Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE'NİN NADİDE HAZİNESİ '' BODRUM ''
TÜRKİYE'NİN NADİDE HAZİNESİ '' BODRUM ''
25 Haziran 2023, 21:09
 
Denizi,güneşi,eğlencesi,tarihi ,doğası ile bir tatilden çok fazlası '' Bodrum ''
Bodrum'un kültürel, tarihi ve gastronomik açıdan çok önemli yerel değerlere sahip bir kent ben uzun yıllardır bunun çok ön plana çıkarılmadığını görüyorum.Oysa Bodrum deniz, kum, güneş üçgeninden çok daha fazlasını  barındıran potansiyele sahip.
 
image
 
Bodrum dünyanın önemli turizm destinasyonları arasındadır ve çok değerli tarihi bir mirasa sahiptir. 
Bodrum'un bir dünya kültür hazinesi olduğunu sadece Bodrumlular tarafından değil çok önemli bir dünya kitlesi de biliniyor.
 
image
 
Tarihi, Kültürel ve Yerel Değerleri Öne Çıkarılmalı”
MÖ 377'de Pers hükümdarı Mausolos , koltuğunu Halikarnassos'a taşıdı . Altı kilometre uzunluğunda duvarlarla güçlendirilmiştir. Anıtı olan Mausoleion, Dünyanın Yedi Antik Harikasından birisi. Bir zamanlar 50 metre yüksekliğindeki anıtın sadece temelleri kaldı, fakat Halikarnas Mozole'si her ne kadar yurtdışına kaçırılmış olsa da dünyanın 7 harikasından biri olan bu dünya hazinesinin gerçek vatanıdır. Sadece bu mozolenin ülkemize kazandırılması mücadelesi bile dünyanın gözünün üzerimize çevrilmesini sağlar. 
 
image
 
Bodrum'un turizm kimliği ile yerel zenginlikleri ve kent dokusunun daha çok sahiplenilmesi gerekir
Gideniniz mutlaka vardır, Bodrum kalesinde bulunan su altı müzesi Dünyanın en büyük su altı müzelerindendir.Müze büyük ilgi görmekte ve her geçen yıl daha da zenginleşerek Bodrum Kalesi içinde sergileniyor. 
 
image
 
Tarihte önemli bir yere sahip olan Büyük İskender'in kente giriş yaptığı rivayet edilen tarihi Myndos antik kent kapısı , surları ve çevresi restore edildikten sonra bence bu bölge  cazibe merkezi olmaya adaydır.
 
image
 
Ege kültürünü yansıtan mimarisi insanının yapısı, zeytinyağı, üzüm bağları, belediyenin kente kazandırdığı lavanta tarlaları ve yerel lezzetleri Ortakent'in,Bitez'in mandalina bahçeleri kentin önemli değerleridir. 
 
Bodrum'un kış nüfusu 90 - 100 bin civarindayken pandemiden sonra bu rakam 500 bini aşan rakamlara ulaştı. 
Turizm markası Bodrum bu ani kalabalıklaşmanın getirdiği kentsel sorunlarla mücadele ederken,bir yandan da imara açılan yeni konut alanları bir imar enflasyonu ile mücadele ediyor.
image
 
Bodrum,eskiden görülmeyen  fakat son yıllarda Haziran ayında bile devam eden inşaatlarla,caddelerde ralli yapan ve ölümlere sebep olan harfiyat kamyonları ile boğuşuyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Bodrum hala bir turizm kimliği olan marka kent olma iddiasını sürdürüyor.
 
image
 
Bodrum'daki sezonluk kiralık evler ayrı bir kayıtdışı ekonomi eko sistemi yaratmış durumda. Kimlerin bu evleri dev rakamlarla kiraladığı belli değil. 
Devlet bunlardan vergi alamıyor denetlemiyor , güvenlik açığı oluşuyor. Bu yüzden son yıllarda Bodrum'u haketmediği şekilde basına yansıyan '' Baron'' tarzı haberler eksik olmuyor.
 
Bodrum'a gelen yerli ve yabancı turist her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde para harcıyor. Uzmanlar ve yöneticiler ortalama 1 milyar dolar gibi bir rakam civarında olduğunu söylüyorlar ki bu rakama gayrimenkul satışları dahil değil.
 
Tüm anlattığım olumsuzluklara rağmen bence hala şans var. Bodrum sadece Bodrumluların değil tüm Türkiye'nin gözbebeğidir,bir tatil beldesinden çok fazlasıdır. 
 
Bodrum'un il yapılma haberleri ile algı yaratıp ve bu konuda lobi yapanlar umarım hiç bir zaman bu hedeflerine ulaşamazlar. Son 20 yıldaki her türlü değişime rağmen Bodrum'u seviyorum .
image
 
Ferit Raat
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

Engin Ertem Engin Ertem
 ARAZİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU VE YANLIŞLAR
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 KONUT ALMAK ŞİMDİ DAHA ZOR OLDU
KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR