Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
RUSYA BRICS BAŞKANI OLDU
RUSYA BRICS BAŞKANI OLDU
Dünya topraklarının üçte birini ve dünya nüfusunun yüzde 45'ini kapsayan BRICS'te başkanlık 1 Nisan 2015 itibarıyla resmen Rusya'ya geçti.
1 Nisan 2015, 14:19

 

Rusya, dünya ekonomisinin yüzde 25'ini kontrol eden BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) dönem başkanlığında IMF ve Dünya Bankası'na alternatif olması beklenen 100 milyar dolarlık BRICS Kalkınma Bankası kurma çalışmalarına öncelik verecek.

Devlet Başkanı Vladimir Putin de, BRICS dönem başkanlığının Rusya'ya geçmesi ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Rusya'nın dönem başkanlığını devralması dolayısıyla bugün hizmete açılan özel internet sayfası üzerinden bir mesaj yayımlayan Putin, Nazi Almanyası'na karşı kazanılan büyük zaferin ve 2. Dünya Savaşı'nın bitişinin 70. yılının kutlandığı bir dönemde zirvenin Rusya'da yapılacak olmasının önemine vurgu yaptı.

PUTİN: BRICS ÜLKELERİNİN KÜRESEL GÜVENLİĞİ GÜÇLENDİRME İMKANLARINDAN MAKSİMUM SEVİYEDE YARARLANACAĞIZ

Geçmişteki trajik olaylardan ders alan BRICS ülkelerinin uluslararası çatışmaların barışçıl yollardan çözümünü desteklediğini belirten Putin, "Her türlü güç kullanımını ve üçüncü ülkelerin iç işlerine müdahaleyi kınıyoruz. Rusya'nın dönem başkanlığında BRICS ülkelerinin küresel güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi yönündeki imkanlarından maksimum seviyede istifade edeceğiz" dedi.

BRICS'in çık kısa sürede etkinliğini kanıtladığına dikkat çeken Rus lider, "Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika, uluslararası konulara yaklaşımını daha sıkı koordine ediyor ve çok kutuplu dünya düzeniyle küresel ekonomi sistemi kurulmasında aktif rol alıyor" ifadelerini kullandı.

Putin, Rusya'nın dönem başkanlığında BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğini üst seviyelere taşımayı hedeflerinin altını çizdi.

Rus lider, BRICS Kalkınma Bankası ile döviz rezerv havuzunun faaliyete geçmesi ve ekonomik işbirliği stratejilerinin belirlenmesine öncelik vereceklerini vurguladı.

ÖNCELİK BRICS KALKINMA BANKASI

Öte yandan BRICS devlet başkanlarının Temmuz 2014'te Brezilya'nın Forteleza kentindeki zirvede kuruluş anlaşmasını imzaladığı kalkınma bankası için Rusya öncelikle genel müdür atamasının yapılmasını planlıyor.

Banka için oluşturulacak döviz rezervi de bir diğer önemli madde. Her BRICS ülkesi, bankanın kuruluşu için 10 milyar dolar ayırmayı kabul etti. Bu sermaye zamanla 100 milyar dolara çıkacak. Çin döviz rezervleri havuzuna 41 milyar dolar, Rusya, Brezilya ve Hindistan 18'er milyar dolar, Güney Afrika ise 5 milyar dolar koyacak.

BRICS Kalkınma Bankası, böylece dünyadaki en büyük, çok taraflı kalkınan finans kurumlarından biri haline gelecek.

RUSYA'NIN GÜNDEMİNDE 40 PROJE 

Kalkınma bankasının kurulması, Rusya'nın önündeki tek gündem maddesi değil. Moskova yönetimi, çokuluslu işbirliğini arttıracağını öngördüğü 37 projeyi diğer ülkelere sunmuş durumda.

BRICS İSLAM DÜNYASINA YAKLAŞIYOR

Moskova yönetimi, temmuz ayında Rusya'nın Ufa kentinde yapılacak liderler zirvesine kadar altyapısını oluşturmayı hedefledikleri bu projelerle BRICS içindeki işbirliğini daha üst düzeye çıkarmayı ve gelecek için bir yol haritası oluşturmayı planlıyor.

image

Dünya topraklarının üçte birini ve nüfusunun yüzde 45’ini kapsayan en umut verici birliklerden biri olan BRICS’e, ocaktan beri Rusya başkanlık ediyor. BRICS’in bu dönemki önemli faaliyet alanlarından biri, İslam dünyası ile işbirliği olacak.

YAKIN GELECEKTE GENİŞLEME MÜMKÜN

Moskova, BRICS’in mevcut üyeleri arasında çıkarların uyumlu hale getirilmesini amaçlayan ve birliğin genişlemesini sağlayacak yaklaşımı destekliyor. Gidişata bakılırsa, bu genişleme yakın zamanda gerçekleşecek.

EN GÜÇLÜ ADAY ENDONEZYA

BRICS’e katılımması muhtemel adaylardan biri, ekonomik büyüme hızı ve potansiyeli açısından gelişen dünyanın liderleri arasında gösterilen Endonezya.

Rusya Ekonomi Yüksek Okulu Profesörü Aleksandr Abramov, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

“BRICS’e üye ülkeler, bugün giderek daha aktif şekilde İslam dünyası ülkeleri ile işbirliği yapıyor. Ben Mısır, İran, Türkiye, Endonezya ve kısmen Pakistan’ı öne çıkarırdım. Bu ülkeler ile ticaret hacmi hızla büyüyor, yeni ortak projeler ortaya çıkıyor. Örneğin, Güney Ulaştırma Koridoru’nun inşaatı. Bir konsolide birlik olarak BRICS’in faaliyeti, bu işbirliğinin sınırlarını genişletme imkanı tanıyor ve yeni istikametler belirliyor. İran’ın da katılabileceği Kalkınma Bankası’nın kurulması buna örnek teşkil edebilir.”

TÜRKİYE'YE DE OLUMLU BAKILIYOR

Diğer taraftan BRICS’e katılımına olumlu bakılan diğer Müslüman ülkelerin Türkiye, Nijerya, Mısır ve İran olduğunu belirtmekte fayda var.

BRICS'ın yeni bir uluslararası ilişkiler konseptinin timsali olabileceği söylenebilir. Çünkü ilişkiler Batı, Doğu ve Güney’in dengeli işbirliğine, günümüzdekinden daha adil olan küresel yönetim mekanizmalarının dağılımına ve uluslararası ölçekte geniş insani diyaloğa dayanıyor. Zira böyle bir diyaloğun eksikliği, ciddi çatışmalar için zemin oluşturuyor.

Şeffaf Gazete.com

 

Kaynak : Sputnik News

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR