Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Engin Ertem

Engin Ertem
KİRACI MALSAHİBİ KAVGASINA ÇARE VAR MI?
19 Haziran 2023, 10:53
 
Depremlerin ardından ülke genelinde hızla artan fahiş kira artışları ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getiriyor. 
 
Ev sahibi- kiracı uyuşmazlıkları mahkemelerdeki yoğunluğu artırdı. Kira tespit ve kira tahliye davalarının yanı sıra taraflar arasındaki uyuşmazlık nedeniyle fiziksel şiddete varan şikayetler yükselişe geçti. Kiralardaki fahiş yükseliş, duruşma tarihlerine de yansıdı.
 
Önceden birkaç ay sonrasına verilen kira tespit ve kira tahliye davalarında ilk duruşma tarihi için artık bir yıl beklemek gerektiği belirtiliyor. Hükümet geçen yıl kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle kira artış oranına yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Ancak söz konusu düzenleme 1 Temmuz'da sona eriyor.
 
Hükümet yetkilileri son haftalarda yaptıkları açıklamalarda kira artış sınırında sürenin uzatılacağını söyledi. Ancak düzenleme yasalaşmadığı için uygulama için yeni tarih ve zam oranı henüz netleşmedi. Ayrıca kira düzenlemesi ile sadece zam oranı değil daha sert yaptırımlar da planlanıyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle "hapis, adli para ya da para cezası" olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalışma yürütülüyor.
 
Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek. Bu kriterlerin üzerinde kira bedeli belirleyenlere adli ve idari para cezaları uygulanacak. Bu kira sorunları gidermek için yapılan arabuluculuk düzenlemesi 1 Eylülde yürürlüğe girecek. Bu tarih itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. 
 
Yeni düzenleme ile merak edilen bir başka konu da ev sahiplerinin durumu. Özellikle kira geliri ile geçinen, ya da evini kiraya verip başka bir evde kiracı olanlar sınırlama nedeniyle mağdur olduklarını, her iki tarafın korunması gerektiğini belirtiyor.
 
Yığılan taleplerle dava yükü artarken, sonuç için öngörülen süreler 3 yıla ulaştı. İşte bu sorunun çözümü için yapılan arabuluculuk düzenlemesi 1 Eylül'de devreye girmesi bekleniyor..
 
Belirlenen tarihten sonra bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak olması olayı pazarlığa çevirme yolunda atılmış bir adım olarak görmek lazım.En önemlisi enflasyon canavarı gücünü kaybetmezse bu kavga karakol'a taşınır ,adliye koridorlarında devam eder ve en sonunda '' ADALET YERİNİ BULUR MU ? emin değilim.
 
image
 
Engin Ertem
 

 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR