Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS ADASINDAN MUHTEŞEM LEZZETLER
KIBRIS ADASINDAN MUHTEŞEM LEZZETLER
Akdeniz'in 3 büyük adasından biri olan Kıbrıs derin bir yemek kültürüne sahip olması ile mutfağında muhteşem tatlara sahipdir.Türk mutfağıyla benzerlik göstermesine karşın etten sebzeye, deniz mahsullerinden hamur işlerine kadar Kıbrıs adası kendi lezzetlerini muhafaza etmektedir.
26 Eylül 2023, 10:43
 
Kıbrıs adasının enfes yemekleri Kıbrıs mutfağının geleneksel tatları ada tarihinin çok kültürlülüğünden dolayı Türkiye'de pek bilinmeyen tatlara sahiptir.Ada ülkesi olmasına rağmen Kıbrıs mutfak kültürünün lideri Balık değil,geleneksel toprak fırınlarda ve mangalda pişirilen et çeşitleridir.image
 
Akdeniz'in 3 büyük adasından biri olan Kıbrıs derin bir yemek kültürüne sahip olması ile mutfağında muhteşem tatlara sahiptir.
 
Türk mutfağıyla benzerlik göstermesine karşın etten sebzeye, deniz mahsullerinden hamur işlerine kadar Kıbrıs adası kendi lezzetlerini muhafaza etmektedir.
Kıbrıs adasının enfes yemekleri Kıbrıs mutfağının geleneksel tatları  ada tarihinin çok kültürlülüğünden dolayı Türkiye'de pek bilinmeyen tatlara sahiptir.
 
Kıbrıs mutfağında Türkiye'de hiç bilinmeyen yemekler vardır,Kıbrıs gastronomi kültüründe medeniyetlerin etkisi görülür.
Akdeniz ve Kıbrıs adasına özgü yöresel yemekleriyle Kıbrıs mutfağı, farklı lezzetler peşinde olan gezginler tüm bu yemeklere Türkiye'de ulaşamazlar ,fakat Kuzey Kıbrıs'ta oldukça geniş bir lezzet yelpazesine ulaşılabilirler. 
 
Ada ülkesi olmasına rağmen Kıbrıs mutfak kültürünün lideri Balık değil,geleneksel toprak fırınlarda ve mangalda pişirilen et çeşitleridir.  
Kıbrıs mutfağı denildiğine akla gelen ilklerden biri de hellim peyniridir. Kıbrıs kökenli bir peynir olan hellim'e Kıbrıslı Türkler peynir demezler. Kıbrıs mutfağında her Kıbrıslının dolabında bulunan Hellim kahvaltı dışında da çok yaygın olarak ızgarada Şeftali Kebabı nın yanında yerini alır. image
 
Kıbrıs mutfağını yakından tanımak isteyenler için adada bu lezzetleri bulmak çok yaygın olmasa da Kıbrıslı bir tanıdığınız varsa bu tatlara sizi ulaştırabilir.
 
Gastronomi editörümüz Taylan Berk Erturan'ın Kıbrıs'ın eşsiz tatlarından oluşan dörtlü menüsüne buyurun.
           image
Kıbrıs gastronomisinin en önemli tatlarından Hırsız Kebapı Klefiko , Molehiya ,Kolakas yemeği ve Ceviz Macunu Tatlısı'ndan oluşan dörtlü menüye buyurun.
 
image
HIRSIZ KEBABI '' Klefiko '' 
Kıbrıslı Türklerin Hırsız Kebabı ,Rumların Kleftiko dediği toprak fırınlarda pişen emsalsiz lezzet Kıbrıs adasındaki yaşayan Türk ve Rumların ortak yemek kültürüne aittir.Bu dillere destan ünlü yemeğin başarısının sırrı, eti kemikten tam olarak ayrılana kadar yavaş yavaş pişirilmesidir.
Bu yerel lezzet genellikle, piştiğinde yumuşacık hale gelen kuzu ve oğlak budundan yapılmaktadır. Geleneksel pişirme yöntemleri olmadan gerçek lezzetini bulmak oldukça zordur. Helva kıvamında pişen Kıbrıs  patatesiyle servis edilirken bazıları doğru tat ve aroma deneyimi için etin yanına sebze ekemeyi tercih etmekte.Ortalama 15 dakikada hazırlanan bu yemek, fırında yaklaşık 3 saat kadar pişirilir.image
 
“Hırsız Kebabı” olarak da adlandırılmasının sebebi, bir zamanlar dağlardaki kuzuların ve keçilerin sürülerinden kaçırılıp fark edilmemek için koku ve dumanın saklanması amacıyla çamurla kaplanmış eğreti yer altı fırınlarında saatlerce pişirilmesinden kaynaklanığı Kıbrıs yemek kültüründe kabul edilen en önemli mutfak hazineleri başında gelmekte.image
 
KOLAKAS YEMEĞİ  '' Gölevez ''
Kıbrıs patatesi olarak da bilinen Kolakas, Akdeniz ülkelerinde tüketilen bir bitki. Kıbrıs mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Yemeğe ismini veren Kolakas marketlerde manavlarda kolayca bulunur ve ev yemeği olarak , isteğe göre etli veya etsiz olarak pişirilir.
Yenilebilir kök bitkilerden olan sütleğeniler ailesinden gelen Kolokas, tropik bir bitkidir ve nişastalı soğanı yemek olarak yenir.
Kıbrıs’ta yetiştirilen bu yer bitkisi ,farklı ülkelerde yetişen aynı cinslerinden daha büyüktür. Genellikle Kolokas patates gibi yenir, tadı da benzer, ancak daha cevizimsi aromaya sahiptir. Temizlerken daha fazla özen ve dikkat gerektirir. Kabuğu ve kökü pişirilmeden önce zehirlidir,hiçbir şekilde çiğ yenmemektedir. Patatese eş değerde görülür domates, soğan ve zeytinyağı ile pişirilir. İlaveten içine kıyma, küp et, fasulye veya nohut da konulur.Kolakas yemeği, aynı zamanda 'gölevez' ismiyle de bilinir.image
 
GELENEKSEL KIBRIS MUTFAĞIN YILDIZI '' MOLEHİYA ''
Molehiya yemeği, ismini Kıbrıs toprağında yetişen aynı isimli bitkiden alıyor. Molehiya, Kıbrıs’a özgü, bir bitki olarak bilinse de aslında Mısır’da Nil Nehri kıyılarında da yetişmekte olduğu bilinmekte.Buda Mısırlıların Kıbrıs mutfağı ile etkileşiminin bir kanıtı olduğu savını güçlendirmekte ve bunun Akdeniz yemek kültürüne  yerleştiği görülmekte.
Kıbrıslılar bu bitkiyi toplar ve yaz aylarında kuruturlar.
Sağlığa çok faydalı olan bu bitki, doğranmış taze domates, soğan, sarımsak, limon suyu, kuzu veya tavuk eti ile pişirilmektedir ancak etsiz olarak da servis edilmektedir. Molehiya, genellikle Kıbrıs'ta evde pişirilip servis edilen şahane bir geleneksel lezzettir.  
Molehiya yemeğini Türkiye'den Kıbrıs'a gidenler görünümünden Ispanak yemeğine benzetirler.  Bu Akdeniz lezzetini Lefkoşa’nın eski Arasta bölgesinde az sayıdaki ev yemekleri sunan yerel bir restoranda da bulabilirsiniz.image
      
CEVİZ MACUNU 
Tatlı denilince Kıbrıs'ta mutlaka yenmesi önerilen lezzetlerden biri olan Ceviz Macunu adı ile tanınan taze cevizden geleneksel şekilde yapılan muhteşem bir lezzettir.Küçük yeşil cevizlerden yapılan ünlü bir Kıbrıs reçeli türü olan Ceviz Macunu, adanın adeta milli tatlısıdır
 
Özel konuklara ikram edilen çok sevilen yerel bir lezzettir.
Ceviz Macunu henüz yeşil ve taze olan olgunlaşmamış cevizlerden, genellikle bahar sonu veya yaz başında iç kabuğu hala yumuşakken yapılmaktadır.Bizim reçel dediğimiz kaynatmanın çok dışında muhteşem bir  bitki tatlısıdır. 
 
Genellikle ufacık tabaklarda minik çatallarla 2 veya 3 adet bütün servis edilen Ceviz Macunu Kıbrıs’ın gartronomi ve kültürel mirasının bir parçasıdır.Kıbrıs'ta gelen konuklara misafirperverliğin bir göstergesi olarak sunulmaktadır. 
image
 
Kıbrıs'ta süpermarketlerde özel cam kavanozlarda veya manav reyonlarında bulunabilir. Tatile Kıbrıs'a gidenlerin dönüşte hediye olarak getirdikleri bir Kıbrıs tatlısıdır.
Türkiye'deki kestane şekeri gibi özel bir üründür.
 
Taylan Berk Erturan

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR