Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BALTIMORE KÖPRÜSÜNE ÇARPAN ŞAİBELİ GEMİ
BALTIMORE KÖPRÜSÜNE ÇARPAN ŞAİBELİ GEMİ
ABD'nin Baltimore şehrindeki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarpan Dali adlı geminin yer aldığı kazaya neyin sebep olduğu belirsizliğini koruyor. Kaza anının videosunda geminin çarpmadan kısa bir süre önce neredeyse tüm ışıklarının söndüğü görülüyor.
27 Mart 2024, 19:27
 
ABD'nin Maryland eyaletinde yük gemisinin çarpması sonucu yıkılan Francis Scott Key Köprüsü'nden nehre düşen 8 kişiden 2'sinin kurtarıldı.
Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB) Başkanı Jennifer Homendy, köprünün yanında yaptığı basın toplantısında, kurtarılan 2 işçi dışında diğer 6 kişiden hala haber alınamadığını söyledi. Maryland Valisi Wes Moore, kaza sonrası eyalette olağanüstü hal ilan ederken, olayın "terör saldırısı olduğuna dair inandırıcı bir kanıt bulunmadığını" belirtti.image
 
ABD'de ticari kayba mal olacak: Francis Scott Key Köprüsü kazası küresel ekonomi için neden önemli? 
Kazanın nedenini belirlemelek için geminin yolculuk veri kayıt cihazının soruşturma için "kritik öneme sahip olacağını" söyleyen Homendy, 24 uzmandan oluşan bir ekibin denizcilik ve gemi operasyonlarını, güvenlik geçmişi kayıtlarını, gemi sahiplerini, operatörleri, şirket politikasını ve her türlü güvenlik yönetim sistemi veya programını inceleyeceklerini vurguladı. image
 
Kazayla ilgili detaylar incelenirken, Francis Scott Key Köprüsü'nün yıkılmasının ABD ekonomisine ve küresel ekonomiye olası etkileri masaya yatırıldı.
Francis Scott Key Köprüsü, Baltimore limanı ile birlikte ABD'nin Doğu Yakası'ndaki önemli nakliye hatlarından biri olan Patapsco Nehri üzerinde yer alıyordu. Köprünün yıkılmasıyla birlikte tüm deniz trafiği durduruldu ve güzergahtaki 10 gemi yolda kaldı.image
 
Köprünün yıkılması, ABD'nin ithal mallar için 9. en büyük limanında operasyonları dondurdu.  Yıllık 80 milyar dolar ticaret hacmine sahip limanın normal işleyişine dönmemesinin ciddi boyutları olacağı değerlendirildi.  Maryland Ticaret Odası Başkanı Mary D. Kane, Francis Scott Key Köprüsü'nü günde 35 bin kişinin kullandığını ve Baltimore Limanı'nın 15 binden fazla doğrudan istihdam yarattığını, yaklaşık 140.000 ek istihdamın da limanın faaliyetlerinden bir ölçüde etkilendiğini söyledi. Yaşananlardan sadece Maryland'in değil Mississippi'ye kadar tüm Doğu Kıyısının etkileneceğini  belirten Kane "Kazanın Baltimore ve Maryland eyaleti tarafından hissedilecek ekonomik etki akıl almaz boyutlarda," dedi. image
 
Towson Üniversitesi'nde stratejik ortaklıklar ve uygulamalı araştırmalardan sorumlu başkan yardımcısı Dr. Daraius Irani, Baltimore Limanı'nın ekonomik etkisi üzerine daha önce yapılan bir çalışmanın, araştırmacıların limanın su yollarının kapanması nedeniyle ekonomik faaliyetlerde günlük yaklaşık 15 milyon dolarlık bir kaybı ihtiyatlı bir şekilde tahmin edebileceklerini gösterdiğini, buna eyalet ve yerel vergilerde günlük 1,5 milyon dolarlık bir kaybın da dahil olduğunu söyledi.
 
S&P Global Market Intelligence’a göre Baltimore 31 Ocak’a kadar geçen bir yılda tüm Doğu Kıyısı ve Körfez Kıyısı ithalatının yalnızca %3’ünü gerçekleştirdi. Ancak liman içinde ve çevresinde BMW AG, Volkswagen AG ve Mercedes-Benz Group AG’nin de olduğu Avrupalı ​​otomobil üreticilerinin tesisleri de bulunuyor.
 
Burası aynı zamanda ABD’nin kömür ihracatında ikinci büyük terminali ve kapanmanın Hindistan’a yapılan sevkiyatları etkileme potansiyeli var. Kazanın Orta Atlantik bölgesinde haftalarca ve hatta aylarca ulaşım kesintilerine neden olması ve 2,5 milyon ton kadar kömür, Ford ve GM tarafından üretilen yüzlerce araba, kereste ve alçıtaşı gibi malların lojistik tıkanıklıklarla karşı karşıya kalması bekleniyor.
 
Baltimore'daki köprünün çökmesi sonucu kaybolan altı kişinin iş arkadaşı, çoğunun akrabalarına destek olmak için çalışan göçmenler olduğunu söyledi. Brawner Builders adlı inşaat şirketinde yaklaşık sekiz aydır çalışan Jesus Campos, "Bizler düşük gelirli aileleriz. Akrabalarımız kendi ülkelerimizde bizden yardım bekliyor" dedi. Şirketin üst düzey bir yöneticisi yaptığı açıklamada, işçilerin Baltimore County merkezli bir inşaat şirketi olan Brawner için çalıştıklarını söyledi.
 
İşçilerin öldüğü tahmin ediliyor
Jeffrey Pritzker adlı yönetici ve Sahil Güvenlik, çökmenin üzerinden ne kadar zaman geçtiği göz önüne alındığında, kayıp işçilerin hepsinin öldüğünün tahmin edildiğini söyledi. Kurbanların arkalarında eşlerini ve çocuklarını bıraktığını söyleyen Pritzker, "Onlar harika aile insanlarıydı. Çok, çok kötü bir gün" diye ekledi.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR