Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
12 YILIN EN KÖTÜSÜ
12 YILIN EN KÖTÜSÜ
Euro dolar paritesi bu sabah saatlerinde 1.06'nın da altını görerek (1.0595) ocak 2003’ten bu yana en düşük seviyesini gördü.
11 Mart 2015, 12:11

 

Doların değerlenmesi ve euronun değer kaybetmesine bağlı olarak Euro dolar paritesi 12 yılın dibine indi.

Euro dolar paritesi bu sabah saatlerinde 1.06'nın da altını görerek (1.0595) ocak 2003’ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Geçen yıl bu dönemde söz konusu parite yüzde 23 daha yüksek, 1.40 dolar civarındaydı. Sadece son 1 hafta içinde euro dolar paritesi 5 cent aşağı indi.  Euro, ABD ile euro bölgesi devlet tahvillerinin getirileri arasındaki yüksek fark dolayısıyla baskı altında kalarak dolar karşısında değer kaybediyor. 

 
Euronun dolar karşısında değer kaybetmesi hususundaki en önemli etkenlerden biri Avrupa merkez bankası'nın (AMB) parasal genişleme programı. AMB 2016 yılına kadar parasal genişlemeye devam edecek. Uzmanlar bir süre daha doların euro karşısında değer kazanması trendinin devam edeceğini ifade ediyor.

AVRUPA’DAN ÇILGIN PARA

KRİZE KARŞI KORUYOR

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, merkez bankasının başlattığı tahvil alımlarının euro bölgesi ülkelerini Yunanistan'da meydana gelebilecek bir krizin etkilerinden koruduğunu söyledi. ECB, sıfırın altında seyreden enflasyonu yüzde 2'nin hemen altındaki hedefe yaklaştırmak ve euro bölgesinde büyümeyi desteklemek için devlet tahvili alımlarına Pazartesi günü başladı. Draghi, Frankfurt'ta düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, "Yunanistan'daki krizin tekrar gündeme gelmesine rağmen Portekiz ve daha önceden zor durumda olan diğer ülkelerin devlet tahvil faizlerinin tekrar gerilediğini gördük. Bu durum varlık alım programının euro bölgesi ülkelerini yayılmadan korumuş olabileceğine işaret ediyor" dedi. Draghi, euro bölgesi ekonomisinin görünümü hakkında büyümedeki yavaşlamanın tersine döndüğünü ve ekonomideki toparlanmanın "kapsamının genişleyeceğini ve hızlanacağını umduğunu" söyledi.

60 MİLYAR EUROLUK PROGRAM

ECB tarafından geçen hafta yayımlanan yeni tahminlere göre, tahvil alımları programının ekonomik büyümeyi desteklemesi, enflasyonun ise eksi düzeylerden 2017'de yüzde 1.8'e yükselmesi bekleniyor. Draghi, geçen hafta yayımlanan tahminlerin ancak ECB'nin aldığı tüm önlemlerin uygulanması halinde geçerli olacağını belirtti. ECB son olarak bu ay itibariyle gelecek yıl Eylül ayına kadar sürecek olan ayda 60 milyar euro tutarında tahvil alım programı başlattı.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR