Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
RENKLİ MEZARLARIN ÜLKESİ GUATEMALA
RENKLİ MEZARLARIN ÜLKESİ GUATEMALA
Bağımsızlığını kazanmasından beri ağır ekonomik ve siyâsî problemlere ve sık askerî darbelere sahne olan Guatemala’da 1988 ve 1989’da iki darbe girişimi daha oldu. İç karışıklıkların büyük bir hızla devam ettiği Guatemala’da artık huzur hakim.
17 Şubat 2017, 20:00
 
 
Guatemala, Kristof Kolomb’un Amerika’ya kadar gelip, bunu müteâkip Avrupalıların buralara yerleşmelerinden önce Maya ülkesiydi.Yapılan araştırmaların netîceleri, burada büyük bir Maya medeniyetinin varlığını göstermektedir.
 
Bu medeniyetin dil ve kültür gibi bâzı kalıntıları hâlen yerli Kızılderililer arasında devâm etmektedir.Guatemala City’nin 140 kilometre kuzeybatısındaki Chichicastenango’da, haftada iki gün kurulan pazarda tüm bu zenginliği gözlemek mümkün.
 
Yılın tüm perşembe ve pazar günleri, Guatemala City’nin 145 kilometre uzağındaki Chichicastenango kasabası, yüzlerce yıldır Orta Amerikanın belki de en renkli pazarlarından birine ev sahipliği yapmakta.
 
1935 yılında çekilen Tarzan filmindeki efsanevi pazar sahnesinin çekildiği bu kasabaya Guatemala City den hareketle, rengarenk boyanarak yenilenmiş eski uzun burunlu Amerikan okul otobüslerinin, birbirleriyle adeta ölümüne yarışarak kat ettiği, bol virajlı PanAmerikan karayolunda, muhtemelen yan ya da ön koltuğunuzdaki yolcunun tavuk ve keçileriyle haşır neşir geçireceğiniz 3 saatlik oldukça otantik bir yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz. Ve bu kasaba size vardığınız an itibariyle unutamayacağınız görsel bir şölen vaad ediyor.
 
image
 
Labirent gibi dar sokaklardan, et, balık, tavuk, yemek, kumaş satıcılarının tezgahlarının önünden geçerken renkli mum satıcılarının yoğunlaştığı bölgede tütsü kokuları da genzinizi yakmaya başlıyor.
 
Kasabanın meydanında karşılıklı iki kiliseden en önemlisi Aziz Thomas eski bir Maya piramidinin üzerine kurulu. İçerisi klasik bir Katolik kilisesi görünümünde olsada girişindeki merdivenler üzerinde halk tarafından sürekli yanar durumda tutulan ve hala insanların önünde dua ettiği kutsal Maya ateşi ve etrafına serpili çiçekler size hiç de klasik bir katolik ibadethanesinde bulunmadığınızı hissettiriyor.
 
image
 
Bu ismini akılda tutmak, telaffuzundan bile zor olan Maya köyünde halkın yerel bir Maya dili olan “Kiçe” konuşması ve İspanyolca anlamaması yüzünden kilisenin içinde yerlerde yanan rengarenk mumlar konusunda detaylı bilgi alacak birini bulmak hiç de kolay olmuyor. Sonunda kırmızı ve pembe mumların ölmüşlere, mavi mumların çocukların mutluluğuna, beyaz mumların aile saadetine ve siyah mumlarında kötü ruhlardan kurtulmak için adandığını öğrendik.
 

Guatemala City’nin 140 kilometre kuzeybatısındaki Chichicastenango’da, haftada iki gün kurulan pazarda tüm bu zenginliği gözlemek mümkün.

Bölgede her kasabanın kendine has renkleri olduğunu, bele takılan kuşaklardan da kadınların evli ya da bekar oldugunun anlaşıldığını öğrenmek çok ilgi çekici.

Renkli mezarlar, Guatemala kültürünün önemli bir parçası. Mezarlıklardaki mezar taşlarını rengârenk boyuyorlar. Nedeni, öte dünyadaki hayatı kutlamak.

Kasabada oldukça kaliteli bir konaklama ve yemek imkanı sunan Maya Inn hotelinin manzarası da müthiş:..Rengarenk olan kasabanın mezarlığı…

 

Öldükten ve gömüldükten sonra ruhun oradan ayrılmadığına inandıkları için mezarları türlü parlak renklerle boyayan, mezara sürekli çiçek yemek ve içecek getirip mum yakan bu Maya köylülerini yemek yediğiniz yerden izlemek aslında oldukça farklı bir tecrübe.
 

Ailesi ve yakın dostları, mezar taşını maktulun en sevdiği renklerle boyayarak ona olan sevgi ve bağlılıklarını gösteriyorlar ve onun anısını bu renklerle yaşatıyorlar.

Mezarlıkların arasında özellikle Solola, Xela ve Chichicastenango bölgelerinde bulunanlar akın akın turist çekiyor.

image

Yağmur ormanlarındaki Peten bölgesinde yer alan ve dünyada Unesco tarafından hem Dünya Kültür Mirası hem de Dünya Doğa Mirası listesine alınmış olan tek örnek Tikal Ulusal Parkı. Matematik, astronomi ve sanat konularında döneminin en geliflmifl merkezlerinden biri olan Tikal ören yeri, saray, tapınak-piramit, tören platformu, adak taşı, top oyun sahası, teras, stel, yol ve buhar hamamı gibi 3.000 civarı nda yapıdan oluşmakta. Tropikal ormanın arası nda kuşların ve maymunların sesleri eşliğinde yürüyerek Plaza Mayor Meydanı, Büyük Jaguar Tapınağı, Maskeler Tapınağı ve yüksekliği 64 metreye ulaşan Orta-Amerika'nın en yüksek piramidi "Çift Başlı Yılan" Tapınağı´nı ziyaret edin.
 
image
 
Guatemala  yüz ölçümü 108.889 kilometre kare ile Türkiye’nin yaklaşık Marmara Bölgesi kadar.
 
Guatemala başkanlık sistemi ile yönetilen bir cumhuriyettir
Kuzeyde Meksika, güneyde El Salvador doğuda Belize ve Honduras ile komşudur.
Doğusu Karayip denizi, batısı Pasifik Okyanusu’dur.
15 Eylül 1821 tarihinde kurulmuştur.
Halk  Maya kökenli yerli INDIO’lar ve İspanyol yerli karışımı melezler LADINO’lar olarak ikiye ayrılır.
Ülkede  1954 yılında başlayan iç savaş 1993 yılına kadar devam etmiştir.
Nüfusu 2015 yılında 16 milyonu geçmiştir.
Guatemala Maya-Toltec dilinde Ağaçlar Ülkesi demektir.
Guatemala’nın yüz ölçümünün yarısı yağmur ormanları ile kaplıdır.
Antik Maya uygarlığının merkezidir.
Nüfusunun yarısı tartışmasız Maya soyundan gelmektedir.
Resmi dil İspanyolca dışında 21 tane değişik Maya diyalekti kullanılmaktadır.
Milli gelirin %25 i tarımdan elde edilmektedir.
Ülkenin en önemli tarım ürünleri kahve, şeker ve muzdur.
Yüzölçümünün küçüklüğüne rağmen 32 tane volkanın ev sahibidir ve bunların 4 tanesi aktiftir.
Tajamulco volkanı 4220 metre ile ülkenin en yüksek noktasıdır.
İlk çikolata tableti Mayalar tarafından burada üretilmiştir.
Ülkede Maya döneminde para olmadığı için takas kullanılıyordu. 1 tavşan 10 kakao meyvası değerindeydi.
Guatemala merkezli Mayalar sıfır sayısını kullanan nadir uygarlıklardan biridir.
1997 yılında çekilen Star Wars Yeni Umut Guetamala’nın Tikal Ulusal Parkında çekilmiştir.
Ülkede ki önemli Maya şehri Tikal’in sadece %15’i gün ışığına çıkarılmıştır.
Guatemala City de bulunan “Mapa en Relieve” adlı 1800 metre karelik kabartma ülke haritası 1904 yılında yapılmış ve yüzde yüz doğrudur.
Ülke tarihindeki tek Nobel’i Miguel Angel Asturias’ın 1967 yılında edebiyat dalında kazanmış olması Guatemala hakkında bilmemiz gereken önemli bir kültürel detaydır.
Ülkede ki Atitlan gölü 340 metrelik derinliği ile Orta Amerikanın en derin gölüdür ve bir çok şair tarafından dünyanın en güzel gölü olarak kabul edilir.
Ülke’yi  ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları 3 aya kadar vizeden muaftır.
 
Mutlu Demirdelen
Şeffaf Gazete.com

 

 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR