Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EMEK ÖRGÜTLERİ TAKSİM İÇİN ÇAĞRI YAPTI
EMEK ÖRGÜTLERİ TAKSİM İÇİN ÇAĞRI YAPTI
Emek meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler kararın meşru olmadığını belirtirken baskıcı uygulamalara ve keyfi yasaklara karşı Taksim’de olmakta kararlı. İki koldan Taksim’e yürüyecek olan emekçiler taleplerini de meydandan haykıracak. SOL Parti, TİP, TKH, EMEP yaptıkları ortak açıklamayla Saraçhane’de buluşma çağrısı yaptı.
30 Nisan 2024, 17:25
 
İktidarın 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nı yasaklama kararına rağmen meydana çağrılar sürüyor.
Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayan, ‘güvenlik nedenleri’ diyerek uydurma bahanelerle meydanı emekçilere kapatmaya çalışan AKP iktidarına karşı milyonlar ‘Artık yeter’ diyerek seslerini yükseltmeye başladı. Rejime karşı, bulunduğu her alandan itirazlarını sürdüren halk kesimleri Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılma kararını da tanımayacaklarını belirtti. Ardı ardına yapılan açıklamalarda iktidarın keyfi yasaklamalarının meşru olmadığı belirtilirken Taksim Meydanı’nın asıl sahibinin halk olduğu vurgulandı. Yarın ülkenin dört bir tarafında kutlanacak 1 Mayıs için ise gözler Taksim’e çevrilmiş durumda.
 
Taksim Meydanı’nda düzenlenecek 1 Mayıs kutlamaları için iki ayrı yürüyüş kolu belirlendi. Beşiktaş ve Saraçhane’de buluşacak birçok emek meslek örgütü, siyasi parti, sendika ve topluluklar bu iki güzergâhtan Taksim’e çıkmak için yürüyecek. DİSK, TMMOB ve TDB Saraçhane’de buluşmak için çağrı yaparken KESK, TTB ve DEM Parti Beşiktaş’ta bir araya gelecek.
 
SOSYALİSTLER SARAÇHANE’DE OLACAK
SOL Parti, Emek Partisi, Halkevleri İstanbul Şubeler Koordinasyonu, Türkiye İşçi Partisi ve Türkiye Komünist Hareketi’nin İstanbul İl örgütleri ise sosyalistlere Saraçhane’de buluşma çağrısı gerçekleştirdi. ‘‘Saat 10.00’da Saraçhane’de buluşuyoruz’’ denilen açıklamada Türkiye’nin derin bir krizden geçtiği belirtilerek, emekçilerin yoksulluk ve açlıkla boğuştuğu hatırlatıldı.
 
Sosyalistler, “Emperyalist finans merkezlerinin kapısında sömürge valisi edasıyla gezinen Maliye Bakanı’nın hazırladığı ve AKP’nin uygulamaya koyduğu ekonomi programının etkisi gün geçtikçe artıyor. Orta vadeli program ile halkın sırtına bindirilmiş vergi yükünü bir kez daha ağırlaştırmanın adımlarını atıyorlar. İşçi sınıfına kemer sıkma tavsiyesinde bulunanlar, patronlara ise ‘‘Krizi fırsata çevirme’ olanağı tanıyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Gündüzlerinde sömürüldüğümüz, gecelerinde aç yattığımız bu düzene başkaldırıyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, ‘1 Mayıs’ta birliğimizle, ortak ve irade kararlılığımız ile 1 Mayıs’ı yasaklamaya çalışan iktidara, 1 Mayıs’ı ‘hizaya sokmaya çalışan sermaye sınıfı temsilcilerine, 1 Mayıs’a gölgesini düşürmeye çalışan sermaye sınıfına karşı güçlü bir yanıt verelim’ denildi.
 
Açıklamada öne çıkan ifadeler şöyle: “Emperyalist finans merkezlerinin kapısında sömürge valisi edasıyla gezinen Maliye Bakanı’nın hazırladığı ve AKP’nin uygulamaya koyduğu ekonomi programının etkisi gün geçtikçe artıyor. Orta vadeli program ile halkın sırtına bindirilmiş vergi yükünü bir kez daha ağırlaştırmanın adımlarını atıyorlar. İşçi sınıfına kemer sıkma tavsiyesinde bulunanlar, patronlara ise ‘‘krizi fırsata çevirme" olanağı tanıyor. Manda yoğurduyla beslenen saray çevresi; ıstakoz yiyen, Maldivler’de tatil yapan, sayısız maaş alan bürokratlar; belediyelerde halkın parasıyla saltanat odaları kuranlar, tüketimi zaten kıt kanaate inmiş halka ‘‘tüketimi kısma’’sını söylüyor. Türkiye işçi sınıfının mücadelesiyle tarihsel ve kentsel bir anlam kazanmış olan Taksim’i emekçilere kapatarak işçi sınıfının ortak mücadele hafızasını kesintiye uğratmak istiyorlar. AYM kararını tanımayarak kendi yarattıkları hukuku dahi ayaklar altına alıyor, gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal etmeye devam ediyorlar. Yasaklarla, baskılarla engellemeye çalıştıkları, işçi ve emekçilerin insanca bir yaşam ve çalışma talebi, eşit ve özgür bir yaşam mücadelesidir. Sermayenin saldırılarına, yoksulluğa, işsizliğe, iş cinayetlerine ve sömürüye karşı işçi sınıfının kitlesel birliği ve mücadelesi, tüm yasakları delip geçecek tek seçenektir. Bu seçeneği büyütmek, sınıf mücadelesinin önündeki güçlerin işçi ve emekçilerin büyüyen öfkesini insanca bir yaşam talebiyle birleştirerek meydanlara taşıma sorumluluğuyla hareket etmesini gerektirir.’’image
 
SERMAYEYE CEVAP VERECEĞİZ
Fabrikalardan, tershanelere, iş yerlerine kadar işçiler 1 Mayıs hazırlıklarını sürdürüyor. Tüm işçi ve emekçileri birlik olmaya, mücadele etmeye çağıran Liman-İş Sendikası açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Tüm Türkiye’de işçilerin konfederasyon ayrımı gözetmeksizin bir araya gelmesi, ortak sorunlarının çözümünde hayati önemdedir. İşçilerin sendikal hakları engelleniyor, sendika diyen işçi işten atılıyor. İnsanca çalışma ve yaşama talebi ile örgütlenen işçiler ise bin bir türlü engelle karşılaşıyor. Tüm bu sorunların çözümü yine dayanışmadan ve bir arada mücadeleden sendikalaşmadan geçer. Haklarımız için haydi 1 Mayıs’a, birlikte mücadele etmeye.” DİSK Genel İş 2 No’lu Şube ve Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube, ise İZSU merkez binası önünde ortak bir açıklama düzenleyerek 1 Mayıs’a çağrı yaptı. Açıklamayı okuyan DİSK Genel İş 2 No’lu İzsu İş Yeri Temsilcisi Turgay Arda, Dünyanın en uzun çalışma saatleri Türkiye’de. Üstelik iş cinayetleri, meslek hastalıklarıyla cebelleşiyoruz. Türkiye, dünyadaki işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında. Ancak bu böyle gitmez. Adalet için 1 Mayıs’a. Zenginin servetine servet kattığı bu düzene son vermek için, gelirde, vergide ve ülkede adalet şart” diye konuştu. Açıklama sonrası konuşan Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Deniz Islakoğlu; İzenerji,Lezita, IFFCO, GATES, Mega Polietilen işçilerini selamladı. Islakoğlu, “1 Mayıs Adıyaman Besni’de işçilerin çadırlarını yakan sermaye sınıfına en güçlü cevabı 1 Mayıs’ta ortak yürüyüşümüzde, ortak mücadelemizde birlikte göstereceğiz” dedi.
 
1 MAYIS TAKSİM’DİR
Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Taksim Meydanı’nı yasaklayan AKP iktidarı, ülkede emeği ile geçinen milyonların önüne set çekme derdinde. Verilen hukuksuz ve keyfi karara rağmen kutlama çağrısı gerçekleştiren bütün kesimler ise bu kararı tanımamakta ısrarcı. Her yıl düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında Taksim’in önemi ise çok daha büyük. Ülkede demokrasi ve emek mücadelesinin toplum belleğinde bir yeri olan meydan, 1977’de hayatını kaybeden 34 kişi ve yaralanan yüzlerce kişi için de bir anma günü olarak ayrı öneme sahip. 1 Mayıs 1977’de ülke tarihinin en kanlı katliamlarından birinin yaşandığı Taksim Meydanı’nda yaşananlar bugün ülkenin geldiği noktada oldukça etkili oldu. Yükselen işçi hareketine, ülkenin ilerici ve devrimcilerine karşı gerçekleştirilen katliam darbe koşullarını etkili kılarken ülkeyi de 12 Eylül karanlığına götürdü. Katliamın ardından failler bulunmazken o günden bugüne iktidarda kim varsa meydanı emekçilere kapattı.
 
2010 yılına gelindiğinde özgülükler kisvesi altında meydanı açan AKP iktidarı ise aradan geçen 3 yılın sonunda meydanı bir kez daha yasakladı. Her 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isteyen yüzlerce kişi gözaltına alındı, polisin sert müdahalelerine maruz kaldı. Taksim Meydanı’nı savunan herkes terörist ilan edildi. Ancak yine de 1 Mayıs denilince toplumun bütün kesimlerinin aklında Taksim Meydan’ı kaldı. Bu sene gerçekleşecek 1 Mayıs kutlamalarında ise Anayasa Mahkemesi’nin ‘Taksim kapatılamaz’ kararı iktidarın keyfi yasağını bir kez daha gözler önüne serdi. Emek meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, kadın ve gençlik örgütleri, işçiler ise iktidarın ülkede yarattığı yıkım karşısında bu sene 1 Mayıs’ta ‘artık yeter’ tepkisini gösterdi. Hukukun ayaklar altına alındığı, ekonomik krizin bütün faturasının emekçilere çıkarıldığı, eğitimden sağlığa bütün alanlarda bir yıkım yaşandığı koşullarda milyonlar bu sene 1 Mayıs’ta taleplerini Taksim’den haykıracak.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

Engin Ertem Engin Ertem
 ARAZİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU VE YANLIŞLAR
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 KONUT ALMAK ŞİMDİ DAHA ZOR OLDU
KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR