Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KKTC'DEKİ İSRAİL SERMAYESİ MİT'İN TAKİBİNDE
KKTC'DEKİ İSRAİL SERMAYESİ MİT'İN TAKİBİNDE
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,son dönemde İsrail sermayesinin KKTC'de planlı olarak toprak alımı ve nufus taşımacılığına karşı artan tepkilere değindi.Fidan başta İsrail vatandaşları olmak üzere yabancı uyrukluların KKTC'den mülk alımlarının MİT'in takibinde olduğunu açıkladı.
24 Kasım 2023, 15:15

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yaptığı açıklama, Türkiye’nin aralarında İngiliz, İsrail ve İran vatandaşlarının da bulunduğu yabancı uyrukluların KKTC’de mülk edinmelerinin izlendiğini ortaya koydu.

Dışişleri Bakanı Fidan’a KKTC’de on binlerce dönüm arazinin İsrail ile ilişkili aracılar tarafından alındığı iddiası soruldu.

Bakan Fidan soruya, “Bir önceki görevimden itibaren baktığımız bir konuydu bu” yanıtını vererek, KKTC’deki yabancı mülk alımlarının MİT’in takibinde olduğunu söyledi.

Fidan, KKTC’den mülk alımlarında İsrail’in değil İran’ın ilk sırada yer aldığını belirterek şunları söyledi: “2000 yılından bu yana İsrail vatandaşları tarafından yapılmış toplam 200 küsur emlak alım başvurusuyla tüm ülkeler arasında İsrail vatandaşları 12. sırada. 2000’den bu yana İngiltere birinci sıradaymış, son beş yılda da İran birinci sıraya geçmiş.”image

"Karşımızda muhatap olarak Kıbrıslı Türkler yerine İsraillileri, Rusları, Ukraynalıları ve İngilizleri bulacağız."

KKTC'de İsrail sermayesi konusu, Rum Kesimi’nin de gündeminde. Kıbrıs Rum Kesimi’nde yayınlanan Alithia gazetesi kuzeydeki Türk mallarının elde tutulduğunu, özellikle Kıbrıslı Rum mallarının satıldığını belirttiği haberinde şu ifadelere yer verdi: “Yarın müzakere masasına oturmamız gerekirse karşımızda muhatap olarak Kıbrıslı Türkler yerine İsraillileri, Rusları, Ukraynalıları ve İngilizleri bulacağız. Bütün bunlar, Başkan Nikos Hristodulidis, mülkiyette ilk söz hakkını mal sahibine değil kullanıcıya veriyor diye Guterres Çerçevesi’ni reddettiği bir zamanda oluyor. Çok yakında mal sahibinin kim olduğunu bile bilemeyeceğiz.

KKTC BAKANLAR KURULU ONAYI GEREKİYOR

KKTC vatandaşı olmayan bir kişi, KKTC’den bir dönüm arazi üzerine bir müstakil ev ya da bir daire alabiliyor. Yabancıların satın aldıkları mülklerin tapuya kaydı sürecinde ise Bakanlar Kurulu’nun onay vermesi gerekiyor. Uzun yıllardır özellikle yahudi yatırımcılar  KKTC vatandaşlarına küçük hiseleer vererek şirketlere ortak edilip sınırsız gayrimenkul alma hakkına sahip oluyorlar.

KKTC'li her vatandaşın bildiği bu gerçek hernedense Kuzey Kıbrıs'ı yöneten siyasetçiler tarafından umursanmıyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR