Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AZARBEYCAN ERMENİŞTAN ÇATIŞMASI
AZARBEYCAN  ERMENİŞTAN ÇATIŞMASI
​ Karabağ'da gerilim tırmandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda dün geceden bu yana 12 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu açıkladı.
2 Nisan 2016, 15:42

Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Artsrun Hovhannisyan da Facebook hesabından paylaştığı mesajda, Azerbaycan güçlerinin yerleşim yerlerine ve askeri güçlerin mevzilerine ateş açtığını yazdı. Hovhannisyan ayrıca, çatışmalar sonucunda her iki taraftan da ölümler olduğunu belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise Ermenistanlı güçlerin sınır bölgesinde son 24 saatte 127 kez ateş açtığını ve havan topu ile ağır silahlar kullandığını bildirdi.

 

Azerbaycan, Ermenistan güçlerini askeri mevzilerin yanı sıra cephe yakınlarındaki yerleşim yerlerine de ateş açmakla suçladı. Bakanlık'tan daha sonra gelen açıklamada da Azerbaycan’ın bazı stratejik tepeler ve yerleşim yerlerinde kontrol sağladığı ve Ermenistan’ın 10 tank, 15 havan topu düzeneğinin imha edilip, en az 100 askerinin öldürüldüğü öne sürüldü.

 

imageimage

 

'PUTİN, ŞİDDETİN YENİLENMESİ NEDENİYLE DERİN BİR KAYGI DUYUYOR'

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ermenistan ve Azerbaycan’a itidal çağrısında bulunup, her iki taraftan da ‘bir an önce’ ateşkese gitmelerinin istedi. Putin’in mesajını ileten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus liderin şiddet olaylarının yenilenmesi nedeniyle ‘derin bir kaygı’ duyduğunu da aktardı.

 

Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan'ı telefonla arayarak cephe hattındaki durumu görüştü.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ve Ermenistanlı mevkidaşı Eduard Nalbandyan ile telefon görüşmesi yaptı. Lavrov, mevkidaşlarına, çatışmaların sona erdirilmesi için duruma müdahil olmaları çağrısında bulundu.

 

Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında onyıllardır tartışma konusu. Karabağ'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesi ardından bölgede üç yıllık bir savaş yaşanmıştı. Rusya'nın arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan arasında 1994'te ateşkes anlaşmasına varıldı ancak bölgede gerilim dönem dönem yeniden tırmanıyor.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Interfax'a yaptığı açıklamada, Karabağ'daki gerilimi ‘yakından' izlediklerini söyledi.

 

AB: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı yazılı açıklamada, Karabağ’daki tırmanan şiddet olayları karşısında ‘derin bir endişe’ duyduğunu söyledi. Her iki tarafa da derhal ateşkese gitme çağrısı yapan Mogherini, iki ülkeden de gerilimi tırmandırabilecek eylem ve açıklamalardan uzak durmalarını istedi.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR