Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ NEDEN SIKIŞTI ?
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ NEDEN SIKIŞTI ?
Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre konut satışlarında düşüş yaşanırken, arsa-tarla satışları canlılığını koruyacak. Bu beklenti içinde olan isimlerden biri de Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur…
23 Kasım 2023, 18:00
 
Erden Timur konut ve arsa piyasasını değerlendirdi
Artan fiyatlar, yüksek faiz oranları ve krediye erişim sorunu konut satışlarında düşüşe yol açtı.Türkiye'de lüks markalı konutun öncülerinden NEF markasının yaratıcısı Erden Timur 
konut ve arsa piyasasını değerlendirdi
 
Son aylarda yatırımcı da ihtiyacı olan da alım yapamıyor.
Konut piyasasında durgunluk sürerken, arsa-tarla satışı hız kesmiyor. Konuta göre daha ulaşılabilir fiyatlı seçenekler sunulması bu alanı birçok kesim için cazip hale getiriyor. Pandemi ve depremle birlikte artan müstakil yaşam talebi de satışları destekliyor.
 
Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre konut satışlarında düşüş yaşanırken, arsa-tarla satışları canlılığını koruyacak. Bu beklenti içinde olan isimlerden biri de Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur…
                      image
2018 yılında kurduğu ‘Nef Arsa’ markası ile altyapısı hazır arsa satışlarına öncülük eden marka artan taleple birlikte büyümesini sürdürüyor.
 
“Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de barınma sorunu en öncelikli gündem oldu. İnşaat maliyet enflasyonu artık inanılmaz bir seviyede. Konut üretmek git gide daha da zorlaşıyor. İhtiyaç nedeniyle talep var ama maliyetler ve arz sıkıntısı ile talep doyurulamıyor” diyen Timur şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“Konutta satış trendinde düşüş devam ediyor, bunun 1-1.5 yıl sürmesini bekliyoruz. Bizler neredeyse yedi sekiz yıldır sektörde balon olmadığını anlatmaya çalıştık. Konutta maliyetlerin geldiği nokta nedeniyle arzda sıkıntı var. Önümüzdeki birkaç sene de arz sıkıntısından ve finansmana ulaşamamadan kaynaklı konut ihtiyacının karşılanamadığını göreceğiz. Toplam yatırım düşse de arsa payının satışlardaki yüzdesi arttığı için, arsa satışları bu süreçten pozitif çıkacak.”
 
Arsa, tarla, ofis ve işyerlerinden oluşan ‘konut dışı gayrimenkul’ satışının konutun da önüne geçtiğini söyleyen Timur, şu bilgileri paylaştı:
“İlk defa bu yıl temmuzda konut dışı gayrimenkul oranı yüzde 60’a dayandı. Ocak-temmuzda 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkul el değiştirdi. Bunun 675 bin 327’si konut, 942 bin 485’i ise büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul olarak gerçekleşti. Eylül 2023’teki 280 bin 58 gayrimenkul satışının 100 bin 839’unu konut, 49 bin 418’ini arsa, 95 bin 513’ünü tarla, 11 bin 41’ini işyeri, geri kalanını ise diğer taşınmazlar oluşturdu.”
        image
KADEMELİ EV
İki yıl içinde 3.5 milyon metrekare arsa satışı yaptıklarını, 30 satış ofisine ulaştıklarını belirten Timur, ‘kademeli’ ev sahibi olma imkânı sunduklarını söyledi. Erden Timur, “Tüketici 4-5 milyon liraya ev almak yerine söz gelimi 1-1.5 milyon liraya arsa alıp, sonra dilediğinde evini yaptırabiliyor. Yüzde 0.99 oranında banka kredisi ve 24 aya varan vade olanağı sunuyoruz. Son olarak İğneada arsalarımız satışa açıldı” dedi.
 
ALIRKEN DİKKAT
Arsaya talep artınca, bu alanda faaliyet gösteren emlak ofisleri ve şirketler de çoğaldı. Bilinçsiz alımlar konusunda uyarıda bulunan  Timur şunları söyledi:  “200-300 bin liraya pazarlanan bazı yerlerde imar gelecek mi, ruhsatı var mı belli değil. Üstelik altyapısı da yok. Tüketici imar geleceği belgelenmeyen yerden almasın. Ruhsatı almanın da satıcının sorumluluğunda olduğu bilinmeli. Arsa piyasası için düzenleme ve denetim gerek.”dedi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR