Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KATLİAMCI IŞİD HERYERE SALDIRIYOR
KATLİAMCI IŞİD HERYERE SALDIRIYOR
IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Rojava bölgesindeki Kobani kantonuna yönelik saldırıları 21. gününe girdi.Işid kana doymayıp farklı yerlere saldırıp müslümanları katletmeye devam ediyor
6 Ekim 2014, 06:45

 

IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Rojava bölgesindeki Kobani kantonuna yönelik saldırıları 21. gününe girdi.

Kobani’ye doğu ve güneyden saldıran IŞİD, kenti havan ve top yağmuruna tuttu.

Suruç tarafına dün 3 kez uçaksavar, havan ve top mermileri düştü. Sınır hattındaki Küçükkendirli ile Büyükkendirli mahalleleri, Süleyman Şah Geçici Barınma Merkezi ve gazetecilerin bulunduğu alan valilik tarafından güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı, sınıra giriş çıkışlar yasaklandı. Güvenlik önlemleri arttrılırken sınır hattına tank sevkıyatı da yapıldı. Sınırdaki nöbet eyleminde çıkan olaylarda 5 kişi yaralandı.

PYD kontrolündeki Kobani’yi ele geçirmek isteyen IŞİD militanlarının saldırıları 20. gününü geride bıraktı. Birkaç gün önce Kobani’nin çevresini kuşatan ve dış mahallelerine ulaşan IŞİD militanları, YPG güçlerine saldırmayı sürdürdü. Bayram günü ateşkes olacağı söylenen ilçede, dün sabah silah ve patlama sesleri eksilmedi ve IŞİD ile YPG güçleri çatışmaya devam etti. Silahların susmadığı Kobani, bayramın ikinci gününe de patlama ve çatışma sesleriyle uyandı. Sabah saatlerinde Kobani’nin güneyindeki Meştenur tepesinde bir tank, üzerinde doçka bulunan bir kamyonet ile çok sayıda silahlı militan görüldü. Türkiye tarafından da görülen hareketlilik sırasında sık sık patlamalar meydana geldi. Şiddetli patlamalar sınırın Türkiye tarafında tedirginliğe yol açtı.

image

Uçaksavar ve havan yağdı: 4 yaralı

Saat 09.45’te Suriye tarafından atılan bir uçaksavar mermisi sınıra 2 kilometre mesafede gazeteciler ile askerlerin bulunduğu bölgenin yakınındaki boş araziye düştü. Bu durum kısa süreli paniğe yol açtı. Öğle saatlerinden itibaren çatışmalar şiddetlendi. Saat 13.20’de IŞİD tarafından atılan bir havan mermisi, sınırı aştı ve 2 kilometre mesafedeki Suruç’un Küçük Kendirli Mahallesi’nde (Admanek) bir evin duvarına isabet ederek patladı. Patlamada, şarapnel parçaları ve kırılan duvardan seken taşlardan, evde bulunan 2 kişi yaralanırken 2 çocuk da baygınlık geçirdi. Yaralananlar otomobillerle Suruç Devlet Hastanesi’ne götürülürken bölgede güvenlik güçleri önlemlerini artırdı. 15.30 sıralarında bu kez IŞİD’in attığı bir top sınırdan 3 kilometre kadar içindeki boş araziye düştü. Olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

Sınır boşaltıldı, tanklar gönderildi

Yaşananlar üzerine Şanlıurfa Valiliği, Mürşitpınar Gümrük Kapısı’na birkaç yüz metre mesafedeki sınır hattındaki Küçükkendirli ile Büyükkendirli mahallelerinin ve Kobanili sığınmacıların bulunduğu Süleymanşah Konaklama Tesisleri’nin boşaltılmasına karar verdi. Güvenlik güçleri zırhlı araçlardan da sık sık tahliye kararı duyuruldu.Yetkililer mahallelerde yaşayan ve gidecek yerleri olmayan kişilerin geçici süreyle resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirileceğini bildirdi. Ayrıca güvenlik güçleri, sınıra yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan gazetecilerden de bulundukları bölgenin riskli olduğu gerekçesiyle boşaltılmasını istedi. Çatışmaların yoğunlaşması ve Türkiye tarafına mermiler gelmesi üzerine sınıra giriş-çıkışlar yasaklandı. Askerler sınır hattındaki güvenlik önlemlerini arttırırken 2. Hudut Taburu’ndan 4 Zırhlı Personel Taşıyıcı sınır hattına sevk edildi.

Nöbet eylemine müdahale: 5 yaralı

Kobani’ye destek için Alizer, Çengelli, Kop, Tavşanlı, Alanyurt, Küçükkendirli, Karaca ve Yumurtalık köylerinde Kobani için nöbet eylemleri yapıldı. Asker ve polis ile nöbet eylemi gerçekleştiren grup zaman zaman karşı karşıya geldi. Güvenlik güçleri gaz bombalarıyla müdahale ederken çıkan olaylarda 5 kişi yaralandı, bazı göstericiler de gözaltına alındı. Olaylar sırasında Tavşanlı köyünden yaralı almaya giden Nusaybin Belediyesi’ne ait araç ile Suruçlu bir yurttaşın otomobili, gaz bombalarının isabet esmeni nedeniyle yandı ve kullanılamaz hale geldi.

Kadın Girişimi’nden insan zinciri

 

Barış İçin Kadın Girişimi’nin öncülüğünde Kobani direnişine destek olmak için bayramı Suruç’ta geçiren kadınlar, dün sabah sınırın sıfır noktasında barış zinciri oluşturdu. HDP milletvekili Sebahat Tuncel’in de katıldığı eylemde “I

 

Salahaddin kentine düzenlenen hava operasyonunda 14 IŞİD militanı hayatını kaybetti. IŞİD, Mansuriyye'deki barajın kapaklarını açtı

Irak ordusunun Salahaddin kentine düzenlediği bombardımanda terör örgütü IŞİD militanı 14 kişinin öldüğü bildirildi.

Salahaddin İli Emniyet Müdürü Tümgeneral Hamad en-Namis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarının Eğitim Müdürü ve oğlunu kaçırmasının ardından orduya ait savaş uçakları tarafından operasyon düzenlediğini belirtti. Namis, operasyonda ayrıca, 14 IŞİD militanının hayatını kaybettiğini ve örgüte ait bir askeri aracın imha edildiğini söyledi.

Ordunun kaçırılan 2 kişinin kurtarılması için bölgede geniş kapsamlı kara operasyonu da düzenlediği ifade edildi.

Öte yandan, Diyala Emniyet Müdürü Tümgeneral Cemil eş-Şemri, IŞİD militanlarının Mansuriyye bölgesindeki baraj kapaklarını açması nedeniyle onlarca ailenin göç ettiğini kaydetti.

 

Otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Irak ordusu ve ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.

Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerle çatışan IŞİD üyeleri ile onlara destek veren El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi güneyde Lübnan sınırında Hizbullah üyelerine karşı ağır saldırıya geçti. Hizbullah’a yakın bir kaynak, IŞİD destekli Nusra Cephesi üyelerinin Suriye sınırını geçerek Şii Hizbullah grubuna ait 10 farklı üsse saldırdığını söyledi. Reuters’a konuşan kaynak çatışmalara yüzlerce Nusra ve IŞİD üyesinin katıldığını belirtirken, saldırıda 16 Nusra üyesinin öldüğünü söyledi. Bekaa Vadisi’ndeki Hizbullah üyelerinin de saldırıya uğrayan üslere yardıma gitti.

Lübnanlı Şii grup Hizbullah Suriye’deki iç savaşta Esed rejiminin askeri sahadaki en önemli müttefiklerinden. İran tarafından da desteklenen Hizbullah, Suriye’nin güneyindeki Lübnan kasabası Arsal ve civarını kontrol ediyor.

Ağustos ayında IŞİD ve Nusra üyeleri sınırdaki Arsal kasabasına baskın düzenleyip 32 Lübnan askerini rehin almıştı.

 

Nusra tüm girişimlere rağmen 3 Lübnanlı asker rehineyi öldürmüştü.

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR