Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TESLA'NIN KAR ORANI % 55 GERİLEDİ
TESLA'NIN KAR ORANI % 55 GERİLEDİ
Elon Musk liderliğindeki Tesla şirketin elektrikli araç pazarında zemin kaybettiği yönündeki veriler endişeleri güçlendirdi.
24 Nisan 2024, 11:02
 
Tesla salı günü yaptığı açıklamada, otomobil satışlarındaki durgunluk nedeniyle yılın ilk üç ayında önemli ölçüde daha az para kazandığını duyurdu ve yatırımcılar arasında Elon Musk liderliğindeki şirketin elektrikli araç pazarında zemin kaybettiği yönündeki endişeleri güçlendirdi.
 
Düşüş kaçınılmaz görülüyordu
Şirket, 2023'ün ilk çeyreğine kıyasla karın yüzde 55 azalarak 1,1 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Gelir ise yüzde 9'luk düşüşle 21,3 milyar dolara düştü. Tesla'nın bu ay yaptığı açıklamada ilk çeyrekte satışların bir önceki yıla göre yüzde 8,5 düştüğünü söylemesi ve şirketin dünya çapındaki çalışanlarının yüzde 10'undan fazlasını ya da yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurmasının ardından kazançlardaki düşüş kaçınılmaz olarak görülüyordu. İşten çıkarmalar, Tesla'nın azalan gelirle maliyetleri uyumlu hale getirmekte zorlandığının bir işareti olarak yorumlandı.
 
Artık düşük fiyatla alıcı çekemiyor
Şirket bir yıl önce yaptığı açıklamada, 2023'ün ilk çeyreğinde Tesla'nın 2,5 milyar dolar kazandığını ve sektördeki en iyi kar marjlarından birine sahip olduğunu söyledi. Ancak sattığı her arabadan kazandığı miktarı azaltarak fiyatları düşürmek zorunda kaldı. Bir süre için bu strateji şirketin satışlarını desteklemeye yardımcı olmuş gibi görünüyordu ancak Tesla şimdi daha düşük fiyatlarla bile alıcıları çekmekte zorlanıyor gibi görünüyor. Tesla'nın geçen çeyrekteki işletme kar marjı yüzde 5,5 ile bir önceki yılın yarısı kadar ve diğer otomobil üreticilerinin kazanma eğilimiyle aynı doğrultuda gerçekleşti.image
 
Daha büyük sorunların belirtisi mi?
Tesla yatırımcıları, şirketin düşen satışlarının ve kârının daha büyük sorunların bir belirtisi olduğu konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor ve muhtemelen şirketin yerleşik otomobil üreticilerinin ve Çin'den gelen yeni otomobil üreticilerinin artan rekabetine etkili bir şekilde yanıt veremediğine işaret ediyor. Elon Musk yakın zamanda bir açıklamasında Tesla'nın otonom sürüş teknolojisine ve Robotaxi adını verdiği bir araca odaklanacağının sinyalini vererek, şirketin elektrikli otomobilleri daha geniş bir müşteri yelpazesi ve daha fazla ülkedeki insanlar için uygun fiyatlı hale getirebilecek yeni, daha düşük fiyatlı bir model geliştirme planları hakkında şüphe uyandırdı.
 
Satışları düşen Tesla 3 bine yakın çalışanının işine son veriyor
Tesla salı günü yaptığı açıklamada, gelecek yıl daha düşük fiyatlı bir araç üretmeye başlama yolunda ilerlediğini söyledi. Ancak ön yatırımı azaltmak için tasarlanan bir değişiklikle, otomobil bazı yeni bileşenleri kullanacak ve bazıları mevcut araçlardan ödünç alınacak. Şirket, bu stratejinin Tesla'nın yeni modelini yeni fabrikalar inşa etmeden üretmesine olanak sağlayacağını söyledi.
 
Tesla'nın bu yıl yaklaşık yüzde 40 düşen hisse fiyatı, ilk çeyrek raporunun ardından salı günü genişletilmiş işlemlerde yükseldi. Yatırımcılar, şirketin hala daha uygun fiyatlı bir model planlamasından memnun görünüyordu.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

Engin Ertem Engin Ertem
 ARAZİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU VE YANLIŞLAR
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 KONUT ALMAK ŞİMDİ DAHA ZOR OLDU
KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR