Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KARİYE MÜZESİ İBADETE AÇILDI
KARİYE MÜZESİ İBADETE AÇILDI
Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Camii’nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 19’uncu Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Camii’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.
21 Ağustos 2020, 07:29
 
İstanbul'un Fatih ilçesindeki Kariye Camisi'nin ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayınlandı.
 
1511’de tıpkı Ayasofya gibi camiye çevrildikten sonra 434 yıl cami olarak kullanılan Kariye, 1945’te Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılmış, Danıştay 10. Dairesi, Kariye Camisi'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmesi kararını 11 Kasım 2019’da “hukuka aykırı” bularak iptal etmişti.
 
image
 
Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte, Kariye Camisi yönetiminin 22 Haziran 1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35'inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.
 
Ayasofya da ibadete açılmıştı
Danıştay'ın 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ibadete açılması kararını onaylamasının ardından Ayasofya ibadete açılmış, 86 yıl sonra Lozan Barış Antlaşması'nın 97. yıl dönümüne rastlayan 24 Temmuz günü Ayasofya'da namaz kılınmıştı.image 
 
Kariye Müzesi hakkında
İstanbul’da Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde bulunan KariyeMüzesi, Bizans döneminde kilise, fetihten sonra ise cami olarak kullanılmış tarihi bir yapı.
 
Kariye (Chora) Kilisesi, 6. yüzyıla kadar giden bir geçmişe sahip. Günümüze ulaşmış hali, Osmanlı döneminde ve 20. Yüzyılın ikinci yarısında geçirdiği onarımların sonucu.
 
Yapı, ilk önce manastır olarak 534 yılında I. Justinianus döneminde Aziz Teodius tarafından yapılmış daha sonra da çeşitli onarım ve düzenlemelerden geçirildi.
 
Yapının önemi, Bizans İmparatorluğu'nun imparatorluk sarayı ve devlet idare merkezinin, Haliç kıyısında surlara yakın bir yerde konumlanmış olan “Blackhernai Sarayı”na taşınmasıyla arttı.
 
Bina Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden 58 yıl kadar sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüş ve “Atik Ali Paşa Camii” veya “Kariye Camii” olarak anıldı.
 
Bu dönüştürme sırasında eski kilisenin duvarları üzerinde bulunan mozaik ve freskler sıva ile kaplandı.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR