Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Engin Ertem

Engin Ertem
YATIRIMDA YENİ TREND KIRSAL ARAZİLER
11 Ocak 2021, 08:12
 
 
Küresel olayların da etkisiyle ekonomik ve sosyal anlamda oldukça zorlayıcı geçen bir yılı geride bırakırken,  arsa-arazi yatırımlarında 2020’de neler olduğunu ve 2021’de gayrimenkul yatırımlarının ne tarafa kayacağını 
 
Hareketli bir gündemle tüm sektörlerin hızlı ve köklü değişimlerden geçtiği bugünlerde sosyal yaşamın yanı sıra, modern çağın ve iş dünyasının barındırdığı yaşam biçimleri de bireyler tarafından sorgulanarak, alışılagelen düzene karşılık alternatif senaryolar oluşturulmaya başlandı.
 
Hem pandemi hem de ekonomik dalgalanmaların etkileriyle, kentsel mekânlar ve yaşam alanlarına dair yeni soru işaretleri gündeme gelirken, büyük oranda dijitalleşen ilişkilenme biçimleri kentlileri doğaya daha yakın yerlerde yaşamanın yöntemlerini araştırmaya itti.
 
Tüm sektörlerin hızlı ve köklü değişimlerden geçtiği 2020 yılında hem pandemi hem de ekonomik dalgalanmaların etkileri köyden kente olan göçün yönünü, kentten köye çevirdi.
 
image
 
İstatistikler ve araştırmalar artık gençlerin ofis işinden daha çok doğada çalışma konusunda adımlar attığını gösteriyor. 
 
Kimi doğa tutkusundan, kimi sakinlik, kimi romantizm arayışından,kimi işsizlikten... Şehrin karmaşasından kaçıp kırsal yaşama geçenlerin sayısına paralel olarak bu tersine göçü ekonomik fırsat görenlerin sayısı da artıyor. Çünkü birçoğu iyi eğitimli, dünyayı biliyor ve vasıflarının da, ürettiğini satabileceğinin de farkında.Bu sayede kırsal kesim gayrimenkulleri yeni yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor.
 
Sektör verilerine göre bu önlenemez hareketle 2020 yılındaki çiftçilik belgesi sayısı 1.803.000 kişiye ulaştı.Yoğun talep karşısında miktarı son 10 yılda %11 oranında azalmış olan tarım arazilerinin fiyatında sadece son üç ayda %40'a varan bir fiyat artışı yaşandığını belirtiyor.  
 
Talepler özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşıyor.
 
Veriler ülkemizde ekilebilir tarım arazisi büyüklüğünün 23 milyon metrekare olduğunu, tarımda çalışan işçi sayısının azaldığını ancak özellikle son 1 yılda yerleşmek ve kendi tarımını yapmak üzere insanlarda kentten köye göç olgusunun hızlandığını belirtiyor.
 
5 yıl önceki ‘tarlayı ne yapayım’ düşüncesi yerini ‘nerede tarla almalıyım’ sorusuna bıraktı ve bunu düşünenlerin yaş ortalaması daha aşağılara iniyor  
 
Özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki arazilerde %40’a varan fiyat artışına neden olan talep yoğunluğundan ötürü devlet 3083 sayılı yasa kapsamında 1 milyon dekar büyüklüğünde bir alanı tarım arazisi olarak vatandaşa tarım yapması karşılığında uygun fiyatla sundu.  Sadece bu gelişme ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde nüfusu 6 ayda %35 artan köyler bulunuyor.  2021’de geleneksel tarım dönemine dönüleceği verilerle çok açıktır ve ülke ekonomisi açısından memnuniyet vericidir. Pandemi süreci insanlara para kazanmanın sadece büyük şehirlerde olmadığını gösterdi yüzbinlerce işsiz genç yeni arayışlara girdi.
 
Yapılan çalışmada derlenen veriler ortaya koyuyor ki, bir on yılı daha geride bırakırken, alışılagelen yaşam biçimleri, çalışma yöntemleri ve eski usuller terk edilirken, yatırım kanadında arsa-arazi yatırımları gibi daha geleneksel kanallara yönelim gözleniyor.
 
Döviz yerine kâr oranı yüksek, risksiz toprak yatırımları, 2021’de de rağbet görmeye devam edecek gibi görünüyor.
 
Bu yatırım alışkanlıkları ve çalışma hayatındaki gençlerin mutsuzluğu gayrimenkul sektörü için farklı bir istihdam sahası yaratacak gibi.
 
Koronavirüs salgını emlak sektöründe değişimlere yol açtı.
 
Koronavirüs nedeniyle çoğu şirketlerin evden çalışma modeline geçmesiyle gösterişli ofislere talepler azaldı. Aynı verimliliği evden çalışma modeliyle sağlayan şirketler ise 'home office' modelini kalıcı hale getirmeyi planlıyor.
 
Bunu fırsat olarak algılayan ,yeni işkolu arayan gençler ,mobil olarak gayrmenkul yatırımını sahaya iniyor.Bazen karavan ile bazen henüz popüler olmayan bir ege akdeniz ilçesinde büyük talep olan yeni yaşam modeline aracılık yapmaya hazırlanıyorlar.
 
Bu yol çalışma ve kazanma hayatını ,online ortamda daha özgür hale getirerek, kırsal kesime kadar emlak yatırımından para kazanma yollarını geliştirmeye kararlı.
 
Engin Ertem / Şeffaf Gazete
 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR