Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YENİ DÜZENLEMELER İLE TAPU SÜRECİ
YENİ DÜZENLEMELER İLE TAPU SÜRECİ
Tapu düzenlemesinde değişiklikler 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren hayata geçecek. Yeni düzenleme ile arabuluculuk sisteminin öne çıktığı çıkıyor. Yeni kanunla bazı anlaşmazlıklar arabuluculuk kapsamına alınıyor.
9 Ağustos 2023, 13:04
 
Tapu düzenlemesinde yeni değişiklikler için tarih verildi. 1 Eylül tarihinden itibaren yürülüğe girecek ve taşınmaz mülkiyeti ve ilişkilerinde önemli değişikliklere işaret ediyor.
 
3 AYI GEÇMEMEK ÜZERE ŞERH KOYULACAK
Yeni detaylara göre, tapu düzenlemesinde yeni değişiklikler kapıda. Yeni düzenlemeye göre bazı konular arabuluculuk kapsamına dahil edilecek. Taşınmazlar üzerindeki ayni hak uyuşmazlıklarında da arabuluculuk süreci boyunca üç ayı geçmemek üzere şerh koyulacak.
 
Yeni düzenlemeyle kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine dair uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan ve komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurma koşulu aranacak.
 
ARABULUCULUĞA DAİR HÜKÜMLER UYGULANACAK
Fakat kiralanan taşınmazların İcra ve İflas Kanunu'na göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine dair hükümler dava şartı olarak arabuluculuk usulüne tabi olmayacak ve bu kapsamda, icra mahkemesine yapılacak itirazın kaldırılması talepleri ile tahliye talepleri dava koşulu olarak arabuluculuğa tabi olmayacak. Ancak söz konusu usulde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerektiğinde dava koşulu olarak arabuluculuğa dair hükümler uygulanacak.
 
Kanunla, taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar arabuluculuk uygulamasına dahil olacak.
Bu doğrultudaki uyuşmazlıklarda, tarafların yazılı olarak kararlaştırması ve arabulucunun bu kararı tutanak altına alması durumunda arabulucunun talebiyle, arabuluculuk süreciyle sınırlı olmak ve konulduğu tarihten itibaren 3 ayı geçmemek üzere tasarruf yetkisinin kısıtlandığına dair tapu siciline şerh sağlanacak.
 
Bu şerh, tarafların anlaşamaması ya da tarafların şerhin kaldırılması noktasında anlaşması durumunda arabulucunun talebiyle 3 aydan önce kaldırılabilecek. 3 aylık süre sonunda ise kendiliğinden kalkacak.
 
Yeni tapu düzenlemesi, uyuşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözülmesini teşvik ederek hızlı ve etkili bir yargılama sürecini hedefliyor. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, taşınmaz mülkiyeti ve ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR