Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İNGİLTERE'DEN ESTETİK ÖLÜMLERi TEPKİSİ
İNGİLTERE'DEN ESTETİK ÖLÜMLERi TEPKİSİ
Türkiye'ye estetik turizmi için giden İngiliz vatandaşları arasında ölüm vakalarının artması sonrası İngiliz hükümeti nihayet Türk yetkililerle sağlık ve estetik turizmine dair düzenlemeleri görüşeceklerini açıkladı.
26 Ocak 2024, 12:03
 
31 yaşındaki İngiliz Meliss Kerr, 2019’da Haznedar Medicana Hastanesi’nde Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatı sırasında hayatını kaybetmişti.
Kerr’in ölümünün ardından ailesi, diğer insanları “estetik turizmine” karşı uyarmak için adeta aktivst olmuşlar ve bir yandan da sorumlulardan yasal olarak verilecek ceza istemini İngiltere Sağlık Bakanlığına iletmişlerdi.
 
Aradan geçen yıllarda sayılar arttı yetkililer ölümler dışında çok sayıda insanı sakat bırakan operasyonları görmemezlikten geldiler.
Türkiye'ye sağlık ve estetik turizmi için gelen İngiliz vatandaşları arasında ölüm vakalarının artması sonrası İngiliz hükümeti, Türkiye'deki yetkililerle sağlık turizmine dair düzenlemeleri görüşeceklerini açıkladı.
 
İngiltere’de açılan soruşturmaya dahil olan İngiliz adli tabip, sağlık turizmi için  Türkiye'ye giden kişilere yeterli bilgi verilmediği iddia etti.Yetkili kurum temsilcisi, Türkiye'de özellikle estetik operasyon için gelen çok sayıda kadının ölümler dışında kalıcı sağlık sorunları ile yaşadığını belirtiliyor.
       image
 
31 yaşındaki İngiliz  Meliss Kerr, Medicana Hastanesi’nde Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatı sırasında hayatını kaybetmişti.
Doktor Yakup Duman'ın estetik operasyonu sonrası Meliss Kerr’in ölümünün ardından ailesi, diğer insanları “ Estetik  turizmine” karşı uyarmak için adeta aktivist olmuşlar ve bir yandan da sorumlulardan yasal olarak hesap sorulması için  İngiltere Sağlık Bakanlığından destek istemişlerdi.
 
ÖNLEM ALINMADI ÖLÜMLER ARTTI
Aradan geçen yıllarda Türkiye'ye sağlık turizmi için giden İngiliz vatandaşları arasında ölüm vakalarının artması sonrası İngiliz hükümeti nihayet Türk yetkililerle sağlık ve estetik  turizmine dair düzenlemeleri görüşeceklerini açıkladı.
 
EN AZ 22 ÖLÜM VAKASI 
İngiliz hükümeti 2019'dan bu yana Türkiye'de tedavi gören enaz 22 İngiliz vatandaşının yaşamını yitirdiğini duyurmuş ve sağlık turizmiyle ilgili olarak vatandaşlarına operasyon için Türkiye'ye gitmeyin uyarısında bulunmuştu.
     image
 
Tüm uyarılara rağmen geçtiğimiz günlerde Geçtiğimiz günlerde 20 yaşındaki  İngiliz  vatandaşı  Morgan Ribeiro,  İstanbul'daki Medivita hastanesine gitti. Serkan Bayıl adlı doktor tarafından gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı sonrasında, trajik bir şekilde hayatını kaybetti.
 
Yıllardır önü alınamayan doktorların, hastanelerin, acentelerin  sorumluluk almadığı bu vakalar İngiltere'de bardağı taşırmış durumda. 
20 yaşındaki genç kadın , İngiltere'ye dönüş uçağında fenalaştı uçak  Belgrad'a acil iniş yapmak zorunda kaldıktan sonra bir Belgrad'da Sırp doktorlar tarafından müdahalede bulunuldu,fakat yaşanan komplikasyonlardan dolayı Ribeiro hayatını kaybetti.
image
 
Ölen İngiliz kadını ameliyat eden Dr. Serkan Bayıl  "Yanlış bir şey yapmadım" diyor ve Sırp sağlık görevlilerinin kadının bağırsaklarının kesildiğini bildirmesine rağmen Dr.Bayıl hastasının İngiltere'ye dönerken uçakta kanının pıhtılaştığı konusunda ısrar ediyor.
Dr Serkan Bayil, yaptığı tüp ameliyatının Morgan Ribeiro'nun ölümüne yol açmadığı konusunda ısrar ediyor
 
Türkiye’ye kozmetik ameliyatlar için gitmeyi düşünenleri uyarmak için İngiltere’de Sağlık Bakanlığı’na bir rapor sunuldu
Norfolk Kıdemli Adlı Tabibi Jacqueline Lake’in, benzer ölümlere engel olmak için hazırladığı rapora verdiği yanıtta Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yetkililerin yakın zamanda Türkiye’ye giderek mevkidaşlarıyla görüşeceklerini açıkladı.
         
Adli tabip Lake, Kerr’in ameliyat öncesinde riskler hakkında yeterince bilgilendirilmediği için güvenliğini önceleyen bir karar veremediğini söyledi ve ekledi:“Bu tür prosedürler için yurt dışına giden vatandaşlar tehdit altında.Gelecekte bu ölümleri daha iyi bilgi paylaşımıyla engellemenin mümkün olduğunu düşünüyorum.'' dedi.
        image
 
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Maria Caulfiled İngiltere hükümetin bu meseleyi “ciddiyetle ele alacağını” söyledi.
Caulfiled İngiltere’de açılan soruşturmaya dahil olan İngiliz adli tabip, hükümetin bu meseleyi “ciddiyetle ele alacağını” söyledi. İngiltere’de açılan soruşturmaya dahil olan Sağlık aktivistleri estetik turizmi için giden kişilere yeterli bilgi verilmediği iddia ediliyor.
 
Türkiye'ye estetik operasyon için gelen çok sayıda kadının kalıcı sağlık sorunları ile yaşadığını iddia ediyorlar.
Caulfiled, bu tip ameliyatlar için yurt dışına gitmenin risklerini insanlara anlatmanın etkili yollarını bulacaklarını söyledi.Sağlık turizminin etkilerini küresel olarak ele aldıklarını belirten Caulfield, Türkiye’ye giden İngiliz sayısının çokluğu nedeniyle bu ülkeye özel bir ilgi göstereceklerini vurguladı.
 
'' Hükümetimiz sağlık turizmi alanında hizmet sunan fakat düzenlemeleri İngiltere seviyesinde olmayan ülkeleri inceliyor.“
Bu alanda şeffaflık ve standart oluşturma, hastalara yönelik potansiyel riskleri azaltmak için önemli.Özellikle de Brezilya tipi kalça kaldırma (BBL) ameliyatı yaptırmak isteyenler bunun riskleri konusunda bilgilendirilmeli ve düşünmek için yeterli zamana sahip olmalı.
 
Caulfiled “BBL ameliyatlarında ölüm riski diğer kozmetik prosedürlere kıyasla en az 10 kat daha yüksek.” diyerek bu opersyona karşı daha dikkatli olunması gerekli olduğunu belirtti.
 
İngiltere’deki soruşturmada, İstanbul'daki ameliyat sırasında Meliss Kerr’in ciğerlerine bir pıhtı gittiği ve bunun sonucunda öldüğü anlaşılmıştı.
Soruşturmada Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatları, tüm kozmetik ameliyatlar içinde en risklisi olarak gösterilmişti.Bu ameliyat, yüksek riskli olması nedeniyle İngiltere’de yasak.
Aynı yıl BBC araştırması da bir yılda Türkiye’ye kilo verme ameliyatı için giden yedi İngiliz’in öldüğünü açıklamıştı.Son yıllarda bu rakamların çok daha fazla arttığı yönünde bilgi veriliyor.
 
Türkiye Sağlık Bakanlığı ise  bu konuda şimdiye kadar bir açıklama yapmadı.
Ölüm sonrası Medicana Sağlık Grubu'ndan açıklama yapmış sorumluluğun hastanede olmadığını kurum dışından ameliyathaneyi kullanan Doktor Yakup Duman'ın olduğunu söylemişti.
 
Medicana Sağlık Grubu ise BBC'ye yaptığı açıklamada, Melissa Kerr'in ölümünde, Medicana Kadıköy Hastanesinin ve Medicana sağlık personelinin herhangi bir kusur veya ihmalinin bulunmadığını belirttmişti.
                         image
Açıklamada, operasyonun doğrudan Medicana Kadıköy Hastanesi hekimleri tarafından gerçekleştirilmediği, ameliyatın gerçekleştirildiği tarihte ziyaretçi doktor olan Dr. Yakup Duman'ın, hastanın takibi ve operasyonunu gerçekleştirmek için hastaneyi tercih ettiği, hastanenin sadece ilgili operasyon için doktora ameliyathane ve personel temini sağladığı kaydedilmişdi.
 
Melissa Kerr'e uygulanan işlemler ile ilgili olarak hastaneye karşı açılmış herhangi bir davanın olmadığının da belirtildiği açıklamada kusurun Dr. Yakup Duman'da olduğunu belirten ifadelerin olduğu açıklama yapmıştı.image
 
'' Yakup Duman isimli doktor tarafından Melissa Kerr isimli hastaya operasyon öncesinde tüm risk ve komplikasyonlar detaylıca izah edilmiş, operasyonun olası olumlu ve olumsuz sonuçları hakkında bilgilendirmeler gerek sözlü gerekse yazılı olarak gerçekleştirilmiştir. Anılan hasta, ölüm sebebi olan emboli riski de dahil olmak üzere tüm bu risk ve komplikasyonların detaylı olarak yer aldığı onay formlarını yazılı olarak kabul ederek imzalamış ve sonrasında operasyona alınmıştır.''
 
"Operasyon sonucunda hastaya önceden bilgisi verilen ve kendisi tarafından onaylanan komplikasyonlar gerçekleşmiş, komplikasyon yönetimi eksiksiz ve tıp standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmiş, ancak tüm müdahalelere ve tıbbın tüm imkanlarının kullanılmasına rağmen maalesef hasta hayatını kaybetmiştir.
 
"Yukarıda yer verilen açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Melissa Kerr isimli hastaya hastanemizde uygulanan tüm işlemler tıp standartlarına ve literatürüne uygun olarak ve operasyonun olası riskleri konusunda tam ve eksiksiz olarak bilgilendirilip kendisinin onayları alınarak, gerçekleştirilmiş olup şirketimize bu konuda kusur atfedilmesi mümkün değildir." demişti.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR