Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Engin Ertem

Engin Ertem
KONUT FİYATLARI NEDEN DURDURULAMIYOR ?
14 Kasım 2022, 14:26
 
Satılık konut fiyatları ekimde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 191,4 arttı. Küresel konut fiyatlarında gerileme görülürken Türkiye'deki konutların reel fiyatlarının yükselmeye devam etmesi dikkat çekiyor. Özellikle Antalya,Muğla,Mersin ve İzmir'e olan talepler fiyat yükselişine rağmen yabancı ilgisi ile artmaya devam ediyor.
         image
 
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin  ekim ayına ait Satılık Konut Piyasası  raporu yayımlandı.
Fiyatlardaki yıllık artış oranı önceki aylara göre kısmen gerilese de küresel konut piyasası daralmaya başlarken Türkiye’deki konutların reel fiyatlarının yükselmeye devam etmesi dikkat çekiyor.
 
NEDEN HALA ARTIŞ DEVAM EDİYOR ?
BETAM raporu, ekimde satılık konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı Türkiye genelinde geçen ay olduğu gibi düştü. Eylülde yüzde 196,8 olan yıllık fiyat artışı ekim ayında yüzde 191,4'e geriledi. Geçen yılın aynı ayında 4 bin 940 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatı 14 bin 395 TL’ye yükseldi.
 
Muğla'nın Bodrum,Marmaris ve Fethiye ilçeleri yüzde 200-250  arasında artış kaydetti.
Satılık konut ilan metrekare cari fiyatları aynı dönemde İstanbul'da yüzde 218,1, Ankara'da yüzde 197,7 ve İzmir'de yüzde 181 arttı.
Satılık konut ilan metrekare ortalama fiyatları İstanbul’da 21 bin 429 TL'ye, Ankara’da 9 bin 615 TL'ye ve İzmir’de 16 bin 250 TL'ye yükseldi.image
 
ANTALYA VE MERSİN İSTANBUL’U GERİDE BIRAKTI
İlan satış fiyatları eylül ayında da geçen yılın aynı ayına kıyasla bütün büyükşehirlerde arttı. Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü iller, yüzde 231,2 ile Mersin, yüzde 223,5’le Antalya, yüzde 218,1’le İstanbul oldu.
 
Ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul'da 21 bin 429 TL, Ankara'da 9 bin 615 TL ve İzmir'de 16 bin 250 TL oldu.
Eylülden ekime cari satılık konut fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları ülke genelinde İstanbul'da ve İzmir'de yükseldi. Öte yandan, Ankara'daki konut fiyatlarındaki yüzde 3,3 aylık artış oranının yüzde yüzde 3,5 olan aylık enflasyondan düşük olması bu ildeki reel satış fiyatı bir miktar düşürdü.
 
image
 
Antalya’nın popüler ilçesi Alanya ilçesinde adeta talep patlaması yaşanıyor.
Antalya ve sahil ilçeleride yabancı artışı ile konut fiyatları adeta fırladı ve bu artış devam ediyor.Alanya İlçe merkezinde boş daireler için verilen ilanlarda fiyatlar 7 bin TL’den başlıyor. Eşyalı dairelerin fiyatları ise görenleri hayrete düşürüyor. 15 bin TL’den başlayan eşyalı dairelerin fiyatları ise dairenin denize ve ilçe merkezine yakınlığıyla giderek artıyor.
 
KONUT FİYATLARI DÜNYADA DÜŞÜYOR
Öte yandan küresel konut piyasası gerilerken Türkiye’de konut fiyatlarının artmaya devam etmesi dikkat çekti. Ulusal merkez bankalarının faiz artışları nedeniyle kredi maliyetlerinin artması tüm dünyada konut fiyatlarındaki artışı frenledi.
 
ABD’de eylül ayında konut satışları, salgın öncesi seviyelerinin oldukça altına gerilerken yıllık yüzde 24 oranında düştü. 
ABD’de ipotek başvuruları son 25 yılın en düşük seviyesine geriledi.Ağustos ayına ilişkin ulusal konut fiyat endeksi verilerine göre ABD’de ulusal konut fiyat endeksi ağustosta aylık bazda mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 1,3 azalmıştı. İngiltere’de ise Mortgage kredisi sağlayıcısı Halifax'in geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, ortalama ev fiyatları ekimde önceki aya göre yüzde 0,4 düştü.
 
Uluslarası Para Fonu (IMF) ise konut fiyatları gelecek üç yıl içinde gelişmiş ülkelerde yüzde 10 düşebilir; gelişmekte olan ülkelerde ise fiyatların yüzde 25 düşebileceğini öngördü.Peki bu fiyatlar dünya normlarının tersine gitmeye devam ederse bu ülkenin dar ve orta gelirli insanı nasıl ev sahibi olacak?
 
İLK EVİM PROJESİNE 8 MİLYON BAŞVURU OLDU
Uzun vadede maksimum 500 bin konut hedeflenmekte.Bu hedefe ulaşılsa dahi ülkemizde konut ihtiyacı olan 20 milyon kişi nasıl ev sahibi olacak ? Gençlerimiz gerçekten konut sahibi olabilecek mi ,kaçan kurtulsun mu diyorsunuz ?
 
Engin Ertem - Şeffaf Gazete
 
 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR