Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
FENOMENLERİN VERGİSİZ ŞATAFATLI HAYATI
13 Kasım 2022, 14:54
 
 
Son10 yılda özellikle sosyal internet mecralarında garip  özellikler altında Fenomenler türedi. Bazı başlıklar verirsek cinsiyet ayrımcılığı yapmış oluruz o yüzden zaten hayatın birçok alanına giren bu fenomenlerin bir kısmı kamuoyunda da tanınıyor.
 
İnternet kullanımının yaygınlaşıp, sosyal medyanın hayatımızın bir parçası haline gelmesiyle birlikte ortaya çıkan sektör, bugüne dek onlarca ismin yoktan var olmasını ve büyük paralar kazanmasını sağladı. 
 
Yıllardır Türkiye'de haberciliğin adeta hamalları olan haber siteleri ve dijital gazeteler reklam dahi alamazken birçok sektörden haksız kazanç  elde edip vergi kaçıran fenomenlerin önüne geçilmesi gerektiğini savunuyoruz. Çünkü sosyal medya fenomenleri ile bu kişilerle iş tutan firmalar da haksız rekabete çanak tutup vergi kaçırıyorlar.
 
image
 
Son yılların en popüler mesleği sosyal medya fenomenliği oldu. 
Toplumda her geçen gün sayıları hızla artan sosyal medya fenomenlerine 'haksız kazanç' tepkisi büyüyor.Masak kaynaklarına göre sadece TikTok platformundan geçen yıl fenomenler tarafından kazanılan 1.5 milyar liranın büyük çoğunluğunun yurtdışı hesaplarına yollandığını tespit edildi.
 
Özellikle İnstagram ve TikTok üzerinde  yoğunlaşan İddialar üzerine MASAK araştırmalarını daha da hızlandırırken maliye müfettişleri konuya el attı. 
Türkiye'de 30 milyona yakın kullanıcısı olan TikTok isimli sosyal medya platformu bu konuda en fazla vergi kaçırılan mecra olarak gösteriliyor.Birçoğunuz duymuştur;özellikle gençlerin çok faal olduğu TikTok'ta Twich adı altında hediye ve bağış toplanan bir alan var. Bu alanda milyonlar, yüzbinler havada uçuşuyor.Bu platform üzerinden son bir buçuk yılda Türkiye'den 1.5 milyar liranın yurt dışına kaçırıldığı devlet kurumlarınca tespit edildi. Fenomenlerin vergi ödememek için yurt dışında hesap açtığı, hediye ve bağış adı altında toplanan paraları o hesaplara aktardıkları belirtiliyor.
 
Sosyal medya fenomenliğinde ne kadar çok para olduğu, büyük bir sır değil. 
Ürettikleri içerikler ve yaptıkları iş birlikleriyle dudak uçuklatacak türden gelirler elde eden internet fenomenlerden bazılarının vergisini ödemediği birçok kez konuşuldu tartışıldı.Devlet  içerik üreticilerin vergi kaçırmalarını engellemenin önüne geçmeye çalışıyor.Sosyal medya fenomenlerinin vergisini ödemediğini  bilmekte fakat bu iş bir rüşvet gibi hizmeti alan razı veren razı  bu yüzden paralar kayıtdışı hesaplara akıyor.
Bazı ajanslar ve şirketler vergi kaçakçılığına aracılık ediyorlar.
 
image
 
İnstagram'daki '' influencer '' denilen yüksek takipçili kişiler,kendi sosyal medya kanallarında paylaştıkları tek kare fotoğraf yada 15 saniyelik video ile tanıtım yapıp servet kazanıyorlar. Bu kişiler firmalarla anlaşarak hedef kitlesine markaların isimlerini geçirerek, bu markalar aracılığıyla herhangi bir sözleşme, yazılı beyan olmaksızın vergi ödemekten kaçarak reklam yapıp vergisiz para devam ediyorlar.
 
Hakan Hepcan adlı fenomen kendi iş yaptığı sektörde '' haksız kazanç var '' deyip '' İnfluencerlerın haksız kazanç sağlamasına ve vergi kaçırmasına dur deyin! Hedef 15 bin  '' başlıklı kampanya başlatmıştı.Bu kampanya ses getirmiş maliye bakanlığı bu konuda Sosyal medya hesap sahiplerinin ve reklam verenlerin gerekli şartları yerine getirmediklerini daha sıkı denetleyeceklerini açıklamıştı.
 
Fenomen tayfasının yurt dışında açılmış hesapları var.
Özellikle instagram gibi sosyal medya mecralarında iş ortaklığı beyanını dahi kullanmadan, direkt olarak video kaydı ile hesap kullanıcıları, topladıkları kitle üzerinden usülsüz şekilde reklam yaptıkları ve para aldıkları gözükmekte.
image
ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ SIRADA BU İSİMLERİ AÇIKLAMAK VAR.
Bu yazının devamı gelecek ,Thodex,Çiftlikbank gibi vurgunlara bazı fenomenler şahsen katılarak,mesaj vererek ve reklamlarında oynayarak aracılık etmişlerdi bu düzen hala devam ediyor. Araştırıyoruz kim ne vergi vermiş göreceğiz.
 
Mutlu Demirdelen

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR