Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BÜYÜKÇEKMECE KULESİ İCRADAN SATILDI
BÜYÜKÇEKMECE KULESİ İCRADAN SATILDI
İstanbul Büyükçekmece’de bulunan 220 metre uzunluğundaki Endem TV Kulesi’nin icradan satıldı. Kuleyi 152 milyon liraya, Ankara merkezli bir şirket aldı.
13 Ağustos 2023, 11:50
 
Bir dönem Türkiye’nin en köklü gruplarından biri olan Endem Şirketler Grubu'nun 220 metrelik kulesi icradan satıldı. Mali sorunlar yaşayan grup bir daha toparlayamadı.
 
İflas sonrası şirket tasfiyeye geçti. şirkete ait varlıklar satışa konuldu.
Satışı istenen varlıklar arasında 1999’da temeli atılan ve 2008’de tamamlanan Endem TV Kulesi de yer aldı. Kule, tamamlandığı dönem dünyanın en yüksek 10 yapısından biriydi.image
 
8 dönüm üzerine kurulu kulenin icradan satışı için 1-8 Ağustos arası teklifler alındı. Dev satış yapıldı. Kule 152 milyona alıcı buldu. Kuleyi alan şirket ise, geçen ay Ankara’da kurulan FMC Gayrimenkul Tic. AŞ oldu. Bilindiği gibi, icradan satışlarda, belirlenen bedelin yüzde 50’si üzerinden açık artırmaya geçiliyor.
 
SATIŞI HALK BANKASI İSTEDİ
Büyükçekmece 1. İcra Dairesi tarafından düzenlenen ihaleye ilişkin dosyaya göre, kulenin satışını alacaklı Halk Bankası istedi. Edinilen bilgilere göre bankanın alacağı 90 milyon lira seviyesinde. Şirketin iflasını isteyen çok sayıda işçinin de alacağının olduğu öğrenildi.
 
TEMELİ 1950’LERDE ATILDI
Varlıkları icradan satılan Endem Şirketler Grubu’nun temeli 1950’li yıllarda Mühendis Osman Naci Endem tarafından atılmıştı. Onlarca fabrika, santral, çimento ve yağ fabrikası siloları ile binaların yanı sıra NATO Uydu Yer İstasyonu’nu da yapan Endem İnşaat’ın inşa ettiği toplam kule sayısı ise 18 olarak kayıtlara girdi.
 
YIKILAN ÇAMLICA KULESİ’Nİ DE ENDEM YAPTI
1972’de Çamlıca TV Kulesi’ni 8 ayda inşa eden Endem İnşaat, zaman içinde Erzurum, Kars, Gaziantep, Bursa ve İzmir gibi illerde yapığı TV kulelerinin yanı sıra Cezayir ve Suudi Arabistan’dan kule inşaatları yaptı.
 
TV kuleleri dışında Atatürk Havalimanı ve İzmir Havalimanı’nın koruma kontrol kulelerini de inşa eden grubun, son büyük kule projesi ise Büyükçekmece’de yapılan Erdem TV Kulesi oldu.image
 
"TRT-3 UZUN MÜDDET DENEME YAYINLARINI VERDİ"
Televizyon kulesi ve inşaa süreci ile ilgili konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, "96 da başladı, 99 da mayıs ayında kule inşaatı bitti. Sonra ince işçilikler başladı. Yani 1999 depreminden önce mayıs ayında kule bitti. 2002 yılında açtık. Kule 360 derece dönüyor ve içerisinde yeme-içme yerleri, döner restoranlar, kafeler, aynı anda 2 binden fazla insanın kalabileceği bir sosyal alan olarak düşünebilirsiniz, kulenin tepesindeki bu top kısmı. Orada, TRT-3 yayınlarını uzun müddet verdi, deneme yayınlarını verdi. Ondan sonra frekans tahsisi beklerken Endem İnşaat ve Büyükçekmece Belediyesi; birlikte bu işi götürüyorduk, niye? Alttaki arsası bize aitti 5-6 bin metrekare bir şeydi ama parayı, tamamını Naci Endem, Endem İnşaat veriyor. Gazetelerde çıkan rakamlar da abartılı rakamlardır hani o 240 milyar, 50 milyon dolar abartılı rakamlardır. O günkü şartlarda kullanılan demir ki İsviçre'den gelmiştir, beton, işçilik ve mühendislik hizmeti almışlardır. Dolayısıyla Naci Endem televizyon kulesinin kabasını 1999'da mayıs ayında ince işçiliğini de 2002 de bitirdi. Frekans tahsisi için uğraştı, uğraştık, hep beraber uğraştık. Bize frekans tahsisi yapılmadığı için kule yayın hayatına giremedi" İfadelerini kullandı.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR