Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YALANLARLA HALKI SOYMUŞLAR
YALANLARLA HALKI SOYMUŞLAR
Bursa’da dar gelirli vatandaşlar için ucuz arsa üreterek kooparatifler aracılığı ile konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla kurulan EMİRKOOP’un, yıllar içinde nasıl amacından saparak müteahhitlere ucuz arsa temin eden bir kuruluş haline geldi ?
6 Ekim 2023, 13:32
 
Cumhuriyet Halk Partisi'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey'in aile bireyleri ve yakınlarına ait kooperatif arsalarının üzerine yapılan 8 blokluk inşaatla ilgili tartışmalar bitmiyor.
 
Mustafa Bozbey, inşaat ve kooperatiflerle ilgisi olmadığını söylemişti. Ancak sözleşmede, daire ve dükkanların bir kısmının kurucusu olduğu şirkete verildiği belirlendi
 
Bursa’da dar gelirli vatandaşlar için ucuz arsa üreterek kooparatifler aracılığı ile konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla kurulan EMİRKOOP’un, yıllar içinde nasıl amacından saparak müteahhitlere ucuz arsa temin eden bir kuruluş haline geldi ?
 
Amacı üyelerine uygun bedelle arsa temin ederek kamu yararı sağlamak olan EMİR KOOP’a 18 Mayıs’ta Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından kayyum atandı. EMİR KOOP, kayyum atanmadan önce 2017’de Nilüfer ilçesine bağlı İrfaniye 'Balkan' Mahallesi’nde toplamda 18 bin 660 metrekarelik arsayı satışa çıkarttı.
 
AK Parti'li eski bakan Faruk Çelik'in yeğeni Şener Güngör ile CHP'nin Bursa adayı Mustafa Bozbey'in kardeşi Hüseyin Bozbey'in 1 ay öncesine kadar yönetiminde olduğu EMİR KOOP tarafından, Bozbey'in ailesi ve yakınlarına 8 bin lira taksitle toplamda 6 milyon liraya verilen 4 kooperatif arsası üzerine 264 daire ve 6 bin metrekarelik ticari alan yapıldı. image
 
Mustafa Bozbey'in aile mensupları adına kurdurulmuş tam 4 kooperatif ile arsaların EMİRKOOP tarafında nasıl peşkeş çekildiği iddiaları hala ortada.
 
CHP’nin Bursa adayı Mustafa Bozbey, belediye başkanlığı döneminde kardeşine verdiği yapı ruhsatıyla imara açtığı arazilerin 2020’de sahibi oldu, müteahhit Emin Adanur'la anlaşıp yüz milyonlarca liralık mülkü elde etti. Bozbey, "Herkes imar alabilir" dedi.
 
Bursa'da Ergünkent inşaatın yaptığı Bulvar Plus projesine dair Emin Adanur hakkında açılan 'nitelikli dolandırıcılık' davası 12 Eylül'deki duruşmayla devam etti.
 
Birden fazla kişiye satılan konutların yapıldığı arazinin ruhsat izinleri Nilüfer Belediye Başkanı'yken Mustafa Bozbey'in verdiği ortaya çıktı. Bozbey'in Bulvar Plus projesinin yapıldığı araziye verdiği yapı ruhsatının başvurusunu ise kardeşi Hüseyin Bozbey'in yapması dikkat çekti.image
 
CHP’li Nilüfer Belediyesi’nin eski başkanı olan Mustafa Bozbey, başkanlığı döneminde kardeşi Hüseyin Bozbey’in yapı ruhsatı başvurularına onay verdi.
Daha sonra iki kardeş, dar gelirlilere konut üretmek için kurulan EMİRKOOP’un satışa çıkardığı araziyi 6 milyon TL.gibi o  arazi için çok alk değerde olan fiyata satın aldı.  EMİRKOOP’un yönetiminde Hüseyin Bozbey de bulunuyordu.
 
31 Mart 2019 yılında belediye başkanlığı görevi sona eren Mustafa Bozbey, 2020 yılında iki kardeşiyle birlikte Perçem İnşaat’ı kurdu. EMİRKOOP’tan kelepir olarak satın alınan arazi için müteahhit Emin Adanur ile şirketi kurduktan bir hafta sonra noter huzurunda kat karşılığı anlaşma yapıp yüz milyonlarca liralık mülkün sahibi oldu.
                 image
 
Projeden kendi payını alan Emin Adanur, nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla Bursa 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.
Mağdurların sorumlu tuttuğu isimlerden biri olan Mustafa Bozbey’e kendi belediye başkanlığı döneminde, kardeşinin yapı ruhsatı başvurusuna verdiği onayın ve daha sonra yapılan anlaşmalarla elde ettikleri mülkün ne kadar etik olduğunu soruldu.
 
Mustafa Bozbey, konunun kendisi dışında olduğunu ortada proje ortaklığı olmadığını belirterek, bu durumun defalarca gündeme getirilmesinin doğru olmadığını öne sürdü. Bozbey, "Her yer sahibi ya da müteahhit imar şartlarına uygun olmak koşulu ile inşaat ruhsatını alabilir" dedi.image
 
Mustafa Bozbey, belediye başkanlığı döneminde kardeşi Hüseyin Bozbey ile nasıl yüz milyonlarca liralık mülkün sahibi oldu?
 
Belgelerle 2017'deki yapı ruhsat onayıyla başlayan sürecin detayları...
 
Nilüfer’in Balkan Mahallesi, Naim Süleymanoğlu Caddesi tapu alanı 18 bin 621 metrekare olan arazi için Hüseyin Bozbey, dönemin Nilüfer Belediye Başkanı ağabeyi Mustafa Bozbey’den inşaat yapı ruhsatı izinlerini 2017 yılında aldı.
 
 
YÖNETİMİNDE OLDUKLARI KOOPERATİFLERLE ARAZİLERİ SATIN ALDILAR
Arazinin sahibi olan EMİRKOOP 2017 yılında Naim Süleymanoğlu Caddesi 125 ada 6 parselde bulunan araziyi dörde bölerek satışa çıkardı. Kooperatifin yönetim kurulu üyeleri arasında Hüseyin Bozbey de yer alıyordu. Yapı ruhsatı bulunan arazileri Mustafa Bozbey ve yakınlarının yer aldığı, Hanem, Taşpınar, Efeevler ve Anılkent kooperatifleri iki yıl boyunca taksit ödeyerek toplam 6 milyon TL’ye satın aldı.
 
AK Parti ve CHP’lilerin kooperatif ittifakında CHP’li Mustafa Bozbey'in ailesi ve yakınları, kişi başı 8 bin lira taksitle aldıkları arsadan 132 daire 3 bin metrekarelik dükkan kazandığı şehirde dilden dile yayıldı.image
 
BAŞKANKEN YAPI RUHSATI VERDİĞİ ARAZİNİN  SONRA SAHİBİ OLDU
31 Mart 2019 yılında Nilüfer Belediye Başkanlığı görevi biten ve CHP’den Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne aday olan ancak kazanamayan Mustafa Bozbey,  Perçem İnşaat firması ile yönetimlerinde Bozbey ailesi ve yakınlarının olduğu Efeevler, Taşpınar kooperatifleri, EMİRKOOP’tan satın aldıkları arazi için Ergünkent firması ile 24 Aralık 2020’de anlaşma yaptılar.
 
Perçem İnşaat firması müteahhitlik anlaşması yapılmadan 7 gün önce kuruldu.
Kat karşılığı anlaşmasına göre Bozbey ailesi, Ergünkent firmasının sahibi ve eski Bursaspor Başkanı Emin Adanur’un müteahhitliğini yaptığı Bulvar Plus projesinin mülkiyetinin yüzde 50’sine sahip olacaktı.
 
264 KONUT YÜZ MİLYONLARCA LİRA DEĞERİNDE
Bulvar Plus projesi toplamda 8 blok 264 konuttan oluşuyor. Bunların 222 tanesi 3+1 daire, 42 adeti ise 3+1 dubleks daire olarak yapıldı. İzinlerini Belediye Başkanlığı döneminde Mustafa Bozbey’in verdiği projeden Bozbey ailesi en az 66 daire, 15 dükkân ve 2 ofis aldı. Nilüfer, Bursa’nın gayrimenkul satışlarında en pahalı olan ilçelerinden biri olarak öne çıkıyor. Bugün Nilüfer’de ortalama 200 metrekare bir dükkân satın almak isteyenlerden yaklaşık 9 milyon TL talep ediliyor. Fiyatlar ilçe konumuna göre değişse de alt sınır 2 milyon TL bandında.
 
DAR GELİRLİYE KONUT YAPACAKTI KÂR ORTAKLIĞINA DÖNÜŞTÜ
Kooperatiflerin üye sayısı ise en alt sınır olan 7 kişiden oluşuyordu. Oysa EMİRKOOP, 1985 yılında dar gelirlilere konut üretmek için kurulmuştu. Böylelikle üretilen konutların sahibi Bozbey ile ailesi ve yakınları oldu.
 
Üretilen projelerden 7’den fazla daire alan kooperatiflerin, üye sayısının 7 olması ise EMİRKOOP’un amacından saptığı yönündeki eleştirilere neden olmuştu.
Ergünkent inşaatın yaptığı Bulvar Plus projesinin Emin Adanur’a ait olan bölümlerinde birden fazla satış yapıldığı gerekçesiyle parasını ödediği halde tapusunu alamayanlar süreci yargıya taşıdı. Emin Adanur’dan şikâyetçi olan onlarca mağdurun şikâyeti Bursa 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Adanur, nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanıyor.
 
‘YER SAHİBİ İMAR ŞARTLARINA UYGUN OLMAK KOŞULUYLA İMAR ALABİLİR’
Konuyla ilgili ulaştığımız bilgilerde süreçlerin etik olup olmadığına dair sorulara  Mustafa Bozbey, “Sadece kat karşılığı yapılmış bir iş var. Yani Emin Adanur ile iletişim sadece bir yerin kat karşılığı verilmesi ile ilgili bir konu. Sözleşmeleri olan bir durum. Ayrıca bu konu defalarca gündeme geldi ve aynı konu ilgili defalarca bilgilendirme yapmama rağmen halen ifade edilmeye çalışılması doğru değil. Ruhsatın benim dönemimde alınmasına gelince. Her yer sahibi ya da müteahhit imar şartlarına uygun olmak koşulu ile inşaat ruhsatını alabilir ve o inşaat ruhsatına göre inşaatını yapmak zorundadır. Bağımsız Yapı denetim kurumları tarafından denetlenen bu yapıların sorumluluğu denetim kuruluşundadır. Yapı denetim kuruluşları belediye dışındaki Bakanlık tarafından ataması yapılmaktadır” şeklinde ifadelerle cevaplamış.
 
Mustafa Bozbey, EMİRKOOP’tan araziyi alan alt kooperatiflerin de kardeşinin ve kendisine yakın isimler olmasının ne kadar etik olduğunu sorusuna ise "Sanıyorum anlaşılmadı. EMİRKOOP’un iznini yasal olarak nasıl ben veririm? Ayrıca EMİRKOOP’un yönetimi, başkanı var. Sanıyorum size aktarılan bilgiler yanlış ya da kasıt aranıyor.'' 
 
''Benim EMİRKOOP ile asla ilişkim olmadığını bilmenizde fayda var. Ayrıca imar durumları ise uzun yıllara dayanıyor ve üst ölçekli planları büyükşehirden geçmeden ilçeler asla plan yapamaz. Plan şartlarını da kanun belirlemektedir."dedi.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR