Güzel ülkemiz için yazıyoruz - KÜLTÜR VE EĞLENCE ŞEHRİ LVIV ( 2 ) Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/24142/kultur-ve-eglence-sehri-lviv--2-

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
KÜLTÜR VE EĞLENCE ŞEHRİ LVIV ( 2 )
31 Aralık 2014, 09:18

 

Evet; ilk bölümde yılbaşı için önerdiğim Ukrayna’nın batıdaki en güzel kenti Lviv ile ilgili 2. Bölüm olan yazıma devam ediyorum.

image

Kısa bir tarihi bilgi vereyim, biz Lviv desek de daha ziyade “lvov” ismi ile bilinmektedir; ikinci dünya savaşı öncesi, Polonyalı ve Ukraynalıların bir arada yaşadığı bir Polonya şehri iken, Polonya’nın batıya kaydırılması sonrası Ukrayna şehri hüviyeti kazanmış.

Edindiğim bilgiler Polonya’nın Wroclaw şehrindeki birçok insanın dedesi anneannesinin Lviv’li olduğu yönünde...

image

Doğu’da Rusya ile yapılan düşük yoğunluklu savaşın izleri kente girer girmez yapılan etkinliklerden hissediliyordu.

Evet, yemyeşil koruluktan çıkıp Lviv Devlet Üniversitesi önünden çok eski tramvayların geçtiği raylı yolu takip ederek 10 dakikada meydana indim.

St.Yura Meydanı’ndaki St George Grek Katolik Katedrali rokoko tarzın bir şaheseri Avrupa’nın da göz kamaştırıcı görüntüsünün gölgesinden yürüdüm ve muhteşem mimari yapıyı gezdim..

image

Gözlemim Doğu’daki savaştan dolayı Ukrayna bayrakları camları süslerken, özellikle şehir merkezine yaklaştığınızda bu çok daha gözle görülür şekilde belli oluyordu.

image

İnsanlar kumbaralara yardım atıyor, belli ki Rusya ve Putin’e karşı büyük tepki vardı.

Doğu’ya giden askerlere yardım toplayan çadırlar ve etkinliklere yürürken oldukça sık rastladım, fakat her şeye rağmen günlük hayatın doğal akışı devam ediyordu. Meydanın 2 yerinde çadırlar kurulmuş burada da gönüllüler yardım topluyor. Buradaki ilk izlenimlerim Rusya’ya karşı büyük öfke hakim.

image

Bunun en açık göstergesi , hediyelik eşyalara,paspaslara ,tuvalet kağıtlaına yaplan resimlerdi.Devrik Ukrayna devlet başkanı Viktor Yanukoviç  ve Rusya devlet başkanı Putin'in bu anti propagandadan paylarını sokakta alıyordu

Kültür ve sanat Lviv halkının genel yaşamında çok önemli

Opera Binası 1897’de yapılmış ve merkezdeki bir başka görkemli yapı idi.  Meydanın diğer bir ucunda bulunan Lviv opera binası gençlerin buluşma noktası olmuş cıvıl cıvıldı. Svobody Caddesi’ndeki binanın Aynalar Salonu olarak bilinen üst katı kesinlikle görülmeli. Opera binası deyip geçmeyin, ikinci dünya savaşı sonrası viran olan şehirde onarımı yapılan ilk bina olduğu söyleniyor. Bunun sebebinin halkın savaşın etkisinden çabuk kurtulması yaşama olan motivasyonuna olumlu katkı yapması olduğu söylenince gerçekten bu insanların eğitime, kültüre ve sosyal yaşama gösterdiği ilgi ve önemi saygı ile karşılıyorsunuz.

Aslında gezdiğim eski doğu bloku şehirlerinin hepsinde sanat etkinlikleri halkın en çok ilgi gösterdiği sosyal ve kültürel olay olma gerçeğini ortaya koyuyordu. Burada da savaştan sonra ilk onarılan binanın şehrin opera binası olması bu tezi doğruluyordu.

image

Opera binasının etrafındaki genç enerjiyi mutlaka hissedin.

Opera binasının önündeki meydanda bulunan cafede bir şeyler içtim ve meydandan gelip geçeni gözlemlerken şık genç kızlar çok görünürdü. Göz alıcı güzellikleriyle dikkat çekicili tarzları ile uzun yıllardır iş yaptığım model ajans sektöründe konuşulan bu topraklardan ne kadar Topmodel çıkıyor sorularının cevabı gibiydi...

image

Slav ırkının güzel kızları Lviv sokaklarını şıklıkları ile doğal podyuma çevirmiş.

Medeni davranışlar içindeki her kişi Lviv’de çok keyifli zaman geçirip arkadaşlıklar kurabilir, fakat yazımın başındaki gibi birbirinden güzel ve iddialı kızları kafalarında fahişe olarak konumlandırmamalılar bu çok büyük ayıp ve haksızlık olur.

imageOnların kültürü ve tarzları bizim kültürümüzle aynı değil, o yüzden dış görünümlerini kendi kültürümüze göre değerlendirmemek lazım, çünkü biz Müslüman ve nüfusunun çoğunluğu kapalı muhafazakâr bir toplumuz

image

Bunu söylemem sizi şaşırtmasın, özellikle belli ticari şirketler bu algıyı yaratıp sanki o bölge seks turizmine çok açıkmış gibi bir imaj yaratma gayretindeler, böyle olunca uçaktan bir anda 250 erkek o kente indiğinde siz düşünün Türk erkeğinin imajını. Bence “Nüfusunun % 85’i kadın olan şehir Lviv” haberinin altında böyle bir operasyonun izi var.

Evet, çok güzel bir şehir tekrar ediyorum aileniz ve sevgilinizle gönül rahatlığı ile gidin, tabii ki erkek erkeğe de gidilebilir, ama ön yargısız olun fuhuş turizmi kenti değil Lviv.

image

Meydan civarında gezilebilecek yerlerden bazıları Lviv merkezinde bulunan Lviv sanat galerisi; İtalyan, Hollanda, Fransız ve İspanyol ekollerinden değerli eserler barındırıyordu, ayrıca Potocki Sarayı şehir merkezi Kopernika’da.  Bugün Lviv Sanat Galerisi’nin bir parçası olan binada, Rönesans ve Barok dönemi sanat örnekleri bulunuyor gezilmesini öneririm.

image

Şehir turu saatimiz geldi, yürüyerek buluşma noktamıza geldim, Lviv’i en güzel yerinden görmek için toplanıyoruz

Rehberlerimiz Olga Vuytsek ve Nesimi Rahimov ile Lviv’i tanımak için grup ile beraber tura çıktık. İlk olarak şehri 360 dereceden gören bir tepeye yemyeşil bir doğal parkın ortasından çıktık 

image

Yorucu bir yürüyüştü ve bu şehre gelenlerin uğrak yeri, bir seyir tepesi idi buradan yeşil Lviv’in tüm güzelliğini görme fırsatı bulduk, resimler çektik tepeden inip otobüs ile kısmi olarak gezdiğim merkeze rehberler ile beraber gidiyoruz.

Çocukluğuma dair bir anı Lviv’de karşma çıktı.

Bana göre ilgin olan bir anekdotu sizinle paylaşmak istiyorum, benim çocukluğum İstanbul Tarlabaşı semtinde geçti, o tarihlerde yaklaşık 12 -13 yaşlarındayken Tarlabaşı’nın aşağı kısmı olan Yenişehir semtinde eski bir rum evine müze açıldı. Aslında kapalı duran o ev hep vardı ama restore edilip matruk eski evlerin arasında bir müze olarak açılınca şaşırmıştık.

image

Polonyalı bir şair olan Adam Mickiewicz 1885 yıllarında bu evde yaşamış ve ölmüş, çok önemli biri olduğu belli ki evi müze olmuştu, bu müzeyi gezdim evin bodrumunda bir lahit mezar vardı.

Başka bilgimde yoktu çocukluk anım işte

“Ehh Polonyalı şair sürgün gelmiş, Türkiye’de de ölmüş Adı Polonyalı özgürlük şairi Adam Mickiewicz’miş bunda ne var niye anlattın?” diyeceksiniz.                                    

İçinde 45 Türk tatilci olarak otobüs ile Lviv meydanına giderken rehberimiz Nesimi meydana inen yolda büyük bir heykeli gösterdi, Polonyalı ünlü halk kahramanı şair Adam Mickiewicz heykeli dedi ve anlatmaya başladı.image

Kahraman şair hakkında rehberler şaşırdı

İşgal altındaki bir ülkede büyüyen Mickiewicz, Çar’a komplo kurduğu gerekçesiyle hapsedilip Rusya’nın iç bölgelerine sürgüne gönderilir sürgünde ölmüş dedi...

O anda çocukluk anım ve o isim aklıma geldi bu ismi biliyordum yaşadığı evi gezmiştim mezarını görmüştüm peki bu rehberler neden Türkiye’de sürgünde öldü demediler?

Rehberlere “Bu şair İstanbul’da ölmüş olabilir mi?” dedim,

“Hayır, isim benzerliği olabilir” dediler. Otobüsten indikten sonra iki rehber hafif mahcup yanıma gelip, evet siz haklıymışsınız, bu mücadele adamı büyük şair İstanbul Beyoğlu’nda yaşadığı evde koleradan ölmüş dediler. Artık o heykeli her anlattıklarında İstanbul’daki müzeden bahsedecekler, güzel bir düzeltme oldu.

image

Tarihi sokak aralarında nefis yürüyüş

Otobüsten indik rehberlerimiz birkaç bina hakkında bilgi verirken ben bir yandan da damak tadıma uygun bir şeyler yiyebileceğim bir yer aranıyorum. Yavaş yavaş beni adeta kendine çağıran tarihi merkezin sokaklarına doğru tek başıma adım atmaya başladım.

image

Yemek konusunda kendi kültürel mutfakları olmasına rağmen ben etrafı gözlemlerken gözümü pasta çörek yapan cafelerden alamıyorum. Sanat gösterileri yapan gençler, bir podyumda yürür edası ile güzellik abidesi satıcı kızlar Lviv merkezini keyifli yapan bazı unsurlardı ve kesinlikle keyifli unsurlar bu şehri daha fazla sevmemi sağladı.

image

 Tarihi kaldırımlar Sanat Sokağı gibi

Sokak kaldırımları ve ara boşluklara açık resim galerileri kurulmuş, sokak çalgıcıları, çeşitli enstrümanlar ile çalınan müzikler “ama kesinlikle rahatsız edici değil” burada bir gelenekmiş, gelin ve damatlar nikahtan sonra sokaklarda yürüyorlar resim çekiliyorlardı.

image

1700 lü yıllardan bu yana gelen  kahvecinin önünde kuyruk,

Alana yayılan buram buram kahve kokusu insanı davet ediyor, ortalıkta ne polis, ne dilenci, ne sokak fahişesi ne de kriminal tipler var...

image

Güzel kahve aroması kokusunun geldiği kalabalık eski bir yapının kapısına yanaştım o anda yan tarafımda dikkat çekici güzelliği olan bir genç bayan yabancı olduğumu anladı ve “burası en iyisi” dedi gülümseyerek.

image

Teşekkür ettim adı Lena idi ve onun bu samimi davranışını anca bu ülkelerde görme şansımız olduğunu hissettim o an '' Güzel,sempatik ,içten önyargısız ''..

Lena’nın burası en iyi demesi ile ben de seçimimi yaptım. Lena ile içeri girdik buram buram kahve tarihi kokan bir mekan; orada öğütme, kavurma, satış yapılan bölüm ve o an siize özel farklı şovlar ile hazırlanan olağanüstü güzel aromalı kahveleri ile tadacağınız yöresel hamur işi pastaları, kekleri ile ikramlar. Akşam yemeğine kadar midemizi tutacak şekilde atıştırıp genç bir Avukat olan Lena ile çok güzel sohbet ettik.

image

Meydana gelen yaklaşık 150 cooper motor ile dikkatimiz dağıldı

Bir anda kalabalık arttı meğerse askerlere verilen destek kampanyasına katılmak için gelmişler, o arada 50 kişilik bir asker grubu kiliseden rahip eşliğinde çıktı, silahsız asker elbiseleri ile meydandan geçerken büyük tezahürat oldu, doğuya çatışmalara gidecek grupmuş.

image

Sohbet güzeldi cafeden beraber çıktık, Lena ile sokak aralarında yürüdük cafeler, seyyar satıcılar sahaflar derken benim otele dönme saatim geldi, çok güzel ve yoğun bir gündü. “Akşam bana eşlik eder misin?” dedim Lena’ya. “Biraz gece hayatını keşfetmek istiyorum.” deyince tebessüm etti.

Lena, “Lviv’deki en güzel yerleri göreceğiz eğleneceğiz” dedi

Saat akşamüzeri oldu Lena ile vedalaşıp saat 23.00’te buluşmak üzere otele arkadaşlarımın yanına döndüm.

Gece ne yaparız diye düşünmeme gerek kalmadı, zaten gelmeden değerli yazarımız Süleyman Yıldız’dan biraz bilgi almıştım bir de şimdi Lena var bu gece bana eşlik edecek ve eğlence hayatını onun rehberliğinde göreceğim. Saat 23.00 da Lviv’in en iyi restoran ve gece kulübünün olduğu Fashion Club önünde buluşacağız…

image

Her yanı ayrı bir güzellilk Lviv sadece güzel kızları ile değil sokak sanatı ile de göz kamaştıryordu.

Yazımın son bölümü olacak 3. bölümde Lviv gece hayatını, moda,yeme içme keyfini ve genel tavsiyelerimi yazacağım.

Yeniyıla çok az zaman kala bilet bulabilirseniz İstanbul Reina, Sortie’de 2 kişi bir gece eğleneceğiniz para ile 3 gün tatil yapabileceğinizi hatırlatırım.

Ukrayna’nın Türk vatandaşlarından vize istememesi ve sadece 1 saat 45 dakika mesafede olması nedeniyle çok cazip bir seçenek. Herkese güzel bir sene dileklerimle 3. bölümde buluşmak üzere.

image

Ukrayna kültürüne ait hediyeliklere bakmadan dönmeyin.

Mutlu Demirdelen 

Şeffaf Gazete.com