Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DENİZ POYRAZ DAVASI NİSAN'A ERTELENDİ
DENİZ POYRAZ DAVASI NİSAN'A ERTELENDİ
HDP İzmir İl Örgütü’ne düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz için adalet mücadelesi sürüyor. İkinci duruşmada Poyraz’ı katleden Onur Gencer ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanırken, dava öncesi gerçekleştirilen açıklamada birlikte mücadele çağrısı yapıldı.
24 Ocak 2022, 22:54
 
 
HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik silahlı saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin Onur Gencer hakkında açılan davanın ikinci duruşması İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP milletvekilleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve siyasi partiler katıldı.
 
Duruşma öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Kurşunlar Deniz Poyraz'ın mücadeleci bedenine yöneltildi ama saldırının tek hedefi Deniz Poyraz değildir. Saldırı aynı zamanda demokratik siyaseteydi, barış mücadelesinden kadın mücadelesineydi. Arkasında örgütlü bir plan vardı, sistemli bir cinayet hazırlamıştı" dedi.
 
image
 
Örgütlü saldırıya karşı örgütlü mücadeleye yürüttüklerini vurgulayan Sancar, “Kötülüğe karşı iyiliği, adaleti örgütleme tek çıkar yol. Bu talancı düzenden çıkışın tek yolu birlikte mücadele etmektir. Yargı, iktidarın elinde demokrasi güçlerinin yıldırmak için bir sopa olarak kullanılmaktadır. Çağrımız adalet, eşitlik isteyenleredir, ezilenleredir, kim adaletsizliğe maruz kalıyorsa, dayanışmayı orada hızlı bir şekilde örmek zorundayız. Bu sistemi değiştirene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Ya demokrasi mücadelesini ortaklaştıracağız ya da bu adaletsizlik sistemi uygulamalarına devam edecek. Biz bu gidişe dur demek için varız" diye konuştu.
 
‘OMUZ OMUZA OLACAĞIZ’
 
Konuşmanın ardından İzmir Kadın Platformu da basın açıklaması yaptı. Platform adına Günseli Suna Kaya, “Bu davada elbette katliamı gerçekleştiren Onur Gencer’in en ağır cezaya çarptırılmasını talep ediyoruz. Ama yetmez. Bu katliama yol verenin, hedef gösterenlerin, mahkeme salonunda ona bu gücü verenlerin yargılandığı güne dek mücadelemiz sürecek. Bilsinler ki ne yaparlarsa yapsınlar bizler mücadelemizden bir adım geri atmayacağız. Birbirimizi yaşatmak için, faşizme, erkek/devlet şiddetine karşı yan yana, omuz omuza olacağız. Denize sözümüz olsun, hayalini kurduğun barışın, özgürlüğün, eşitliğin ülkesini kuracağız. Fehime Ana’nın da dediği gibi ‘Bir Deniz gider bin Deniz geliriz’ size asla boyun eğmeyiz” ifadelerini kullandı.
image
 
Açıklamanın ardından başlaması beklenen davanın duruşması salonun küçük olması nedeniyle 3 saat gecikmeli olarak başladı.
 
HDP adına talepte bulunan Sancar, "Bu davaya katılma talebimiz vardır. Bu acı öncelikle bizim acımızdır, bu öfke öncelikle bizim öfkemizdir. Bu dava bizim davamızdır” dedi.
 
Duruşmada İzmir, Diyarbakır, Mardin, Muş, İstanbul, Trabzon, Şırnak, Bursa, Yalova ve Bingöl baroları davaya katılma taleplerini sundu. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi gözlemci olarak katıldıklarını belirtti.
 
Öte yandan avukatlar, duruşma salonunda bulunan silahlı kolluk kuvvetlerinin dışarı çıkarılmasını talep ederken, mahkeme başkanı güvenlik gerekçesiyle avukatların talebini reddetti.
 
Katılma taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, Poyraz’ın ailesi, HDP ve milletvekillerinin talebinin kabulüne, diğer gerçek ve tüzel kişilerin ise "suçtan doğrudan etkilenme durumu olmadığı" gerekçesiyle taleplerinin reddine karar verdi.
 
Ara verilen duruşmaya saat 16.00’da devam edildi.
 
image
 
KATİL GENCER’DEN TEPKİ ÇEKEN SÖZLER
 
Aradan sonra sanık Onur Gencer’in ifadesine geçildi. “Kanlı baskının gerçekleşmesi geçmişe dayanıyor” diyerek sözlerine başlayan Gencer, 1998 yılında annesinin HDP’liler tarafından tehdit edildiğini iddia etti ve yıllar sonra bunun intikamını aldığını söyledi. Kobane olayları, Suriye’de sağlık ekibi olarak gittiği dönemde suikaste uğraması gibi olayların da bu saldırıyı yapmasına neden olduğunu anlatan sanık Gencer, “Gerçekleştirdiğim kanlı baskından pişman değilim. Deniz Poyraz’ın kendisi ve ailesi hakkında araştırma yapılmasını istiyoruz. İstihbaratçıların şehit edilmesinden Deniz’in sorumlu olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
İçini soğutmak ve travmadan kurtulmak için saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia eden Gencer, “Tamamen kendi isteğim ve kararımla yaptım. 5 dakika daha geç gitseydim bol leşli, bol kanlı bir katliam olacaktı” demesi üzerine salonda bulunanlar tepki gösterdi.
 
Deniz Poyraz’ın babası tepkisini dile getirerek, “Sadece gereken cezayı almasını istiyorum” dedi. Sanığın ifadesinin tahrik edici olmasından kaynaklı tepkiler sürdü.
 
Atışın ve silahın hobilerinden biri olduğunu ve bu konuda kendini geliştirmek ve eğlence amaçlı olduğunu tabanca almasının ise intikam amaçlı olduğunu söyledi.
 
Gencer, “Gönlümden geçen Öcalan veya Demirtaş, onların harici hepsi bir. Asıl hedefim onlardı. Onun dışında kimi öldürmüşüm fark etmezdi. Ha Deniz Poyraz ha Murat Çepni. Keşke o da ölseydi. Asıl Kürt düşmanı salondaki alçaklardır” dedi.
 
Sanık Gencer’in soğukkanlı ve salondakilere saldıran bir şekilde ifade vermesi ise tepkilere neden oldu.
 
DURUŞMA ERTELENDİ
 
Tanıkları dinleyen mahkeme heyeti, Onur Gencer'in tutukluluk halinin devamına karar verdi, bir sonraki duruşmayı 29 Nisan 2022 saat 09:00'a erteledi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR