Kıbrıs adasında toprak ve gayrimenkul konusu hala uluslararası bir sorun olmaya devam ediyor.Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC'deki eski rum arazilerine inşaat projeleri yapan,pazarlayan ve son adımda bu mülkleri alanlara karşı ilk adımları atarak tutuklamalar başlatması ilk başlarda ciddiye alınmasa da adım adım tehlikeli boyutlara ulaştı.
Rum Kesiminin KKTC inşaat sektörüne karşı başlattığı hamle ile tutuklamalar seriye bağlandı , Kıbrıs adasının sınırlarını çoktan aştı.
1 - 30 Aralık 2023 tarihinde Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat ailesi ile gittiği İtalya'da kaldığı otelde tutuklandığı süreçten itibaren '' Kuzeydeki Rum mülkleri '' konusu hararetli şekilde gündeme gelmişti. İnterpol ve Europol Akan Kürşat'ı Kıbrıs Rum kesiminin isteği ile tutuklar ve bir aya yakın süre Roma cezaevinde yattıktan sonra Güney Kıbrıs'a iade edilir. KKTC'de şok etkisi yapan bu olay gelecekteki tehlikenin habercisiydi. Güney Lefkoşa mahkemesi , Kuzey'deki Rum mülklerinin yasadışı satışına aracılık etmek suçlamasıyla tutuklanan Kıbrıslı Türk avukata dava dosyasını açar. Kefaletle tahliye edilen Akan Kürşat'ın mahkeme süreci devam ediyordu ki , tutuklamalar rayından çıktı.
2 - Asıl bomba KKTC'nin İskele bölgesinde yapılan “Caesar Projeleri” ile tanınan Kuzey Kıbrıs'ın en büyük inşaat şirketi AFİK Group patronu Simon Aykut'un , Güney Kıbrıs Larnaka havaalanında tutuklanması oldu. Güney Kıbrıs ağır ceza mahkemesi İzmir doğumlu ,Türkiye yahudisi Afik Group kurucusu 73 yaşındaki Simon Aykut’un,Kuzey Kıbrıs’ta kalan Rum gayrimenkullerini gasp ettiğini iddia ederek,bu arazilerin üzerine inşaat yaptığı suçlamasını yöneltti. Bu iddia ile Simon Aykut'un tutuklanmasıyla, KKTC ekonomisinin can damarlarından olan inşaat sektöründeki bombanın pimi çekiliş oldu.
3 - Almanya'da emlak şirketi olan Alman vatandaşlarına konut satan emlakçı Eva Kounzel Girne Esentepe'deki Kayim Development projelerinden hem kendisine konut alır hemde Olive Trees Village Esentepe konut satışlarına aracı olur. Eva şikayet üzerine Güney Kıbrıs'ta tutuklanır. Önceki gün mahkemeye çıkan Eva Kounzel'in mahkemesi ileri tarihe atılır.
4 - İsrail vatandaşı 25 yaşındaki Caleb Kuzey Kıbrıs'ta ev satışına aracılık etme suçlaması ile tutuklandı,Rum kesiminde halen cezaevinde.
5 - Almanya vatandaşı Martin Joseph Rikels Kuzey Kıbrıs'ta aldığı arsaya ev yaptığı için Rum Kesiminde tutuklanıp kefaletle bırakıldı,Rikels tekrar tutuklanma korkusu ile mahkemeye gitmeyerek kaçtı.
6 - Babaları tutuklanan Afik Group ortakları Jack Afik Yacoov ile Michael Mistriel Aykut hakkında Europol ve İnterpol tarafından yakalama kararı çıkarıldı,kaçak durumdalar.
Tüm bu tutuklamalar ve Rum kesimi mahkemelerinin aldığı diğer tutuklama kararları KKTC iş dünyasında büyük baskı oluşturdu.
Güney Kıbrıs Basını 1974 sonrası Kuzeyden kaçan Rumlara ait gayrimenkullerin peşini 50 sene geçmesine rağmen bırakmıyor.Tutuklama sayısı 5 kişiye ulaştı, 3 kişininin tutukluluğu devam ederken 2 kişi kefaletle serbest bırakıldı.
Halihazırda Simon Aykut, Alman kadın emlakçı Eva Kounzel , 25 yaşındaki Caleb adlı İsrail vatandaşı halen tutuklu.
Kefaletle serbest kalıp mahkemeye gitmeyen ve tekrar tutuklama kararı bulunan Almanya vatandaşı Martin Joseph Rikels'in Kuzey’de kaçak yaşadığı iddia edilirken ,İtalya'da tutuklanıp, rum kesimine iade edilip bir süre tutuklu kalan ,Kıbrıslı Türk Avukat Akan Kürşat’ın davası da halen devam ediyor.
Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösteren ''Cyprus Environmental Movement Organization '' C.E.M.O. adlı sivil toplum kuruluşu, 1974 öncesi rumlara ait toprakları bir şekilde ele geçirip,üzerinde dev inşaat projeler geliştirip ticaretten büyük paralar kazanan 30 firmanın adını Güney Kıbrıs yargı makamlarına taşıdı.
KKTC'de faaliyet gösteren inşaat sektörü ne yapacak ?
KKTC ,Türkiye ve İsrail kökenli kişi ve firmalara karşı beklenmedik bir hamle yaparak '' Kuzey'deki mülk gaspçıları tutuklansın '' kampanyası başlattı ve bunu bir liste ile Güney Kıbrıs'ın hukuk platformunda tartıştırıp gündemde kalmasını sağladı.Bu kampanya aynı zamanda kampanyanın Kuzey'deki muhataplarının tedirgin olmasına yol açtı.
Rumların,KKTC'de eski rum arazilerine yapılan inşaatlar , bunları pazarlayan emlakçılara karşı başlattığı hamle duracağa benzemiyor.
C.E.M.O. adlı sivil toplum oluşumu bu şirketlerin listesini Güney Kıbrıs Rum ve Yunanistan basını ile paylaşarak ,KKTC'de iş yapan inşaat sektörü yetkilileri hakkında Yunanistan,diğer AB ülkeleri başta olmak üzere Kıbrıs Rum kesimini tanıyan ülkeler çerçevesinde tutuklanma yapılmasını talep ediyorlar.
KKTC inşaat sektöründe tedirginlik büyüdü, kuzeydeki emlak satışları durma noktasına geldi.
Bu doğrultuda Cyprus C.M.O Çevre Hareketinin Güney Kıbrıs resmi makamlarına müraacatını ve k isim listesini Politis ,Cyprus Mail ,Phileleftheros,Cyprus Times , Alithia,Kathimerini,Estias,Athens News,Simerini gibi Kıbrıs Adasının ve Yunanistan'ın etkili gazeteleri haberleştirdi ve liste hızla araştırılmaya başlandı .
Bu haberlere tepki gösteren Kuzey Kıbrıs yerel medyasından bazı gazeteler bu listeyi yayınlayıp adeta KKTC'den dışarı adım atmayın uyarısı yaptılar.
Kuzey Kıbrıs kaynaklarından gelen iddialar bu konunun 1974'ten sonra Güney Kıbrıs yönetiminin KKTC ekonomisine karşı en ciddi hamlesi olduğu yönünde.
İddialar,tutuklamaların sadece 5 kişi ile kalmayıp 30 şirket yetkilisini de aşıp,emanetci avukatlara,emlakçılara ve konut,arsa alan 3. ülke vatandaşlarına kadar uzanacağı konusunda birleşiliyor. ''Kıbrıs Müzakeresi '' için yeni bir kapı açılmasına kadar rum kesiminin tutuklamalar ve beklenmedik yargı kararları ile olayı köpürtme yoluna gidecekleri yaygın kanı.
Güney Kıbrıs'ta tutuklu bulunan Simon Aykout, AB ülkesinin uluslararası havaalanında ''arsalar bizim,senin tapuların çakma,malımızı gasp ettin,inşaat yapıp satıyorsun' diye suçlanarak tutuklandı. Aylardır tutuklu ve 7 ila14 yıl arası ceza isteniyor
'' Simon feryad ediyor yardım istiyor''.
İşin acı ve gerçek yanı , TC ve KKTC kimliği olan Simon Aykut'un inşaat yaptığı arsalar tapulu ve bu tapuları KKTC devleti vermiş. İnşaatların ruhsatılarını,mimari projelerini de veren KKTC hükümeti.
Simon Aykut, Türkiye ve KKTC yetkililerine seslenerek "Rum tarafında unutuldum ve ölüme terk edildim" diyor, sağlık ve güvenlik sorunlarına dikkat çekiyor. Mahkemenin tüm gerçekleri görmezden geldiğini ve siyaseten cezalandırıldığını kaydediyor.
Avukatı aracılığıyla basına açıklama yapan Simon Aykut, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'na çağrı yapıp yardım istiyor.
Bir ülkenin tapusu namustur,Simon'a sahip çıkmıyorsanız ülkenin tapusuna sahip çıkın. Simon'un sesini duyan var mı ?
Mutlu Demirdelen
Şeffaf Gazete