Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MERKEZ'DEN FAİZ KARARI
MERKEZ'DEN FAİZ KARARI
Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları üzerine ısınan faiz tartışmasının ardından merkez bankası Para Politikası Kurulu kritik faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 8.25'ten yüzde 7.75'e düşürdü.
20 Ocak 2015, 14:04

 

Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e düşürdü. Merkez Bankası marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te borçlanma faizini ise yüzde 7.50'de serbest bıraktı.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları üzerine ısınan faiz tartışmasının ardından merkez bankası Para Politikası Kurulu kritik faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 8.25'ten yüzde 7.75'e düşürdü.

Böylece Merkez Bankası 50 baz puan (0.5 puan) faiz indirmiş oldu. Merkez Bankası Temmuz 2014'ten beri politika faizini yüzde 8,25'te tutuyordu.

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını ifade eden marjinal fonlama oranını yüzde 11,25 olarak sabit bıraktı. Alt koridoru ifade eden borçlanma faiz oranını da yüzde 7.50'de değişmedi.

DOLAR GERİLEDİ

Merkez Bankası'nın kararının hemen ardından dolar 2.34 TL'den 2.33 TL'nin altına gerileyerek 2,3234 TL'ye kadar geriledi. Borsa ise yatay bir seyirle 89 bin puanın hemen altında bulunuyor.

"KUR HAREKETLERİNDEN DAHA ÇOK ETKİLENEBİLİRİZ"
Merkez Bankası'nın koridorun üst bandında bir değişikliğe gitmeyerek kredi fiyatlamasında asıl baz teşkil eden faize dokunmadığına dikkat çeken Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan "Böylece haftalık ile gecelik borç verme faiz makası yüzde 45’e yükselmiş oldu. Gelişmekte olan ülkeler arasında reel faizi en düşük uygulayan ülkelerden birisi haline geldiğimizden kur hareketlerinden en çok etkilenen ülkelerden birisi olabiliriz" diye konuştu.

"İNDİRİM DEVAM EDER"
Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay bu indirimin devamının gelebileceğini belirtti. Uskuay "TCMB piyasanın fiyatlandırdığı gibi 50 baz puan faiz indirdi. Tahvile satış ve TL’ye alım geldiği gözleniyor. BIST’e çok sınırlı bir etki var. TCMB’nin Şubat ayında alt koridoru 50 baz puan indirmesini, Mart ayında 50 baz puanlık politika faiz indirimi gelmesini bekliyoruz. Bu beklentimizin ana nedeni; TCMB’nin enflasyon düşüş hızına bağlı olarak faiz indirimi izleneceği ve bu toplantıda alt koridorun değişmemesi. Enflasyonda iki ana kırılma noktası vardı. Ocak ve Mart ayları. Bu nedenle Şubat ayında yeni faiz indirimi için alt koridor indirilerek imkan hazırlanacak ve enflasyonda belirgin düşüş olacağı Mart ayında TCMB toplam faiz indirimini sonlandıracak. FED sürpriz bir öteleme yapmadığı taktirde Mart toplantısı haricinde bir indirim olasılığı düşük." diye konuştu.

"ÜST KORİDORDAKİ İNDİRİM ENFLASYONA BAĞLI"

Merkez Bankası'nın üst koridordaki indirimi enflasyondaki iyileşmenin netleşmesine bağladığına dikkat çeken İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu "Sonuç olarak faiz indirimi konusunda enflasyona endeksli görünüm devam etmekte. Merkez Bankası gerçekleştirdiği faiz indirimi ile bu konudaki beklentileri karşılamış durumda. Ancak üst bandın indirilmesi gibi ileri adımlar için enflasyondaki iyileşmenin netleşmesini referans göstermeye devam ediyor. Bu arada TCMB’nin son beklenti raporunda yıl sonu enflasyon beklentileri %6.81 seviyesine gerilemiş durumda. Kısaca mevcut enflasyon beklentilerinin iyileşmeye devam etmesi ve  çekirdek enflasyonda net bir gevşeme görüntüsünün oluşması durumunda gelecek toplantılarda faiz koridorunda enflasyonla uyumlu olarak aşağı yönlü değişiklikler görülebilir" dedi.

'GÖNÜL ALMA' İNDİRİMİ

Meksa Yatırım Analist Zeynel Balcı piyasaların beklediği oranda indirim yapıldığını belirterek kararın piyasaya etkisinin sınırlı olacağını savundu. Balcı "Son açıklanan enflasyon datasının düşmesi ve başta İsviçre olmak üzere birbiri ardına merkez bankalarının faiz indirmesi sonrası Merkez Bankası’ndan bu toplantı da faiz indirimi bekleniyordu. Bir süredir faiz indirimi konusunda telkinlerin de olduğu biliniyordu. Beklenti 50-75 baz puanlık indirimdi. 50 baz puan indirim piyasa fiyatlamasının içinde var. Kısa süreli bir etki olsa da piyasalarda kalıcı bir etki bırakması zor. Biraz da gönül alma, ne şiş ne kebap yandı türünden bir indirim oldu, dersek yeridir" diye konuştu.

Ata Yatırım Fon Yöneticisi Cem Tözge kararın piyasalarda yüksek dalgalanma yaşandığı bir döneme denk geldiğini belirterek "Bu dalgalanmadan dolayı kur üzerinde bir baskı mevcut. Merkez Bankası 50 baz puanlık indirimle küresel piyasalarda dalgalanmanın azaldığı dönemde yeni indirimler yapabileceğinin işaretini verdi" diye konuştu.

İşte Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama:

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir.

Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyondaki düşüş sürecini desteklemektedir. Bu olumlu gelişmeleri değerlendiren Kurul, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir.

Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR