Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
NASA AY'DA EV İNŞA EDECEK
NASA AY'DA EV İNŞA EDECEK
ABD ulusal uzay ajansı NASA, 2040 yılına kadar Ay'da evler inşa etmeyi planlıyor ve ajanstan birkaç bilim insanı New York Times'a çalışmaların halihazırda devam ettiğini açıkladılar
4 Ekim 2023, 12:48
 
NASA, 2040 yılına kadar Ay'da evler inşa etmeyi planlıyor
 
NASA insanları Ay'a geri göndermekle yetinmiyor, aynı zamanda onlara orada yaşam fırsatı da vermek için yeni projeleri hayata geçiriyor. Nasa uzay ajansı bunları inşa etmesi için Austin merkezli bir şirketle anlaştı..
 
ABD ulusal uzay ajansı NASA, 2040 yılına kadar Ay'da evler inşa etmeyi planlıyor ve ajanstan birkaç bilim insanı New York Times'a çalışmaların halihazırda devam ettiğini söyledi. Ajans, Ay'a geri dönmeye hazırlanıyor ve astronotlarının Ay'da 3D yazıcıyla inşa edilen bir evde uzun süre kalabilmelerini umuyor.image
 
Ay'da evler inşa edilecek
Ay, insanlığın bir sonraki atılımı gerçekleştirmesi için son derece kritik öneme sahip. İnsanlığın gezegenler arası bir ırk olması için Ay, son derece güçlü fırsatlar sunuyor. Birçok uzay ajansı Ay’da üstler kurmayı hedefliyor. NASA ise üstlerle birlikte evler de inşa ederek uyduyu bir yerleşim yeri haline getirmeyi planlıyor. Aslında bu, halihazırda plandan da öteye gitmiş durumda. Austin merkezli 3D baskı şirketi ICON, Olympus Projesi olarak adlandırılan projede Ay toprağını kullanarak evler inşa edecek. NASA'nın teknoloji olgunlaştırma direktörü Niki Werkheiser verdiği demeçte, "Doğru zamanda, doğru insanları ortak bir hedef için bir araya getirdik, bu yüzden oraya ulaşacağımızı düşünüyorum" dedi.image
 
Satürn'ün halkaları çarpışan iki uydunun kalıntıları olabilir
ICON, 32 metrekarelik ilk prototip evini Mart 2018'de Austin'de Vulcan adlı tescilli bir makine ile inşa etmişti. Firma, Austin’de 400'den fazla ev ve Meksika'nın kırsal kesimindeki yoksullar için kasırgaya dayanıklı evler inşa ediyor. Şirket 2020'den beri NASA ile çalışıyor ve 2022'de Ay ve Mars kaynaklarını yapı malzemesi olarak kullanan inşaat sistemleri kurmak için 57 milyon dolar finansman aldı.
 
Testler gelecek yıl yapılacak
Şirket, evleri ve diğer binaları oluşturacak beton benzeri maddeyi oluşturmak için Ay'ın yüzeyindeki toz, kaya ve mineral parçalarını kullanmayı planlıyor. Ancak buradaki zorluk malzemeden ziyade fizikle ilgili. ICON'un yazıcısı önümüzdeki şubat ayında NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nde uzay koşullarıyla nasıl başa çıkacağını görmek için test edilecek.
NASA, evlerin ötesinde, kapılardan fayanslara ve mobilyalara kadar diğer ev eşyaları üzerinde üniversiteler ve özel şirketlerle birlikte çalışıyor. Atmosferle nasıl başa çıkılacağı (ya da çıkılıp çıkılmayacağı) konusunda henüz bir açıklama yok.
image
 
Ancak tüm bunlardan önce NASA'nın astronotları başarılı bir şekilde Ay'a geri göndermesi gerekiyor. Her şey plana uygun giderse, Artemis 2 görevi 2024 yılında astronotları Ay yörüngesine gönderecek. Artemis 3 görevi ise 2025 ya da 2026'da SpaceX'in Starship'inin yardımıyla Ay'ın güney kutbuna inecek ve insanları yüzeye geri gönderecek.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR