Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ANKARA GAR KATLİAMI UNUTULMADI
ANKARA GAR KATLİAMI UNUTULMADI
Terör örgütü IŞİD’in 10 Ekim 2015’te düzenlediği bombalı saldırıda hayatını kaybedenler Ankara Garı’nda anıldı: “Unutulmuyor, unutturulmayacak.” Katliamın 9’uncu yılında hayatını kaybedenler için birçok kentte çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.
10 Ekim 2024, 17:23
 
10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler için yurdun pek çok yerinde anmalar düzenlendi. Barış ve demokrasi mücadelesine vurgu yapılan anmalarda, asıl faillerin yargılanması talep edildi.
 
Emek ve demokrasi güçlerinin 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda düzenledikleri “Barış ve Demokrasi” mitingine yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırının üzerinden 9 yıl geçti. Katliamda 104 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı.
 
Katliamın 9’uncu yılında hayatını kaybedenler için birçok kentte çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Barış ve demokrasi mücadelesine vurgu yapılan anmalarda, asıl faillerin yargılanması talep edildi.
 
image
 
 BARIŞA VE DEMOKRASİYE DAİR UMUDU DİRİ TUTACAĞIZ
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 9’uncu yılında Alsancak Gar karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde bir araya gelerek katliamda yaşamını yitirenleri andı. “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “10 Ekim'i unutma unutturma”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anmaya 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralı olarak kurtulanlar da katıldı.
 
Basın açıklaması öncesinde konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ, “9’uncu yılında da buradayız, kararlıyız, korkmuyoruz yılmadık ve vazgeçmeyeceğiz; emek, demokrasi, özgürlük ve barışı avazımız çıktığı kadar haykırarak savunmaktan. 10 Ekim, baskı ve zora karşı demokrasi ve özgürlüklerin savunulmasının adıdır. 10 Ekim, savaşa karşı barışın ve kardeşliğin savunulmasının adıdır” dedi.
 
Konuşmanın ardından yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve isimler sayılarak, 9 yıldır adalet mücadelesinin sürdüğü belirtildi.image
 
“ASIL FAİLLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMADI”
Ortak basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Güçleri adına İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran okudu. İktidarın o tarihte iç savaşın yaşandığı, kan ve gözyaşının hakim olduğu Suriye’de, çatışmaların tarafı olan IŞİD yerine barışı hedef aldığını belirten Dalkıran, “Firari sanıklar yakalanamadı. Ve yine bizlerin, barış ve demokrasi savunucularının, adaletin tecelli ettiğine inanmamız bekleniyor. Kamu görevlilerinin saldırıdan önceki ve saldırı sırasındaki kasıt ve ihmalleri hakkında hiçbir zaman etkin bir soruşturma yürütülmedi. Katliamda yaşamını yitirenlerin, yaralananların, onların yakınlarının ve bizlerin acılarını ve vicdanlarını tatmin edecek bir soruşturma, bir yargı süreci asla yürütülmedi” diye konuştu.
 
“ ÜLKEYİ İÇİN ŞİDDET SARMALINA SÜRÜKLEYENLERİ UNUTMAYACAĞIZ”
10 Ekim Ankara Garı Katliamı’nın gerçekleştiği süreçte, siyasal iktidarın Haziran 2015 seçimlerinden tek başına hükümeti kuracak oyu sağlayamamış durumda olduğunu hatırlatan Dalkıran, “İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Barış savunucusu dostlarımızın hayatlarından, acılarımızdan oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz. Şu husus açıkça ortadadır ki; Ankara Garı Katliamı’nın hedefi demokrasi ve barıştır, demokrasi ve barış talep edenlerdir. Hedef bizleriz. Bizim görevimiz, gerici faşist saldırılar karşısında birlikte mücadele etmek, barışa ve demokrasiye dair umudu diri tutmak, umudumuzu gerçekleştirmektir. Bu süreçte asla yılmayacağız, asla teslim olmayacağız” dedi.image
 
“10 EKİM BUGÜN FİLİSTİN’DE, LÜBNAN’DA SÜRÜYOR”
Açıklamanın ardından söz alan katliamda yaşamını yitiren Dilan Sarıkaya’nın babası İzzet Sarıkaya, “Dilan Emek Gençliği üyesiydi. Gerçek barışın sosyalizmle geleceğini biliyordu. Sadece kızıma öğrettiğim ilk sloganı söylemek istiyorum: Faşizme ölüm halka hürriyet” diye konuştu.
 
Katliamdan yaralı kurtulan Murat Akçalı ise, “Bomba patladıktan sonra birileri yaralarımızı sarmaya çalışırken, bizi hayatta tutmaya çalışırken nereden geldi o kadar polis üstümüze biber gazı sıktı, ambulansları yönetemedikleri gibi orada yaralıların üzerinden geçildi. Bu insanlık suçu değil de nedir? Böyle bir emri kim verebilir, böyle bir emri kimler uygulayabilir?​” diye konuştu. Son olarak söz alan yaralılardan Cevat Aktaş da 10 Ekim’in bugün Filistin’de, Lübnan’da sürdüğünü vurgulayarak, “Arkadaşlarımızın 9 yıl önceli çığlığı bugün daha acil ve daha yakıcı” dedi. 
 
ADANA: BU ÜLKENİN BARIŞA İHTİYACI VAR
10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda gerçekleşen “Barış Mitingi”ne yönelik canlı bomba saldırısında hayatını kaybeden 103 kişi için, katliamın 9. yılında Adana Tren Garı önünde anma töreni gerçekleştirildi. Törene, 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin aileleri, yakınları ve çeşitli kurum temsilcileri katıldı. Anma sırasında, hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan yurttaşlar, katliamın sorumluluğunu taşıyan kamu görevlilerinin yargılanmadığına ve olayın siyasi bağlantılarının aydınlatılmadığına dikkat çekti.
 
10 Ekim günü “polis biber gazı sıkar” diye duyduğu endişeyi anlatan Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, ama devletin izin verdiği mitingde polisin gaz sıkacağına ihtimal vermediğini belirterek, “Devlete güvenmişim ve kızıma ‘git’ demişim. Ama güvenilmeyeceğini sonra çok acı biçimde anladım” dedi.
 
Mahkeme sürecinde de devlet görevlilerinin korunduğunu ifade eden Sarıkaya, “Avukatlarımızın ortaya koyduğu belgeler, talep ettikleri şahitler hep reddedildi. Bir tanesini bari dinle. Avukatların anlattıklarının birini dinle bari. Sonunda ne yaptı? 19 kişiye ceza verdi. 16 kişi hala firarda. Avukatlar o firardakilerin adreslerini verdiler, gidip almadılar. Emniyet’e canlı bomba saldırısı olabilir diye 64 ihbar gelmiş. Kendi önlemlerini almışlar ama bu bize niye söylenmedi?​” şeklinde konuştu.
 
Fevzi Sert’in abisi Saadettin Sert ise, “Acılarımız ortak. Alnımız açık, başımız dik. Mahkeme önlerinde böyle anmalarda asla ve asla zerre kadar korku ve endişe duymadık. Çünkü bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Savaşı savunmak, silah alıp kullanmak kolay, barışı savunmak en zor olanıdır” dedi.image
 
SORUMLULAR YARGILANANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Çelik, 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 9’uncu yılına rağmen adaletin sağlanmadığını dile getirdi. Katliamın ardından başlayan dava sürecinde sanıklar için verilen cezaların yeterli olmadığını ifade eden Çelik, sadece tetikçilerin değil, olayın arka planında yer alan tüm sorumluların yargılanması gerektiğine vurgu yaptı.
 
1 Temmuz 2024’te görülen duruşmada, mahkeme IŞİD’i aklayarak katliama dair sorumluluğu olanları temize çıkarmaya çalıştığını ifade eden Çelik, katliamın gerçekleşmesinde ihmali olan kamu görevlileri ve devlet yetkililerinin yargı önüne çıkarılmadığına da dikkat çekerek “Ancak biz, bu davanın bizim için bitmediğini, katliamın gerçek sorumlularının yargılanana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz” dedi. 
 
O DUVARLARIN TUĞLALARINI YIKACAĞIZ
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenleri yaptığı basın açıklamasıyla andı. Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan açıklamada, katliamda rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren, hangi mevki ve makamda olursa olsun tüm sorumluların yargılanıp ceza alması istendi.
 
"BARIŞ TÜRKÜLERİNİ HEDEF ALDILAR"
Açıklamayı platform adına BES Dersim Şube Başkanı Sinan Ulu okudu. Dokuz yıl önce binlerce kişinin Ankara Garı önünde buluştuğunu söyleyen Ulu, “Tek bir amaçları vardı. O da 7 Haziran 2015 Seçimleri sonrasında ülkeye egemen hale getirilmeye çalışılan şiddet ve korku iklimine karşı barışı, demokrasiyi ve emeğin haklarını savunmaktı. Ancak saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bomba gözlerindeki gülümsemeyi, dillerindeki barış türkülerini hedef aldı” dedi.
 
"IŞID’İ AKLAYARAK DOSYAYI KAPATTILAR"
Katliamın ardından başlayan dava sürecinde gerçek sorumlulara dokunulmadığını ifade eden Ulu, “Birileri o karanlık sayfa hiç aydınlatılmasın diye elinden geleni yaptı. 10 Ekim davası tutuklu sanıklar yönünden 9 kişi hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verilerek karara bağlandı. Ana dosyadan ayrılan firari sanıkların yargılandığı dosya Türkiye'nin ilk ve tek insanlık suçu yargılaması olarak tarihe geçti. 1 Temmuz 2024’te görülen duruşmada ise ülkede yaşanan en büyük katliama ilişkin ikinci kez karar verildi. Ne yazık ki mahkeme ‘İnsanlığa karşı suç işlenmiştir’ diyemedi. Dosyayı IŞİD’i aklayarak kapatmak istedi” dedi.
 
"BARIŞ KARANFİLLERİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZÜ UNUTMADIK"
Davanın kendileri için hâlâ bitmediğinin altını çizen Ulu, “Katliamın sadece maşası olanlara, tetikçilere ceza verilmesi yeterli değildir. Bizler en başından beri katliamın arka planının aydınlatılmasını, katliamın gerçek sorumlularının yargılanmasını istiyoruz. Mahkeme tutanakları tarihe yazılan gerçeklerin üstünü örtemez. 9 yıldır milyonların gözünün önünde yaşanan gerçekleri unutmadık, unutturmayacağız. Katliam sorumluları 10 gün önce tespit edilmesine rağmen hiçbir işlem yapmayanları unutmadık. Soruşturma dosyası savcılarının bizlerden sakladığı 9 klasör dava evrakının adliye koridorlarında şans eseri bulunmasını unutmadık. En önemlisi barış karanfillerimize verdiğimiz sözü unutmadık. Bu topraklarda mücadele verenlerin karşısına dikilen duvarları, konulan engelleri en iyi bizler biliyoruz. Barış karanfillerimize sözümüz var.  O duvarların tuğlalarını çekip çıkaracağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 
BÖLGEDE VE ÜLKEMİZDE BARIŞ MÜCADELESİNİN GÜNÜDÜR
Gün içerisinde katliamda yaşamını yitiren Mesut Mak ve Adil Gür Dersim’deki mezarlarının başında anıldı. Mezar başlarında yapılan konuşmalarda barış mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.
 
Mesut Mak’ın mezarı başında konuşan Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, 9 yıl önce Ankara’da Türkiye tarihinin en kitlesel katliamlarından birinin yaşandığını ifade etti. Tekin, “Bugün Ortadoğu’da ve bölgede yaşanan savaş, soykırım ve katliamlar 9 yıl önce emek ve demokrasi güçlerinin yaptıkları bu mitingin ve hayatını kaybeden yoldaşlarımızın ne kadar değerli bir mücadele için yan yana geldiğini bize gösteriyor. O nedenle 10 Ekim sadece yoldaşlarımızı andığımız gün değildir, 10 Ekim artık bölgede ve ülkemizde barış mücadelesinin günüdür” dedi.
 
“ADIM ATMAK İSTEYENLER BU KATLİAMLA YÜZLEŞMELİ”
Burada konuşan ESP PM Üyesi Orhan Çelebi de “Bugün yeni bir adım atmak isteyenlerin öncelikle bu katliamlarla yüzleşmesi gerekiyor. 10 Ekim Katliamı’nda parmağı olan herkesin açığa çıkartılarak halklara hesap vermesi gerekiyor” diye konuştu.
 
“BARIŞ MÜCADELESİNİ YÜKSELTMEMİZ GEREKİYOR”
10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda hayatını kaybeden Adil Gür’ün arkadaşı EMEP Merkez İlçe Başkanı Kamer Yoltay ise Gür’ün mezarı başında yaptığı konuşmada, “10 Ekim Katliamı’ndan sonra adalet yerine getirilmedi ve hiçbir kamu görevlisi yargılanmadı ve katliamın failleri yargılanmadı. Bizim sorgulamamız gerekiyor siz bizim barış isteyen çocuklarımızı neden öldürdünüz diye? Asla bu katliamı unutmamamız gerekiyor, yoldaşlarımızın barış mücadelesini yükseltmemiz gerekiyor” dedi

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

Engin Ertem Engin Ertem
 ARAZİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU VE YANLIŞLAR
KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 KIBRIS & CYPRUS KIBRIS’A İNİŞİMİZ VE İNSAN MANZARASI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








Y�kleniyor...