Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MARMARAY VAGONLARI İÇİN YENİ BİR İDDİA
MARMARAY VAGONLARI İÇİN YENİ BİR İDDİA
BUGÜN Gazetesi'nin iddiası ile gündeme bomba gibi düşen  Marmaray atıl vagonları skandalının yankıları devam ediyor.
28 Aralık 2014, 13:50

 

BUGÜN Gazetesi'nin iddiası ile gündeme bomba gibi düşen  Marmaray atıl vagonları skandalının yankıları devam ediyor.

0 vagondan oluşan trenlerin ana istasyonlar olan Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme’de  dönüş yapabilecekleri altyapı olmadığı için atıl durumda bekletildiği belirlendi.

2004 yılında yapımına başlanan Halkalı ve Gebze arasında uzanan 76 kilometrelik Marmaray projesinin sadece 13 kilometrelik kısmı kullanıma açıldı.

Hizmete girdiği günden beri altyapı eksikliğiyle tartışmalara yol açan asrın projesiyle ilgili yeni bir skandal ortaya çıktı. Türkiye Güney Kore'den ithal ettiği 440 vagonu 2012 yılında Türkiye'ye getirdi.

5'li ve 10'lu vagonlar olmak üzere getirilen trenlerden 12 adet 5 vagonlu tren  29 Ekim 2013 tarihinde hizmete girdi. Fakat geriye kalan 38 adet 10'lu vagon henüz uygun bir tren ray sistemi olmadığı için 3 yıldır kullanılamadı.

BOYLARI UZUN GELDİ

Boyları 244 metre olan 10'lu vagonlar Marmaray hat üzerinde dönüş manevra alanı olmadığı için şu anda Haydarpaşa Garı’nda atıl bir şekilde bekletiliyor.

Tanesi 12 milyon euro olduğu tahmin edilen bu 10'lu vagonların 3 yıldır çürümeye terk edildiğine dikkat çeken Birleşik Taşımacılar Sendikası Genel Sekreteri Hasan Bektaş şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: "İçinde çok hassas elektronik cihazlar olan bu trenler 3 yıldır burada. Kar, yağmur yağıyor ve zarar görüyor sonuç olarak. Projede belirlendiği gibi trenler çalışmıyor

image

Türkiye'yi milyarlarca dolar zarara uğrattğı iddasıyla olayı TBMM gündemine taşıyan CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu bomba bir iddia daha ortaya attı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: "Marmaray Projesi kapsamında Güney Kore Hyundai Rotem firmasından satın alınan bir adeti yaklaşık 12 milyon Avro maliyetli vagonlardan 38 adet 10'lu vagonun henüz uygun bir tren ray sistemi olmadığı için yaklaşık 3 yıldır Haydarpaşa Garı’nda atıl şekilde bekletildiği iddiası doğru mudur?

Uzunluğu 244 metre olan 38 adet 10'lu vagonların (toplam 380 vagon) Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arasındaki hatta da kullanılabilecek durumda olmadıkları iddiası doğru mudur? Vagonların yaklaşık 2 aydan beri süren gece test sürüşlerinin de başarılı olmadığı iddiası doğru mudur? Bu durumlarda vagonların akibeti ne olacaktır; çöpe mi atılacaklardır, hurdaya mı çıkarılacaklardır?

Vagonların proje ile tam uyumluluk raporu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na sunulmuş mudur? Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı raporu onaylamış mıdır, onayladıysa hangi tarihte onaylamıştır? Vagonların Proje ile Tam Uyumluluk Raporu’nun bir nüshasının tarafımıza sunulması mümkün müdür? Satın alınan tüm vagonlara bugün için yapılan harcamaların toplam tutarı ne kadardır? Sözleşmede belirtilen toplam bedel tutarı ne kadardır?

Adapazarı'nda 2006 yılında Güney Kore Hyundai Rotem ve Hyundai Corporation, Türkiye’den de TCDD, TÜVASAŞ ve Haco şirketlerinin ortaklığı ile kurulan EUROTEM adlı şirket gizli ortaklarından birinin Türkiye’deki çok üst düzeyde görev yapan birisinin oğlu olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğruysa bu kişi kimdir?

Toplamda 380 vagonun atıl biçimde Haydarpaşa Garı'nda bekletilmesi ile uğranılan günlük kaybın toplam tutarı ne kadardır?
Oluşan zararların proje maliyetine eklenmesine onay verilmiş midir? EUROTEM adlı firma hızlı tren vagonları üretmek için kurulduğuna göre bugüne dek kaç adet hızlı tren vagonu üretmiştir (Montaj üretim olarak değerlendirilmeden)?

Ayrıca, EUROTEM adlı firmadan 2007 yılından bugüne dek T.C.D.D'ye toplam ne kadar tutarda vagon satışı yapılmıştır? T.C.D.D zaten kendi vagon fabrikası T.C.D.D'ye bağlı ortaklığı TÜVASAŞ gibi bir üreticiye sahipken hangi gerekçeler ile EUROTEM'den vagon satın almaktadır?

Marmaray Projesi bahane edilerek T.C.D.D bağlı ortaklığı TÜVASAŞ’ın asli görevinin devreden çıkarılmasının Türkiye'ye 2007 yılından bugüne dek yüklediği zararların toplam tutarı ne kadardır?"


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR