Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cansu Aksoy

Cansu Aksoy
SIRBİSTAN’ DA BAŞLAYAN TÜRK AŞKI
19 Haziran 2012, 23:31

 

Sosyalizm ile anılan, Avrupa Birliği’ ne girme isteği içerisinde olan ancak bunun gerekliliği konusunda soru işaretleri içerisinde olan, demokratik kültürün hala gelişim için mevcut olduğu Sırbistan ile; politik benzerlikler harici; bireyci yaklaşım, aile bağları, duygusallık, toplumca fazla şikayet etme alışkanlığı, büyüklere saygı, günlük yaşamdaki zor ekonomik şartlar ve en önemlisi gençler için oldukça zor koşullar açısından da benzerlikler taşımaktayız.

Peki ya gündem neden Türkiye Sırbistan ?

Sırbistan’ nın ilgisini en çok çeken ülke neden TÜRKİYE?

Ülkelerinde pek çok insanı yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye teşvik eden, diplomatik ve ekonomik ilişkilerin yoğunlaşmasını artıran etken ne?

 CEVAP ÇOK ENTERESAN, TÜRK DİZİ SEKTÖRÜ.

image

Aşk-ı Memnu

Muhteşem Yüzyıl, Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü gibi diziler Türkçe olarak yayınlanmakta ve Sırpça alt yazılı olarak çevrilmektedir. Bu durum Sırp vatandaşların sevdikleri veya sevmedikleri karakterler ile Türklere olan ilgisini arttırmıştır. Kimi Sırp yayın organları gerçekleştirilen dizilerin bu durumu yarattığını veya yaratacağını düşünmediklerini veya  amaçlarının o olmadığını dile getirmiş olsalar da her iki toplum için de faydalı bir sonuca imza atılmıştır.

image

Yaprak Dökümü

Ekonomik açıdan güncel durum ne?

Ticaretin hacmi artmakta ancak, mevcut rakam hala potansiyelin altında, 80’ li ve 90 ‘ lı yıllarda gerçekleştirilen bavul ticareti mevcut, Türk yatırımcılar ilgili görünmüyor, iş adamları ve girişimcilerin partner bulma zorluklarından, küçük görünen ihracat ve iş hacminden dolayı tereddütleri mevcut.

Ancak Türk iş adamları, girişimciler, genç Türk potansiyeller için, Sırbistan pazarında veya oluşan ilgiyi kullanmayı bilen ve gören için her alandaki piyasada bir çok fırsat mevcut. Bu sektörler sırası ile şu şekildedir; ev eşyaları, beyaz eşya, tekstil, giyim, mobilya, otomobil, inşaat malzemeleri, aydınlatma ürünleri. Örneğin Sırbistan’ da dizi sektörü sayesinde gelişen bu ilişkiye rağmen hala bir Türk bankası bulunmamaktadır. Düşüncem yatırım yapmak isteyenlerin kalifiyeli, dil bilgisine sahip bir işçi potansiyeli, güneydoğu Avrupa bölgesine geçiş noktasındasından faydalanmalarının gerekli olduğu olacaktır. Toplumda açığı olan sektörlere yönelmekten çok, sektörlerin açık olduğu ülkelere yönelmek, kesin olmasa da benzersiz, rakipsiz ve tüm toplumu etkileyecek bir başarının kapısını açacaktır.

Son yıllarda diğer ülkelerde de olmasını hedeflediğimiz doğru Türkiye tanıtımı sayesinde, iki ülke arası mevcut ticaret rakamlarını iletecek olursam sunu diyebilirim; 2010 toplam ticaret hacmi 416.000 US$ iken 2011 toplam ticaret hacmi 569.000 US$ olmuştur, yani % 37 ‘ lik bir artış gözlemlenmiştir.

Dizi sektörü ile açılışı yapıp ekonomik ilişkiler ile kapatırken aslında amaç sektörlerin birbirleri ile bağlantısını göstermektir; yani önemli olan sonuçta nesnel olarak gözüken değil, nereden baktığımızdır.

Girişimciler ve yazılarımın temeli genç dostlarım bahsettiğim konular ağır ve zor gözükmesin, iletilenler sadece iş adamlarının işine yaramayacaktır çünkü bir ülkede açık olan 1 sektör bile yukarıdan anlaşılacağı üzere diğer birçok sektörün gelişimiyle kalmaz, başlangıcını oluşturur. Görmüş olduğunuz gibi dizi sektörü ile başlayan hayranlık ticari ilişki talepleri ile devam etmiştir, yani her zaman olduğu gibi diyebilirim ki; başarı denenmemişi denemek  ve farklı olmaktan geçer, bu hayatımızın her alanında da öyle değil mi?

Cansu Aksoy  /Endüstri mühendisi

Şeffaf Gazete.com

 

 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR