Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
KÜLTÜR VE EĞLENCE ŞEHRİ LVIV ( 1 )
12 Aralık 2014, 01:13

 

Ülke gündeminden yazı yazmaya yetişemez duruma geldik, geçen ay içinde olan olaylar peşinden İstanbul’daki moda şöleni ‘’Mercedes Benz Fashion Week İstanbul, arkasından ‘’Turkish Queen of Europe yarışması’’ proje hazırlıkları derken geçen birkaç ay önce gittiğim Avrupa’nın en gezilesi kentlerinden Lviv seyahatimi yazacak fırsatı ancak buldum.

image

Uzun süredir bu kent gezi planlarım içindeydi, bu yüzden en değer verdiğim dostlarımdan biri o günlerde Bodrum’da olduğumdan “Atla gel 3 gün sonra Lviv’e gidiyoruz, bilet otel her şeyi organize ettim” deyince hiç itirazsız kabul ettim ve 4 arkadaş suya bile fahiş para almasına hala alışamadığımız Pegasus Hava Yolları ile Sabiha Gökçen’den havalandık…

image

Yeşil ve tarihi kent Lviv

Lviv, Ukrayna’da iç turizminin en hareketli olduğu, Polonya sınırına çok yakın ülkenin en batısındaki 860 bin civarında nüfusu ile diğer Ukrayna kentlerine göre havası güzel bir şehir.

760 yıllık tarihi olan, düzenli, modern, halkın milliyetçi yanı ağır olan, mütevazi yaşayan, yeşil ve tarihini koruyan, fakirliklerine rağmen eğitimden, sosyal hayatın güzelliklerinden uzak kalmayan, mutlu insanların kenti Lviv’e ayak bastık.

image

860.000 kişilik nüfusunun %88'i Ukraynalı, %8'i Rus, %1'i de Polonyalı olan şehirde Rusya ile olan çatışmalardan dolayı Rus kökenlilerin azalmakta olduğu Lviv.Günde yaklaşık 200.000 kişi civarında şehre giriş yapan turist olduğu söylenmekte bununda büyük çoğunluğun iç turizm olarak geldiği bilgisi verilmekte. 

‘’Nüfusun % 85 i kadın’’ asparagas haber ile Türkiye’de meşhur olan Lviv

Geçtiğimiz 2 sene içinde “Nüfusunun % 85 i kadın olan şehir” diye büyük bir gazetede asparagas yayınlanınca, bizim çapkın (!!!) turu düzenleyen şirket yetkilileri gezi ibrelerini Lviv’e doğru yöneltti.

Ben biraz bu işin içinde bir cinlik hissetmiyor da değilim, Pegasus ve THY Lviv’e uçmaya başladı, “Kadın Cenneti Lviv” diye ambalajlanıp paketlenen şehir ,çok geçmeden bir algı yaratma haberi olarak ortaya çıktı.

Bir büyük gazetesi tarafından yayınlandı ve diğer tüm ulusal yazılı basın bunun üzerine atlayarak haberleştirdi.Çok yaygın olan şirket gezileri için talep patlaması yaşandı ve firmalar gezi tercihlerini Lviv’den yana kullanmaya başladı.

image

Lviv yazımız rekorlar kırdı

Bu haberden önce yazarımız Süleyman Yıldız’ın gidip, görüp yazdığı Lviv yazısı çıkan gazete haberlerinden sonra şehir hakkında bilgi almak için internette arama yapan kişilerin ulaştığı doğru yazı kaynaklarından biri olmuş ve günlerce yüz binlerce kişi tarafından okunmuştu.

Yazdan kalma güneşli günde geldik

Seyahatim Ekim ayı başı olmasına rağmen kısa kollu tişört ile gezecek kadar iyi bir hava olması oldukça sevindiriciydi, şanslıydık; “Bu mevsimde bu hava her zaman olası bir durum değil” dedi rehberimiz Nesim Rahimov.

Lviv’de bulunduğum sürece günlük hayattaki merak ettiğim birçok konu hakkında bilgi aldığım, şehirde çok keyifli gezi yapmamı sağlayan rehberlerimiz Kiev doğumlu Azeri asıllı olan Nesim Rahimov ve Lviv Devlet Üniversitesinde hocalık yapan, bir model kadar alımlı ve güzel olan Olga Vuytsek’e öncelikle teşekkür ederek başlamak istiyorum.

image

Bu kent hakkında önemli olacak bir kaç tespitte bulunacağım, istiyorum ki gezgin insanlara rehber olsun ve bu şehre karşı olan önyargılar varsa onu silsin..

Birincisi % 85’i bu şehrin masalına inanarak ve ooohh Lviv’e gidelim biraz paralı çapkınlık yapalım diye buralara gelme planı olan arkadaşlara ,bu kafa ile gelirseniz hayal kırıklığına uğrarsınız derim,önyargısız gelin eğlenin gezin fotoğraj çekin dans edin güzel kızlarla tanışın ama sokakta gördüğünüz şık ve iddialı giyinen Ukraynalı güzel kızları fahişe sanmayın...

Lviv de “Fahişelik” sektörü İstanbul’un eline su dökemeyecek kadar az.

Bu şehirde otel lobilerinde, yollarda, gece kulüplerinde fahişe görmek bulmak oldukça zor, o yüzden paralı çapkınlık yapma niyeti ile güzellikleri efsane olmuş Ukraynalı kızlara ulaşacağını düşünen arkadaşlara başka seçeneklere bakın bu şehir size göre değil derim. “% 85’i kadın” haberleri sizi av olarak gören Havayolları ve turizm firmalarının maksatlı haberleridir bunu öncelikle yazmak istedim,Lviv kız arkadaşınızla ,ailenizle kızlı erkekli sosyal gruplarınızla gezebileceğiniz bir şehir.. 

image

                                  Mutlu Demirdelen              Olga Vuytsek       Nesimi Rahimov

Rehberlerimiz hem şaşırdı hem üzüldü

Türkiye’de çıkan bu haberi rehberlerimiz Olga ve Nesimile konuştum hem şaşırdılar hem üzüldüler bunlar yanlış bilgi Lviv kültürü, düzenli kent yapısı, sıcakkanlı misafirperver halkı ile her Türk ailesinin çoluk çocuk gelip tatil yapabileceği, çok güzel zaman geçirebilecekleri bir şehir dediler. Bende bunu görüp Lviv’i her yönü ile yazacağım dedim.

image

Bu % 85 haberi nasıl çıktı peki derseniz ?

Birçok eski doğu bloku şehri gibi Lviv de kadınlar hayatın her kademesinde öndeler. Ticaret, hizmet sektörü, sosyal hayat ve sokaklar kadının egemenlik alanı adeta.

Lviv şehir merkezi sokakları adeta güzel kadınlar tarafından istila edilmiş gibi görünüyor

Özellikle Türkiye’de Anadolu’da yetişip kadınların evden çıkmakta zorlandığı bir kültürde yetişen insan için Lviv sokakları ve eğlence yerleri “bu şehirde erkek yok mu” dedirtebilir, fakat işin gerçeği 2007 sayımlarına göre şehrin kadın nüfusu %51.5 erkek %48,5 oranında “bu oran bugün olsa olsa en fazla %52.5 kadın oranında değişmiştir”, dedi rehberlerimiz.

image

Tatil , Dnister otelde başladı

Önünde şehrin en büyük parkının bulunduğu bir noktada olan Dnister otelde kaldım ve merkeze parkın içinden gidilen bir yürüme mesafesinde olmasından dolayı çok iyi lokasyonda diyebilirim.

image

Parkın diğer noktasında Lviv Devlet Üniversitesi bulunduğundan dev park üniversite gençliğinin uğrak yeri olmuş.

Evet artık Lviv’deyim, boynumda Fotoğraf makinası Dnister otelden çıkıp Lviv parkının yüksek noktasından aşağı doğru inmeye başlarken burada çok güzel zaman geçirip sizlerle güzel bilgi ve deneyimler paylaşacağımı hissediyorum Tarihî şehir merkezi, UNESCO  Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bölgeye doğru yürüyorum…

image

3 bölüme sığdırmaya çalışacağım bu yazı dizimi sıkılmadan takip edip okuyacağınız inancındayım.

Birinci bölümün sonu.

Mutlu Demirdelen

Şeffaf Gazete.com

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR