Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ORTADOĞU İFLASLARI
ORTADOĞU İFLASLARI
Ortadoğu’daki çatışma ve belirsizlik ortamı, şirketlerin temmuz ihracatını yüzde 26 düşürdü. İhracatçıların alternatif pazarlara yönelmesi ile işleri azalan fuarcıların zararı ise katlanıyor
18 Ağustos 2014, 09:30

 

Ortadoğu’daki çatışma ve belirsizlik ortamı, şirketlerin temmuz ihracatını yüzde 26 düşürdü. İhracatçıların alternatif pazarlara yönelmesi ile işleri azalan fuarcıların zararı ise katlanıyor. Senexpo üst yöneticisi Çetin Şenyurt, “Libya fuarımızı iptal ettik. Oysa ki fuar için gerekli olan bütün malzemeleri göndermiştik.” dedi.

Ortadoğu’da yaşanan çatışma ve belirsizlik durumu, bölgede iş yapan Türk şirketlerini zora soktu. Irak, Libya ve Mısır’daki fuarlara katılımını iptal eden şirketlerin etkisi ile Ortadoğu’ya ihracat haziranda yüzde 11, temmuzda yüzde 26 azaldı. Bu durum, fuar şirketlerini zora soktu. Kasımda Irak’ta fuara hazırlanan Renk Fuarcılık’ta işler durma noktasına geldi. Doğa Fuarcılık Proje Uzmanı Göker Durmuş, iflasa sürüklenmemek için Libya ve Irak’ın yerine Rusya ile Almanya’da fuar düzenlemeye çalıştıklarını söyledi.

image

IFC Fair Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Akpınar ise “Libya’da Türkiye adına çok önemli bir fuarı Türkiye adına aldık ama şimdi askıya alındı.” dedi. Libya’da kendi fuarını düzenlemeye hazırlanan Senexpo Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Şenyurt ise, “6 Haziran’da

gerçekleştirmeyi planladığımız Libya fuarımızı 5 gün kala iptal etmek zorunda kaldık. Malları göndermiştik. Zarar gördük ama telafisi de olmayacak. Keza Ukrayna’da üç fuarımızı yarım bırakmak zorunda kaldık. Fuarın yarısında grubu çekmek zorunda kaldık. Nitekim Irak’ta fuarlarımızı durdurmak zorunda kaldık. Suriye, Mısır’da iptal etmek zorunda kaldık, ödemelerini yaptığımız fuarları.” açıklamasında bulundu.

image

    Libya ve Irak’ta fuar organize eden Troy Fuarcılık Genel Müdürü Serdar Avcı, fuar şirketleri arasında en çok zararı kendilerinin gördüğünü öne sürerek, “Çünkü çalıştığım her ülke problemli. Ancak ihtimal dahilinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu an Erbil’de bu sene yedincisi düzenlenecek Project Irak İnşaat Fuarı için müşteri bulmaya devam ediyoruz. 20-23 Ekim’de yapılacak fuar için dün organizatörle görüştük. Fuarın olacağını söylüyor. Umarım o fuarda da bir aksilik çıkmaz.” dedi. Öte yandan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi üst yöneticilerinden Abdulkadir Karavil, Irak’taki durgunluk sebebi ile sanayi bölgesinde bazı sektörlerde üretimin durduğuna dikkat çekti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Pervane ise Irak’a ihracatın kesilmeye devam etmesi halinde küçük işletmelerin kapanacağını kaydetti. Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, artık hükümetin harekete geçmesini istedi.

IRAK’A İHRACATIM YÜZDE 90 AZALDI

İran ve Irak’ın beyaz eşyada önemli ihracatçısı Gosonic’in sahibi Osman Göktekin, şu anda Irak’a mal sevk edemediklerini, ancak alacaklarının bulunduğunu söyledi. Alacaklarımızdan ziyade oradaki çalışanlarımızın can güvenliği daha önemli.” diyen Göktekin, bu sebeple önceki hafta Bağdat’a gittiğini, 220 aileye ekonomik yardımda bulunduğunu söyledi. Irak’ta 100’e yakın kişiye istihdam sağlayan şirketin üst yöneticisi Göktekin, “İhracatım yüzde 90 azaldı. Ama kredili çalışmadığım için bende pek problem yok.” değerlendirmesinde bulundu. Alacakların Iraklılar dürüst insanlar olduğu için sonra ödenmesinde problem olmayacağını dile getirdi.

Arif Bayraktar


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR