Konut almak için yeterli birikimi olmayan yatırımcılar daha çok prim beklentisi nedeniyle, birikimlerini geleceğe yönelik araziye yatırırken çok çetrefelli olan yatırıma yönelik,tarla arazi piyasasında büyük maduriyetlerle karşı karşıya kalıyorlar.
İmarsız bir arazi almanın,arsa veya konut almaktan biraz daha teferruatlı bir işlem olduğunu,bu konularda kesinlikle mevcut durumlara göre hareket edilmesi gerektiğini öneririm.Özellikle tarla yatırımı yaparken aşağıdaki notlar mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlardır.
TARLA ARAZİ YATIRIMI YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN.
1. Tarla eğer 5.000 metrekareden küçük ise yasal olarak ev yapamazsınız.Altyapısı olmayan yerden alınacak toprak, çok uzun vadeli bir yatırımdır. Yolun nereden geçeceğine dair bilgi sahibi olmak önem taşır.
2. Tarla 5.000 metrekareden büyük olsa bile, kadastral yolu yoksa yine ev yapamazsınız.Bir duyum almış olabilirsiniz; Aynı bölgede çok kazanmış bir arkadaşınız olabilir. Asla ateşli alıcı olmayın. Unutmayın toprak asla bitmez ve de her zaman kazandırır. Ateşli alıcılar hata yaparlar en kötüsü de pahalı alım yaparlar.
3. Tarlanın büyüklüğü 5.000 metrekare üzerinde ise yapacak olduğunuz evin toplam metrajı yani bağımsız bölümün alanı ekstra olarak kabul edilir. Yani, eğer 150 metrekare ev yapacaksanız tarlanız en az 5.150 metrekare olmalıdır. 80 metrekarelik bir ev yapacaksanız tarla 5.080 metrekare olmalıdır.
4. Tarla eğer tarım il müdürlüğü tarafından sınırı çizilmiş ova içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
5. Sulama kanalı, sulama göleti vb. gibi DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
6.Tarla alırken konum büyük bir öneme sahiptir. Tarlanın ne amaçla kullanılacağını düşünerek uygun bir konum seçmelisiniz. Tarım için uygun iklim koşulları, su kaynaklarına yakınlık ve pazarlara erişim gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Sit alanı içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
7. Kooperatif hobi bahçesi zaten ev olmaz, yaptığın ev de zaten senin sayılmaz. Aman dikkat. Kooperatif borcuna, varlığına ortak olursunuz, yaptığınız ev kooperatifin ortak malı olur, tek başına hiçbir hak iddia edemezsiniz.
8. Konteyner koyulur, prefabrik yapılabilir, bungalov yapılır diye özel bir durum ya da öyle bir müsaade yoktur ruhsatı olmayan herşey kaçaktır.
9. Belediye birşey demiyor yalanları ile yer satılıyor, öyle birşey yoktur, belediye çatır çatır yıkar, cezasını da keser, hatta ceza davası bile açılması için kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunur, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyenin yıkmadığı yani göz yumduğu olsa bile (!) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkar, parasını 2 kat olarak belediyeden keser ve bunu bile size ödetir.
10. Elektrik aboneliği olması belediyenin ya da devletin o yapıya izin verdiği, yıkmayacağı anlamına gelmez. Yıkılan bir çok kaçak yapıda elektrik vardır.
11. Yapı kayıt belgesine müracaat edilmiş olması o yapının izinli olduğu ve yıkılmayacağı anlamına gelmez. Belgesiz olan her yapı yıkılabilir.
12. Su çıkar, sondaj vurursun diyen herkese aldanmayın. 150 metre derine inip yine de su bulamayabilirsiniz. Kaldı ki, son birkaç yıldır sondaj yasağı vardır. Kaçak sondaj çalışması yaptığınız tespit edilirse yüzbinlerce lira ceza yiyebilirsiniz, kazılan yere beton dökmek zorunda kalabilirsiniz.
13. Elektriğe suya müracaat ettik, gelecek diyenlere de aldanmayın, milyon TL de verseniz bazı yerlere elektrik ve su asla gelmez, gelse de sizin ömrünüz yetmez.
14. Tarlanın etrafını çevirmeniz oranın vasfını değiştirmez, duvar örmeniz ya da tel örgü çekmeniz orayı arsa yapmaz.
15. Satılık ilanlarında tarlalara satılık ARSA diye yazan çok olur ama arsa satan daha yanlışlıkla TARLA diye ilan vermemiştir. Tarlaya arsa yazanlara dikkat edin. Köy içi imarlı olan yani kırsal yerleşik alan olarak kabul edilen yerlerde bu durum istisnadır. Köy içi alanlar da kayıtlarda tarla olarak geçer ama kadastral yolu olan tarla vasıflı köyiçi yerlere de ev yapabilirsiniz. Yani bir nevi arsa vasıflı olur. Almak istediğiniz yerin köy içi yerleşik alan içinde olup olmadığını belediyeden öğrenebilirsiniz.
16. Köylerde , Kırsal Mahalleler de Bir yerin ifrazı için parselin Kadastro yoluna cephe olması ve en az 15 metre genişlik 20 metre derinlik sağlaması gerekir.
17.Yerel yönetmelikler ve izinler, tarlanın kullanımını sınırlayabilir. Tarım için su kaynaklarına erişim önemlidir. Çevresel etkileri değerlendirmek önemlidir. Komşular, çevre koruma kuralları ve diğer faktörler tarlanın kullanımını etkileyebilir. Suyun kalitesi ve miktarı hakkında bilgi edinmelisiniz.Zoning yasalarını ve imar durumunu kontrol edin ve gerekirse izinler alın.
18. Ateşli alıcı olmak ne kadar kötüyse, kaçan ürün için canını sıkmakta o kadar kötüdür. Unutmayın her zaman doğru toprak yatırımı vardır. Kaçana üzülmek yerine yeni gelecek fırsata odaklanın.
19. Zeytinlik alırken, coğrafi konum, toprak kalitesi, su kaynakları, zeytin çeşitleri ve altyapı gibi faktörleri göz önünde bulundurmak, sürdürülebilir ve başarılı bir zeytinlik yatırımı yapmanıza yardımcı olacaktır.Ödemenizi tapu teslimi sırasında yapın.
20. Arsa,arazi,köy veya bağ evi ne alırsanız alın belediye ile ya da il özel idaresi,Harita Bürosu ve belediye kadastro bürosundan alacağınız bilgiler ışığında karar verin.
Engin Ertem