Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BM KIBRIS TEMSİCİSİ LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ
BM KIBRIS TEMSİCİSİ LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ
Bu sabah Kıbrıs adasına gelen BM Genel Sekreterinin atadığı Kıbrıs özel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın KKTC cumurbaşkanı Ersin Tatar'dan önce Rum kesimi Başkanı Nikos Hristodulidis’le görüşme gerçekleştirdi.
30 Ocak 2024, 14:34
 
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in geçtiğimiz haftalarda atadığı Kıbrıs sorunundaki yeni BM temsilcisi, Kıbrıs adasının kuzeyi ve güneyinde temaslarına başlayarak KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar  ve  Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Hristodoulidis ile görüştü
 
İLK TUR GÖRÜŞMELERİ UMUT VERMEDİ
Maria Ángela Holguin, bugün Rum ve Türk liderlerle bir araya geldi. Holguin'in Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodoulidis ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ilk tur görüşmeleri, Kıbrıs meselesinde taraflar arasındaki derin uçurumu gözler önüne serdi.
 
Sabah saatlerinde Lefkoşa'nın güneyindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen Hristodoulidis-Holguin görüşmesinde Rum tarafı, federal çözüm için görüşmelere 2017'de müzakerelerin kesildiği noktadan başlanması gerektiğini bildirdi. Sabah saatlerindeki görüşmeyi ,KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen Tatar-Holguin toplantısı takip etti. Bu görüşmede Türk tarafı, iki devletli çözüm üzerindeki ısrarını sürdürdü.
 
Holguin'in önümüzdeki günlerde Kıbrıs'ta toplum temsilcileri ile bir araya geleceği belirtildi. Gelişmelere göre, Holguin'in yeniden Hristodoulidis ve Tatar ile bir araya gelmesi bekleniyor. Holguin'in yardımcıları ise önümüzdeki aylarda Kıbrıs'ta olacak.
 
RUM TARAFI 'BAŞLAMAYA HAZIRIZ' DEDİ
Kıbrıs Haber Ajansı'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Ángela Holguin ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı ilk görüşmede, görüşmelerin yeniden başlaması için gerekli koşulların yaratılmasına katkıda bulunmaya devam etme arzusunu dile getirdi. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letibiotis, Cumhurbaşkanı'nın Güvenlik Konseyi kararları uyarınca iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde görüşmeleri askıya alındıkları noktadan yeniden başlatmaya hazır olduklarını bir kez daha yinelediğini söyledi.
 
Sözcü görüşmede Holguin'in, önümüzdeki dönemde yapacağı görüşmeler ve programı hakkında Cumhurbaşkanı'na bilgi verdiğini ve müzakerelerin yeniden başlaması için atılabilecek sonraki adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunulduğunu da belirtti. Bundan sonra atılacak adımların sorulması üzerine sözcü, ilk görüşmelerin tamamlanmasının ardından Holguin'in Cumhurbaşkanı ile bir görüşme daha gerçekleştireceğini ve karar vermesi halinde Tatar ile ortak bir görüşme gerçekleştireceğini aktardı.image
 
MART AYINDA YENİDEN GÖRÜŞECEKLER
Kıbrıs Postası ise, Cumhurbaşkanı Tatar'ın Holguin ile görüşmesi sonrasında gerçekleştirdiği açıklamaları yayımladı. Tatar, mart ayında Holguin ile yeni bir görüşmenin gerçekleştirileceğini kaydetti ve şöyle konuştu:
 
"Kıbrıs Türk halkına yapılan acımasız saldırılardan sonra çok büyük mağduriyetler yaşadık. Biz geleceğe bakıyoruz. Bu adaya gerçek anlamda barış 20 Temmuz’da geldi. Holguin'a da bunu ilettik. Hala daha acımasız ambargolara maruz kalıyoruz. Türk halkının varlığını kimse inkar edemez. Ortak zeminin olabilmesi için egemen eşitliğimizin kabul edilmesi gerekiyor. Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz kabul edilmezse müzakere masasına oturmamız mümkün değil."
 
KARAMSAR BEKLEYİŞ
Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs arasındaki müzakere sürecini yanından takip eden kaynaklar ise, 'yakın dönemde adada kayda değer diplomatik gelişmelerin beklenmediğini' bildirdi. Kaynaklara göre, Kıbrıs meselesindeki karamsar tabloya rağmen BM'nin bu süreçte yeni bir girişimde bulunması, Yeşil Hat'ta gözlemlenen tansiyonun düşmesi ve diplomasinin yeniden devreye girmesi için faydalı olabilir. Ayrıca, bir dizi güven yaratıcı adımı da kademeli olarak gündeme taşıyabilir.
image
 
Bu sabah Kıbrıs adasına gelen BM Genel Sekreterinin atadığı Kıbrıs özel  Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın KKTC cumurbaşkanı Ersin Tatar'dan önce  Rum kesimi Başkanı Nikos Hristodulidis’le görüşme gerçekleştirdi.
 
Görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı çıkışında açıklamada bulunan Holguin, “Kıbrıs sorununa iyi bir çözüm bulunması için elinden geleni yapacağı” mesajını verdi.
 
Holguin, “Kıbrıs’ta temaslarının ilk günü olduğunu ve yıllarca uzlaşmazlıkların olduğu bir ülkeden geldiğini ve uzlaşıya varılmasını sağlayan müzakere gurubunun içinde yer aldığını” belirterek “Kıbrıs’ta iyi bir çözüme ulaşılması için iş birliği yapabileceğini, elinden gelenin en iyisini yapacağını” vurguladı.
 
“Bugüne kadar gösterilen çabalardan ötürü memnuniyet duyduğunu ve süreci ilerletmeye hazır olduğunu” da ifade eden Holguin, görev ve yetkilerinin ne olduğunun sorulması üzerine ise “ne kadar az konuşursam o kadar çok çalışabilirim” yanıtını verdi.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR