Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ZAFER ÇAĞLAYAN RIZA SARRAF DOSYASINDA
ZAFER ÇAĞLAYAN RIZA SARRAF DOSYASINDA
ABD eski Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'ı Rıza Sarraf'ın suç ortağı olarak dosyaya sanık olarak ekledi. Çağlayan'ın, İran'a"ambargoyu delme planının gelirlerinden nakit ve mücevher olarak on milyonlarca dolarlık rüşvet aldığı,bakanlığının gücünü sanıkların planını uygulamak için bilinçli olarak kullandığı" savunuldu.
7 Eylül 2017, 12:57

 

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD’de görülen Rıza Sarraf ­davasına sanık olarak eklendi.17-25 Aralık operasyonu sürecinde  gözaltına alınan işadamı Rıza Sarraf'ın, dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a rüşvet olarak 700 Bin liralık bir saat hediye ettiği öne sürülmüş,Çağlayan saati inkar etmemiş fakat ödemesini elden yaptım demişti..

image

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından dava dosyasına konan ek iddianamede Zafer Çağlayan’ın yanı sıra, Halk Bankası eski genel müdürü Süleyman Aslan, aynı bankanın Uluslararası Operasyonlardan sorum Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ve Rıza Sarraf'ın çalışanı Abdullah Happani de bulunuyor.

17-25 Aralık  operasyonu sürecinde evinde ayakkabı kutularında bulunan 4.5 milyon dolarla gündem olan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinde yapılan aramada ayakkabı kutularına ve iki adet banyo lifine tıkıştırılmış şekilde 2 milyon 445 bin dolar, 950 bin İngiliz Sterlini ve 520 bin TL çıkmıştı

       image             SÜLEYMAN ASLAN ABD'DEKİ SARRAF DAVASINA DAHİL OLDU

Bu paranın, Reza Zarrab’ın işlerini halletmek için verilen rüşvet olduğu iddia edilmişti.Süleyman Aslan ise evinden çıkan bu yüklü miktardaki paranın, memleketi Osmancık’ta yapılacak bir imam hatip lisesi ve Balkan Üniversitesi için çeşitli kaynaklardan topladığı bağışlar olduğunu açıklamıştı.Aslan bir süre tutuklu kaldıktan sonra görevine geri dönmüştü..
 
ABD'de görülen Reza Sarraf davasında yargılanan sanık sayısı ikisi tutuklu olmak üzere dokuz kişiye çıktı.Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla 27 Mart'ta New York'ta gözaltına alınmıştı
 
New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da sanık olarak Sarraf davasında yargılanacağını ve ek iddianameyle ilgili basın açıklmasını Twitter hesabından duyurdu.
 
Sarraf davasındaki ek iddianamede aralarında Çağlayan'ın da bulunduğu isimlerin, İran'a uygulanan ambargoyu delmekten 5 yıl. Karapara aklamaktan 20 yıl. Bankacılık sistemini zarara uğratmaktan 30 yıl olmak üzere toplam 55 yıl hapis cezasıyla yargılanacakları ifade edildi.
 
ESKİ BAKAN ÇAĞLAYAN'A ŞOK SUÇLAMALAR
 
ABD yönetimi yetkililerine yalan söyleme; milyonlarca dolarlık yasadışı işlemlerle bağlantılı fonları aklama ve bu işlemlerin asıl niteliğini gizleyerek çeşitli finansal kurumları aldatma suçlamaları yöneltildi.
Ayrıca, o dönem Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Çağlayan'ın, "ambargoyu delme planının gelirlerinden nakit ve mücevher olarak on milyonlarca dolarlık rüşvet aldığı, öteki sanıkların bu planı uygulamak için attığı adımları onayladığı ve bilinçli olarak planı koruduğu" savunuldu.
 
Çağlayan ile ilgili suçlamalar arasında çoğunluk hissesi Türkiye hükümetinin olduğu bir bankada yapılan hileli işlemler için direktif verdiği ve bu konuda Sarraf'ın kurduğu yolsuzluk ağı içinde bulunan bazı kişileri de işe atadığı iddiaları da var.
 
image
                                                                 RIZA SARRAF ABD'DE TUTUKLU
 
İddianamede toplam dokuz sanıktan Rıza Sarraf ile Hakan Atilla haricinde,içinde eski Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın da olduğu sanıkların kaçak olduğu ifade edildi.
 
Türkiye'de 17-25 Aralık Operasyon kapsamında gözaltına alınan işadamı Reza Zarrab'ın, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a rüşvet olarak 300.000 Frank (Yaklaşık 700 Bin TL) değerinde Patek Philippe 5101G marka bir saat hediye ettiği öne sürülmüşdü.
 
Çağlayan saati inkar etmemiş fakat ödemesini elden yaptım demişti.
 
Dekontu olmayan ödemeyi bir not kağıtına yazarak ispat etmeye çalışsa da ,Saatin ödemesini kendisinin yaptığına kamuoyunu ikna edememiş ,ilerleyen süreçte diğer üç bakan ile sessizce geri çekilmişti.
 
Davaya bakmak için Rıza Sarraf ve Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla davasına da bakan Yargıç Richard Berman atandı.
 
image
                                                               HAKAN ATİLLA ABD'DE TUTUKLU
 
SARRAF ,ÇAĞLAYAN ,ATİLLA İÇİN ORTAK SUÇLAMA
 
 27 Mart'ta gözaltına alınan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'yla, ABD'de tutuklu bulunan İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf'ın davaları birleştirilmiş,Rıza Sarraf ile benzer şekilde İran'a yönelik ambargoları delmek ve Amerikan finans kurumlarını zarara uğratmak gibi iddialarla suçlanmış ve hakkında 50 yıl hapis cezası istenmişti.
 
17-25 Aralık 2013 tarihlerinde başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına adı karışan dört eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oylama ile Yüce Divan'da yargılanmaktan kurtulmuş,Sarraf ise bu soruşturma kapsamında tutuklanmış, 70 gün sonra serbest kalmıştı.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR