Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ERDOĞAN'IN YENİLGİSİ DÜNYA BASININDA
ERDOĞAN'IN YENİLGİSİ DÜNYA BASININDA
Yerel seçim sonuçları dünya basınında da yer almaya devam ediyor.Dünyanın önde gelen ajans ve gazeteleri Bild, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yenilgisi olarag gördükleri seçim sonuçlarını manşetlerine taşıdılar.
1 Nisan 2024, 10:54
 
Muhalefetin zaferi ve AKParti'nin hezimetiyle sonuçlanan 31 Mart yerel seçimi, dış basında en çok konuşulanlar arasına girdi. ABD merkezli Politico,Reuters gibi ajanslar seçime ilişkin bir değerlendirmede bulundu.
              image
İngiliz Guardian gazetesi, “Türkiye’de ana muhalefet partisi, seçmenin Erdoğan’a sırtını döndüğü seçimlerde ezici bir zafer kazandı” başlıklı haberinde, ana muhalefetin yerel seçimlerde net bir zaferle Recep Tayyip Erdoğan iktidarına beklenmedik bir darbe vurduğunu yazdı.
           image
 
Deutsche Welle 31 Mart yerel seçimlerinin galibinin Türkiye genelinde oylarını artırarak yüzde 37'nin üzerine çıkartan CHP olduğunu belirtti.DW, İmamoğlu'nun seçim galibiyetinin ardından Saraçhane'de yaptığı konuşmasında "Bir kişinin vesayet döneminin bittiğini" vurguladığının altını çizdi. Haberde İBB Başkanı İmamoğlu'nun "Millet emir verir, talimat verir. Bir kişi talimat vermez" ifadeleri aktarıldı.
 
New York Times gazetesi, "seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda sandığa gittiğini,, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan bu kızgınlığı iyi kullandığını belirtti.Gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediğini ve “Çok sayıda Türk, İmamoğlu’nu potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görüyor” yorumunu haberlerine yansıttı..
image
Dünya basınından manşetler
Financial Times: Muhalifler Recep Tayyip Erdoğan'a darbe indirdi.
Reuters: Türkler, Erdoğan'a en büyük seçim darbesini vurdu.
New York Times: Türkler, Erdoğan'a darbe indirdi.
The Economist: Erdoğan, seçim felaketiyle karşı karşıya.
Wall Street Journal: Erdoğan'a bir azarlama anlamına gelen zafer.
CNBC-E: Dirilen muhalefet Erdoğan'ı yendi.
Le Monde: Muhalefet Erdoğan'a darbe indirdi.
Guardian: Muhalefet, Erdoğan'ı küçümseyerek zafere ulaştı.
Bloomberg: Erdoğan tarihi kayıp yaşadı.
AP News: Seçimler, Erdoğan'ı hayal kırıklığına uğrattı.
                   image  
 
Politico, Erdoğan'ın, yerel seçimlerdeki sonuçlarla "büyük bir darbe" aldığını yazdı.
Haberde, "CHP, Erdoğan'ın Mayıs 2023'teki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasıyla sarsılan hareket için bir kırılma anı olarak görülen Pazar günkü oylamada ülkenin en büyük beş şehrini elinde tuttu" ifadeleri kullanıldı.
 
İmamoğlu'nun İstanbul zaferine dikkat çekilen haberde, "İmamoğlu, gelecekte Erdoğan'ın rakibi olarak görülüyor ve 30 yıl önce belediye başkanlığını kazandığında mevcut cumhurbaşkanını ulusal öneme taşıyan şehri kazanmak sembolik bir başarı" denildi.
CHP'nin, ülke genelinde oylarını yüzde 37,4'e yükselttiği belirtilen haberde, "Erdoğan'ın; Adıyaman, Afyonkarahisar ve Zonguldak gibi muhafazakârların kalelerini kaybettiği" belirtildi.
 
Reuters haber ajansı, “İmamoğlu’nun yükselişi” başlığı altında, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Partili rakibi Murat Kurum’u ilk sayımlara göre geride bırakması, Türkiye’de muhalefetin kendini yeniden siyasi bir güç olarak kabul ettirme çabalarına potansiyel bir destek oldu” yorumunda bulundu.
image
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, yerel seçim sonuçlarını okurlarına “Erdoğan, Türkiye’deki seçimde yenilgi yaşadı” başlıklı haberiyle duyurdu. Kötü ekonominin AK Parti hükümetinin aldığı seçim sonuçları üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken gazete, CHP’nin on yıllar sonra ilk defa ülke çapında bir seçimi oy oranı bazında birinci sırada bitirmeye yakın olduğunu yazdı. Alınan sonuçların AK Parti açısında ekonomiden duyulan hoşnutsuzluğu yansıttığını aktaran WSJ, “İstanbul, stratejik ve sembolik bir ödül” diyerek İmamoğlu’nun seçim başarısına dikkat çekti.
 
Financial Times (FT), Cumhurbaşkanının 22 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana en ağır seçim darbelerinden birini aldığını vurguladı. Gazete, yerel seçimde Erdoğan’ı en çok zorlayan sorunlar arasında ekonominin olduğunu belirti. FT, AKP’nin ülkenin orta kesimlerinde güçlü olduğu yerlerde de kayıplar yaşadığını, seçmenlerin yıllardır süren ve gıdadan otomobile her şeyin fiyatını artıran enflasyona isyan ettiğini söyledi.
 
Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Türkiye'de ekonomik endişeler yaşayan seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cezalandırdığını belirtti. Bloomberg'in seçimle ilgili haberinde AK Parti'ye desteğin en düşük seviyeyi gördüğü vurgulandı.
 
Almanya’nın önde gelen Die Zeit gazetesi, Türkiye’deki yerel seçimlere ilişkin haberinde, muhalefetin Erdoğan’a karşı tarihi bir zafer kazandığına işaret etti. CHP’nin resmi olmayan sonuçlara göre net bir şekilde kazandığını aktaran gazete, “Sonucun 2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de sonuçları olabilir” yorumunda bulundu.image
 
BILD: ERDOĞAN'A TOKAT GİBİ CEVAP
Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild ise, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tokat gibi bir cevap” ifadesini kullandı ve İstanbul ile Ankara’daki seçim sonuçlarının Erdoğan için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti.
 
AP: ERDOĞAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI
Associated Press (AP) de, “Erdoğan hayal kırıklığına uğradı” başlığıyla, muhalefetin önemli şehirlerdeki kontrolünü korumasının Erdoğan için bir darbe olduğuna dikkat çekti.
 
Alman Die Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi ise konuya ilişkin haberinde “Türkiye’de yerel seçimler: Erdoğan için seçim fiyaskosu” başlığına yer verdi. Muhalefetin seçimlerde şaşırtıcı bir şekilde başarılı olduğu yorumunu yapan FAZ, sonuçların ülkenin siyasi manzarasını yeniden şekillendirebileceği öngörüsünde bulundu. AK Parti’nin seçimlerde ağır bir yenilgi aldığını söyleyen gazete, İstanbul’daki seçim sonuçlarının İmamoğlu’nu dört yıl sonra olası bir cumhurbaşkanı adayı haline getirebileceği yorumunu yaptı.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR