Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
90 BİN SİTEYE ERİŞİM YASAĞI
90 BİN SİTEYE ERİŞİM YASAĞI
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Yaman Akdeniz, ABD Columbia Üniversitesi’nden gelen 30 kişilik öğrenci grubuna verdiği özel derste, internet yasaklarını anlattı.
19 Haziran 2015, 14:23

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Yaman Akdeniz, ABD Columbia Üniversitesi’nden gelen 30 kişilik öğrenci grubuna verdiği özel derste, internet yasaklarını anlattı.

 “halihazırda Türkiye’de 90 bin siteye erişim yasağı var” 

İstanbul Bilgi Üniversitesi, ABD Columbia Üniversitesi’nin “demokrasi” odaklı yaz okulu kapsamındasantralistanbul Kampüsü’nde lisans ve yüksek lisans düzeyinde 30 kişilik öğrenci kafilesini ağırladı. Program kapsamında Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde derslere katılan öğrencilere, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz de “Türkiye’de İnternet Sansürü” başlıklı bir ders verdi. 

Türk İnterneti de Türk kahvesi gibi

Öğrencilere, internet yasaklarını örnekler eşliğinde anlatan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Türk interneti de Türk kahvesi gibi biraz farklı. Türkiye’deki sansür, ağırlıklı olarak erişim engelleme, filtreleme ve yargılama şeklinde uygulanıyor. Buna Türk Kontrol Modeli deniyor. Bu modelde, çeşitli yasalar nedeniyle başta sosyal medya kanalları olmak üzere haber ve medya sitelerine erişim engelleniyor. Erişime kapatılan özellikle sosyal medya kanalları ise kullanıcıları kaybetmemek için yasakları direkt uyguluyor” şeklinde konuştu. 

Uygulanan yasaklarla bireysel olarak da mücadele ettiğinin altını çizen ve yasaklara ilişkin çarpıcı rakamlar paylaşan Akdeniz, “Türkiye’de hali hazırda 90 bin siteye erişim yasağı var. Güncel rakamlara göre Ağustos 2014 ile Mayıs 2015 tarihleri arasında internet sansürü ile ilgili yaklaşık 3 bin karar verildi. Bu kararlarla 20 bin internet adresi bloke edildi. Kararların 700’ü Twitter, 500’ü Facebook,  200’ü de Youtube ile ilgiliydi” dedi. Akdeniz, “Anayasa mahkemesinin Twitter ve Youtube kararlarına rağmen erişim engellemeleri ve sansür artmaya devam etmekte” diye belirtti. 

Zihin açıcı bir ders oldu

Derse katılan öğrencilerden Columbia Üniversitesi Siyaset Bölümü öğrencisi Hannah, dersin kendi eğitim birikimine büyük katkısı olduğunu belirterek, “Uluslararası arenada hakkında çok şey söylenen bir konuda yararlı bilgiler edindik. Gerçekten alanında uzman ve aktif olarak sürecin içerisinde yer alan Yaman Akdeniz’den bu dersi almak zihin açıcıydı” dedi.

Bir diğer katılımcı Yaseen ise “Yaman Akdeniz’in verdiği bilgiler çok ilginçti. Dersten sonra ifade özgürlüğünün aslında ne olduğu, internette nelerin ifade edilmesine izin verilip verilemeyeceği üzerine hepimiz kendimizi sorguladık, bunun üzerine tartışmalar yaptık” şeklinde konuştu.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR