Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
KKTC HALKI ADETA PANİK ATAK OLDU!
16 Haziran 2021, 14:46
 
 
Son yıllarda hiç olmadığı kadar KKTC'de Türkiye ile ilgili tartışmalar ve toplum içindeki yönetim rahatsızllıkları üst noktaya çıktı.
 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın seçilmemesi için yapılan çalışmalar Kıbrıslı Türkler arasında bir iç hesaplaşma ve kırgınlığa yol açtı.
 
Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanı yapılma süreci sonrası Türkiye'den gelen siyasi danışman ekibinin adadı estirdiği korku rüzgarı Kıbrıslı Türk üzerinde korku ve panik atak yarattı....
 
İktidar partisi UBP kurultayına müdahele sonucu,hemen hemen parti lideri ve sonrasında KKTC başbakanı olması kesin gibi görülen Faiz Sucuoğlu'nun Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay'ın bilgisi dahilinde gece yarısı saat 02.30 da eşofmanları ile evinden alınarak  '' çekil '' talimatı ile Ersan Saner'in atama olarak başbakan yapılması...
 
Son günlerde Sedat Peker'in açıkladığı Kutlu Adalı cinayetinin Türkiye Gladyosu tarafından ortaya çıkması...
 
Adada devamlı olarak yeni vatandaşlıklar yolu ile siyasetin başkanlığa doğru evrildiğini gözlemleyen Kıbrıs Türk toplumunun Özgürlük ve Demokrasi endişesi...  
 
Kutlu Adalı İnfazının ortaya çıkardığı gizli sır adada korku yarattı.
 
image
 
Son tartışma ise Kıbrıs’ın kuzeyine 500 yataklı bir hastane kurulmasının kararından çok yöntem üzerinde yoğunlaşıyor.
 
KKTC, Türkiye tarafından inşa edilecek hastaneyi umutla beklerken, inşa sürecinde yaşanan bazı gelişmeler Kıbrıs Türk toplumunda kaygı ve tartışmaları beraberinde getirdi.
 
Başkent Lefkoşa’nın Kızılbaş bölgesinde Türkiye’nin inşa edeceği 500 yataklı yeni hastanenin arazisinin geçtiğimiz haftalarda T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği’ne devir edilmişti.
 
Türkiye desteği ile tepeden inme Başbakan olan ve adada büyük tartışmalara sebep olan azınlık hükümeti Başbakanı Ersan Saner, arazi devrinin 'bir buçuk ay önce' yapıldığını açıklarken, devir işleminin içeriğine ilişkin detay vermemesi ,muhalefet tarafından ülke gündemine taşındı.
 
image
 
Arazinin zemin çalışmalarının henüz yapıldığını söyleyen Ersan Saner, Hastahane temel atma hedefini 15 Kasım olarak belirtti, fakat bu açıklama öfkeleri dindirmedi.
 
Konuyu gündeme taşıyan toplum şehiti Kutlu Adalı'nın da yazdığı Kuzey Kıbrıs’ın köklü gazetesi Yeni Düzen , hastanenin inşa edileceği arazinin 1 Nisan 2021 tarihinde yapılan bir teslim tutanağına ilişkin KKTC Sağlık Bakanlığınca T.C. Sağlık Bakanlığı adına T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği’ne, sonrasındaysa ihaleyi kazanan inşaat şirketine devredildiğini bilgisini paylaşınca muhalefet konuyu ada gündeminde tartışmaya çağırdı.
 
Başbakan Saner suskun ! Arazinin şirkete mülkiyetinin mi devredildiği, yoksa yer teslimi mi yapıldığı henüz netlik kazanmış değil.
 
Kuzey Kıbrıs muhalefeti, KKTC hükümetinin devir yetkisi olmadığı konusunda ısrarcı. KKTC İçişleri Bakanlığı ise bugüne dek konuyu aydınlatmadı.
 
Bu durumla beraber Kıbrıs’ın kuzeyinde “Türkiye artık Kıbrıslı Türkleri ilgilendiren tüm konularda tek söz sahibi makam” yorumları gündeme taşındı. 
 
Yeni Düzen Gazetesine son gelişme hakkında konuşan eski sağlık bakanı Mustafa Arabacıoğlu, “Böyle bir kararın dünyada emsali var mı?” sorusunu sordu.
 
KKTC’nin eski içişleri bakanı HP milletvekili Ayşegül Baybars, gerçekleşen arazi devriyle ilgili mülkiyet mi yoksa yer teslimi mi yapılmış olduğu hakkında bir açıklamanın yapılmadığını belirtti.
 
Baybars, 500 yataklı hastanenin hangi modelle yapılacağının, işletme şartlarının önemli olduğunu kaydederek, “Mülkiyetse devir olmamalı. Umuyoruz ki yap işlet modeli bir durumdur” yorumunda bulundu. 
 
Türkiye’nin inşa edeceği  hastaneyle ilgili olarak Kıbrıs’ı 15 Kasım 2020’de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a yeni bir Cumhurbaşkanlğı sarayı ve 500 yataklı bir hastane sözü vermişti.
 
Erdoğan '' bu yatırıma inşallah yer tesliminden hemen sonra başlayacağız '' açıklamasında bulunmuştu.
image
 
KKTC’de yapılması düşünülen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın Lefkoşa’da Dereboyu’ndan Metehan’a kadar uzanan Kermiya Park Projesi’ni de içine alan sosyal bir proje olduğu öğrenilirken bu kadar büyük bir projenin KKTC Cumhurbaşkanı dışında başka bir amaçla yapılacağına inanılıyor...Hastane projesi tartışmasından sonra Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı adada daha büyük bir gerginliğin habercisi gibi görülüyor.
 
Mutlu Demirdelen / Şeffaf Gazete
 
 
 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR