Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANACAK
İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki TRT Haber'e özel açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, İstanbul'da 600 bin konutun riskli olduğunu söyleyerek "Bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan şey kentsel dönüşüm" dedi.
5 Aralık 2023, 19:13
 
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin konuşmalarından öne çıkanlar şöyle;
 
İstanbul olası büyük depreme hazır mı?
Bize düşen tedbirli olmak, rastgele yapılar yapmamak ve bu depreme hazırlıklı olarak çok sağlıklı binalar inşa etmek gibi bir zorunluluğumuz var.
 
Aşağıda müthiş bir güç var, bizim gücümüzün çok üzerinde bizim isteğimizle hareket etmiyor. Onunla savaşamayız, onu yenemiyoruz zaten o zaman yapmamız gereken tek şey onu bilmek, ona uygun şekilde hareket etmek ve o uyum içerisinde hayatımızı sürdürmek.
 
Tespitlere göre 6 milyon civarında konut var İstanbul'da , 1 buçuk milyon civarında da iş yeri var. Bunun içerisinde 600 bin konut çok riskli görünüyor. Bir an önce dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan şey kentsel dönüşüm. 
 
2012'de aslında kentsel dönüşüm yasası çıkmış.Ve o günden bu güne 800 bin civarında binamızı yenilemişiz. Bunlar sapa sağlam duruyor. Risk taşımıyor.
 
Şu anda da 170 bin civarında bağımsız birimin inşaatı devam ediyor ve ciddi bir şekilde buralara para harcanmış, ancak yetmiyor bu. Bizim bunu hızlandırmamız lazım.image
 
İstanbul'da kentsel dönüşümü hızla başlatacağız.
Kentsel dönüşümde 'Yürütmeyi Durdurma Kararları' tüm süreci tıkıyor vatandaşımız mağdur oluyor.Rezerv alanı olarak Hazine alanlarını tercih ederiz. Vatandaşın oturduğu yeri neden rezerv alanı ilan edesiniz ki? Devlet kimsenin gidip malını elinden almaz.
 
Yerinde dönüşüm projesi
Yerinde dönüşüm deprem bölgesi için başlattığımız bir proje. Zemin etütleri yapılacak, ona uygun statik çözümlemeler gelecek mühendislik hesapları devreye giriyor. Ve neticesinde de o mevzuata uygun olarak binasını yapacak sorun yok. İşte biz orada vatandaşa dedik ki siz yerinizde  evinizi dönüştürmek istiyorsanız biz size 1,5 milyon lira para veririz.
 
Şu an aslında 100 metrekarelik bir evin çıplak maliyeti 1,5 milyon lira. Şehirden şehire değişebilir, ustalık fiyatlatıyla , işçilik kalitesiyle farklı olabilir ama fiyat bu kadar. 750 bin TL'si hibe olarak veriliyor vatandaşa. Diğer 750'sini de oturmaya başladıktan 2 sene sonra başlamak üzere 10 sene vadeye bozuyoruz. Faizsiz. Yaklaşık aylık 6 bin TL gibi bir rakama takabül ediyor.
 
Yerinde dönüşüme 250 bin başvuru var.
Yılbaşına kadar 46 bin deprem konutunu teslim edeceğiz. Sonrasında her ay konutları teslim etmeye devam edeceğiz. Yani başladıktan sonra 1 yıl içinde tüm konutları teslim etmiş olacağız. Gelecek sene bu zamanlarda tüm evleri teslim etmiş olacağız.
 
Malatya'da 5 bin kadar konutu sene başında teslim edeceğiz. Binlerce konuta başladık. Bunlar bizim 6-7 ay önce başladığımız yerleri. Şehirlerin merkezlerini özellikle inşa edelim isityoruz.
 
Kaba inşaatler başladı, hummalı bir çalışma var. Mimarlık grupları Malatya'ya özgün bir kimlik oluşması için özel çalışıyorlar. Malatya denilince o kimlik akla gelecek. 
 
Deprem bölgelerinde, meydanlardan başlayarak çevreye uzanan kimlikli binalar inşa etmenin peşindeyiz.Başladıktan 1 yıl sonra konutları teslim edeceğiz.
 
İklim değişikliği ile mücadele 
Bu konuda uluslararası bütün anlaşmalara taraf olduk. Paris İklim Anlaşması'nı imzaladık.
 
Doğayı en çok kirleten ülkeler, Hindistan, Çin, Rusya, ABD, AB ülkeleri..Türkiye'nin doğayı kirletme oranı yüzde 1'in altında. 
 
Sıfır atık projesi 96 milyar lira kazandırdı, 432 milyon ağacı kesilmekten kurtarıldı.
Sıfır atık projesi müthiş bir mücadele veriyor. Türkiye'nin bir markası haline geldi. G20 Zirvesi'nde liderlerin beyanatı içerisine girdi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR