SURİYELİLERİN AKIN ETTİĞİ KENT ''BURSA '' 2
Çarşamba bölgesi artık bir 'Küçük Suriye' olup çıktı
Bakkal ,Berber,telefoncu Suriyeli...
Kuyumcu, dönerci, pastacı, manav, tatlıcı Suriyeli.
Kebapçı, tekstilci, çorbacı Suriyeli.
Mahallenin çay ocağı,emlakçı Suriyeli.
Tabelalar... Az Türkçe... Çok Arapça.
Köşebaşındaki gençler Suriyeli
Cadde ,sokak,sağlık ocağı ,okul, Nereye baksanız onlar ...
Şam'dan, Halep'ten söz etmiyoruz.
Bursa'nın göbeğindeki Çarşamba Mahallesi'ni anlatıyoruz
Burası Bursa'nın Suriye bölgesi olmuş...
BURSA'DA NELER OLUYOR DENİLEN OLAYLAR ZİNCİRİ
Size son iki yıl içinde Bursa'da çıkan olaylarla ilgili birkaç gazete manşeti aktarayım ...
PALALARLA SALDIRDILAR
Bursa'da bir kıraathaneye baskın yaptıkları iddia edilen bir grup Suryeli ile vatandaşlar arasında kavga çıktı. Yaralanan 3 şahıs hastaneye kaldırılırken bir grup mahalleli ayaklandı. Suriyelilerin pala ile saldırı anı kameralara yansıdı.
20 KİŞİLİK SURİYELİ ÇETE DEHŞET SAÇTI
Osmangazi Çarşamba Mahallesi'nde dün gece yaşanan olayda yaklaşık 20 kişilik Suriyeli gruptan kaçan bir çocuk, Mehmet Kahraman'a ait kahvehaneye sığındı. Suriyeli grubun çocuğu kendilerine teslim etme isteğini reddeden Kahraman, öfkeli kalabalık tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Elinden ve karnından yaralanan Mehmet Kahraman, Muradiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alınırken, kahvedekilerin tepki göstermesi üzerine grup kaçtı.
SURİYELİLER BİRBİRİNE GİRDİ ÇARŞAMBA'DA HUZUR KALMADI
Osmangazi Çarşamba Caddesi Valilik Göç İdaresi'nin yanı başındaki kafeteryada Suriyeliler arasında başlayan sözlü tartışma sokakta kavgaya dönüştü. Taraflar kavgada taş, sopa hatta döner bıçağı bile kullandılar. Tekmeli yumruklu kavgada zaman zaman sandalyeler de kullanıldı. Taraflar birbirlerini darp ederken polis olay yerine gelince kavgacılar dağıldı.Durumdan şikayetçi olan vatandaşlar da kavga görüntülerini kaydettiler ve polise verdiler. .
SURİYELİ GRUP PİLAVCI ÇOCUĞA SALIRDI
Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesinde, Suriyeli grup ile mahalle sakinleri arasında 'yan bakma' yüzünden çıkan tartışma, taşlı- sopalı kavgaya dönüştü. Kavgada, 2’si Suriyeli, 3 kişi yaralandı.Suriyeliler'in huzuru bozduğu öne süren mahalle sakinleri, "Arkadaşımız pilav arabasıyla evine gelirken, 'Yan baktın' diyerek saldırıyorlar. Biz bu mahallede onların hiçbirini istemiyoruz. Bu yaşanan kaçıncı olay, bu tür olayların sonu kesilmeyecek" diye konuştu.
ÇARŞAMBA'DA 500 KİŞİ SURİYELİLERİ PROTESTO ETTİ
Çarşamba'da Suriyeli grup ve mahalleliler arasında bıçaklı ,sopalı kavga çıktı yaralananlar oldu.. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri tarafları güçlükle ayırdı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, yaklaşık 500 kişi toplanarak Suriyelileri protesto etti. Öfkeli mahalleli, Suriyelilere ait dükkanların camlarını kırdı. Polisin uyarıları üzerine kalabalık açıklama yaparak dağıldı.Çarşamba sakinleri bir grup Suriyelinin sürekli bu bölgede kavga çıkardığını belirterek, son olayın sebebinin ise bilinmediğini ifade ettiler.
'' MAHALLEDE SURİYELİ İSTEMİYORUZ '' DİYE BAĞIRDILAR
Bursa fokur fokur kaynıyor ve Suriyeli olayları bitmiyor. Osmangazi'de tartıştıkları Türk gençlerini dövmek için bir kıraathaneye baskın yaptıkları iddia edilen bir grup Suriyeli ile vatandaşlar arasında kavga çıktı ,olaylar mahallelinin Suriyelilere ait ev ve iş yerlerine saldırarak camlarını kırarak zarar vermesi ile büyüdü ihbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ve Çevik Kuvvet ekibi geldi. 'Mahallede Suriyeli istemiyoruz', şeklinde slogan atan öfkeli kalabalığı durdurmakta zorlanan polis ekipleri, ikna çalışmaları sonuç vermeyince polis mahallenin gençlerine sert müdahale etti ve Polisin müdahalesiyle öfkeli kalabalık dağıldı.
ALTINLARI İÇİN KENDİ HEMŞERİLERİNİ ÖLDÜRDÜLER
Osmangazi Çarşamba'da Suriye uyruklu Melek Akta'nın (49), evinde elleri bağlanıp plastik kelepçe ile boğularak öldürülmesiyle ilgili Suriye uyruklu 3 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin, Melek Akta'yı altınlarını çalmak için öldürdüğü, cinayetten sonra İstanbul'a kaçtıkları öğrenildi.3 şüpheli, İstanbuldan alınarak Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Burada sorguları tamamlanan şüpheliler, niyetlerinin Melek Akta'yı öldürmek olmadığını öne sürerek, evdeki altınları çalmak isterken paniğe kapılıp boğduklarını söyleyip cinayeti itiraf etti.
Uyuşturucu işinde onlar var
Osmangazi Çarşamba civarında uyuşturucu satışı yapan Suriye uyruklu Hüseyin H. (31) ile İbrahim V.N. (22) gözaltına alındı. Evde yapılan detaylı aramalarda 834 adet uyuşturucu hap, 25 gram metamfetamin ve 4 bin 725 TL para ele geçirildi.Gözaltına alınan 2 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Suriye uyruklu 2 kişinin, iç savaştan kaçarak önce Gaziantep'e daha sonra Bursa'ya yerleştikleri öğrenildi.
BURSA'NIN GÖBEĞİNDE BULUNAN ÇARŞAMBA'DAKİ DURUMUN ÖZETİ
Yukarda yazdıklarım son 3 yılda bu bölgedeki gidişatın çok vahim vakalara gebe olduğunun işareti...
- Misafir olduğun kentin göbeğinde seni bağrına basanlara pala ile saldırmak,
- Aynı kaderi paylaştığın hemşerilerini altınları için gözünü kıpmadan öldürmek,
- Bedava pilav vermedi diye pilavcı genci bıçaklamak
Bunlar sayfalara sığmayacak olayların sadece birkaç dikkat çeken örneği. Bu yazı dizisine başlamama vesile olan habelerdir.
Çarşamba'da kim ne diyor ,neden şikayet ediyor ,kim haklı ?
KENDİ DOĞDUĞUM SEMT ARTIK SURİYELİ OLDU
Adını vermek istemeyen azınlıkta kalan bir mahalle sakini değişimin gümbür gümbür geldiğini gördük diyor ve anlatıyor; Çarşamba'da doğdum ve Çarsamba'da yaşıyorum ,doğup büyüdüğüm semtte turist gibiyim. 90 lı yıllarda çocukluğumuzun geçtiği çocukça gülüp oynadığımız yerdi Çarşamba semti ve oynarken emniyette olduğumuzu hissederdik sokaklarımızda esnaf abilerimiz ve mahalle gençliği vardı çünkü.
2012 yılından sonra mahallemize araplar taşınıyor denilince gelen tehlikenin ne olduğunu anlamamıştık.
Şehirin mülki amirleri,yöneticiler ve medya '' bu kardeşlerimiz savaştan kaçtı yardımcı olalım '' propagandaları ile toplumu bu arkadaşlara karşı iyi davranmaya çağırdı ve sorun yoktu o günlerde. Suriyeliler'in ayrı marketi, berberi,kuyumcusu, fast food'u , kahvesi,tatlıcısı, çay ocağı, ayrı apartmanı , sokağı hatta semti oluverdi.Semtimizde neredeyse türkçe konuşan insan bulmak çok zor her köşe başında bir grup Suriyeli görmekten içimiz yanıyor,diyor.
SURİYELİ İSTEMEMEK SUÇ DEĞİLDİR
Alparslan Çakıcı ; 10 kişiden 9'u Suriyeli istemiyorsa, burada bir sorun var demektir. bunların %80'i Türk milletine rahatsızlık vermekte, nefret tohumlarının atılıp yeşermesine sebep olmaktadır. Erdoğan kriz yönetimi ile bu işin bu noktaya geleceği çok belliydi. ilk mülteci alan ülke biz değiliz, zamanında mülteci almış ülkelerin nasıl prosedürler işlettiğine bakın. bizimkiler gibi kapıları açıp kontrolsüz şekilde milyonlarca insanı içeri alıp, kendi vatandaşına sağlamadığın imkanları, ayrıcalıkları verip cesaretlendiren bir anlayış hiçbir yerde uygulanmamıştır.Suç işliyor salıyorsun, çocuk yapıyor çocuk yardımı yapıyorsun, iş yeri açıyor vergi almıyorsun, okumak istiyor havadan kontenjan açıp sınavsız sokuyorsun, mülteci kampı kuruyorsun kontrol etmiyorsun adamlar seni takmıyor, kamptan çıkıp şehirlere geliyor suç işliyor, huzursuzluk yaratıyor, onu bunu öldürüyor, sigortasız şekilde asgari maaşın altında çalışıyorlar, zaten işsizlik had safhadayken benim vatandaşım sigortalı, asgari maaşlı iş bulamıyor.Kendi ülkemde mülteci konumuna düşüyorsam, hiçbirini burada görmek istememem de hakkımdır.
YA SURİYELİYE DEVİR EDECEĞİM YADA KAPATACAĞIM .
Suriyelilerle aynı semtte rekabet etmeye çalışan Kırık Çatal Yemek Salonu'nu işleten Volkan Şahin Çarşamba'daki son durumdan şikayetçi.
Şahin "Suriyeliler burada çoğunluk oldu ,bu çoğalma ile nufus değişti ve giden Türklerin yerine Suriyeliler geldi. Bunlar doğal olarak birbirlerinden alışveriş yapmaya başladılar,kendileri burada ayrı bir getto oluşturdular,19 yıldır bu yemek salonunu işletiyorum,buradaki birçok esnaf taşındı bende yanlız kaldım ,müşteri kalmadı buralarda ,kendi memleketimde yabancı oldum ya burayı devredecek bir Suriyeli bulurum yada iflas edip kapatıp gideceğim'' ,diyerek durumun ne olduğunu ortaya koyuyor.
BİR DAİREDE 15 KİŞİ YAŞIYORLAR
25 yıldır Çarşambalı olan Ayhan Uzel, ' Onlarla birarada yaşadığımız söylenemez '. Kendi esnaflarından alışveriş yapıyorlar. Suriyelilerin kendi aralarında sorunları var,özellikle yaşadıkları evde sorunları çok fazla,çok gürültü yapıyorlar ve aileleri çok kalabalık. Bir evde 2 yada 3 aile 10-15 kişi yaşıyorlar. Mahalle sakinlerimiz, Suriyeli evlerden gelen müzik ,kavga ,aile içi şiddet seslerinden rahatsız olduklarını söylüyorlar.
Yaşam tarzları Örf ve adetlerimize de uymuyorlar.
Çoğunluğu çalışmıyor nereden kazanırlar devlet ne yardım yapar bilmiyoruz Apartmanın biriken aidatını aylar boyu ödemediler,bizim yönetici, parayı alabilmek için binaya kapıdan girerken gördüğü 'kadın'a aidat meselesini kocasına hatırlatmasını istediği için "Benim karımla nasıl konuşursun" diye tehdit edildi...
ÇARŞAMBA ARTIK '' KÜÇÜK SURİYE ''
25 yaşındaki semt sakini Halil Yıldız ; Açık ve net biçimde yazayım, ‘Suriyeliler palazlandı’ Bu ifade ne demek derseniz ‘Bu sokaklarda bizden daha rahat dolaşmaya başladılar’ diyelim.
Sabahlara kadar süren ve genellikle bağıra bağıra gerçekleştirilen geride bırakılmış memleketle ilgili sohbet ve telefon görüşmelerinden, çöplerin sokağı ortasına bırakılmasından, mahalle sokaklarına park etmiş arabaların keyif için çizilmesinden bahsediyorum .
Çarşamba bölgesi artık bir 'Küçük Suriye' olup çıktı. Sanki bu bölge özel olarak onlara tahsis edilmiş gibi bir iklim oluştu izlenimi edindim diyeceğim,diyerek olaya farklı bir bakış açısı getiriyor.
ÇARŞAMBA KENTSEL DÖNÜŞÜMLE KURTULUR
Mahalle sakini 40 yaşındaki Leyla Akkul ; İnanın şaşkınım 2 yılda büyük değişime uğradı buralar .Bu eski bir bina ve 2 yıl önce 12 aileden 9 aile Bursalı idi 3 aile farklı şehirlerden taşınmıştı buraya. Şimdi binamızda 8 dairede Suriyeliler kalıyor 4 dairede Türk aileler var. Evsahibi olmayanlar taşındı ,biz mecburen burdayız ,tek şansımız bu bölgeye gelecek kentsel dönüşüm.
Arkadaşlarımızın çocukları bu alanlarda kapıdan dışarı çıkamaz olmuşlar neden çünkü buralar artık güvensiz , sanki arap şehrindeyiz, her yerde arapça yazılar esnaflar desen Bursalı yerli esnaf yok. Özellikle pazar günleri kuyumcunun önünde metrelerce kuyruk oluşuyor,hani parasızdı bunlar devlet neden bakıyor bunlara anlaşılır gibi değil,diyerek Çarşamba'daki gözlemlerini açıkça anlattı.
MAHALLELİ KORKUDAN SİNMİŞ DURUMDA
35 yaşındaki Tahir Aydın ; Çıkıp mahallemizde bir dolaşın. Suriyeliler gelmesiyle iş yaparken birden bire sinek avlamaya başlayan esnafla görüşün,tabii esnaf kaldıysa. Evini kiraya verip parasını alamayan ev sahipleriyle,köşebaşlarında birikmiş insan kalabalıklarından korkan kadınlarla konuşun.
Olup biteni çaresiz seyreden muhtarlarla, okul müdürleriyle, öğretmenlerle, mahalle sağlık ocaklarındaki hekimlerle,mahallenin küçük çocuğu, genç kızı, askerlik çağına gelmiş genci, çocuğu olan ailelerle konuşun. Gidin polisle konuşun,''mahalle Suriyeli çetelerin istilasında'' diyerek ,çok vahim ve tehlikeli bir iddiada bulundu..
Mutlu Demirdelen
Şeffaf Gazete.com