Güzel ülkemiz için yazıyoruz - MERCEDES SPONSORLUĞU YETMEZ Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/17356/mercedes-sponsorlugu-yetmez

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
MERCEDES SPONSORLUĞU YETMEZ
21 Mart 2013, 20:21

 

İstanbul  Moda Haftalarını yıllardır hem Şeffaf Gazete.com adına hem de aynı zamanda Model Management şirketi olarak çok yakından takip etmekteyim.

Bu gün Dünyaca ünlü bir moda organizasyon zincirinin halkası olan, IFW olarak bilinen ve son sponsoru ile ''MBFWI ''Mercedes Benz Fashion Week Istanbul'u yazacağım.

Türk modasının Dünya’ya açılma şansı olan ve artık Türkiye'deki birçok moda tasarım sanatçısını geniş kitlelere tanıtan bu önemli organizasyonun gelişimini 2008'den, Fashion Lab olduğu dönemden bu yana yıllardır adım adım izliyorum.

Bahar Korçan ,Arzu Kaprol, İdil Tarzi, Hakan Yıldırım, Hatice Gökçe, Özlem Süer ve Ümit Ünal 'ın başta olmak üzere bir gurup 'MTD'üyesi öncülüğünde başlayan bu moda etkinliği ülkemizin güçlü olduğu tekstil sektöründe keşfedilmemiş genç tasarım yeteneklerinin cesaret ile ortaya çıkıp  sektöre girme cesaretini bulmasına ve bir çok okulun moda tasarım bölümü açmalarına vesile olmuştur

Şu an ülke içinde ve dışında genç jenerasyon tasarımcıların, ileride Dünya’da tanınan moda tasarımcıları ve marka yaratıcısı olma heyecanı buralardan geldi. İlk dönemde Ekonomi Bakanlığı ve DTM tarafından desteklenen organizasyon İTKİB ile büyüd, gelişti ve yüzlerce yabancı basın mensubunun , alıcıların,Dünyaca ünlü celebrity ve Top modellerin  yer aldığı büyük bir organizasyon oldu.

Bu süreçte Beymen ,Vakko,Network,İpekyol,Mudo,Roman gibi Türkiye'nin en önemli markaları IFW ye uzak durup adeta sektöre yeni bir renk gelmesini istemezken,Koton Gizia,Mavi,Colins,Tween,Ramsey,AVVA ,SunSet gibi birçok marka IFW ile beraber yürüdüler  .

IFW’nin   ismini ciddi rakamlara satabilen bir organizasyon olmasında  İTKİB ve BMD öncülüğünün büyük katkıları oldu.

Bu yıl yeni bir sürece girildi ,artık nöbeti geçen yıldan bu yana Mehtap Elaidi başkanlığında aralarında Nejla Güvenç ,Niyazi Erdoğan, Gamze Saraçoğlu, Simay Bülbül ,Gül Ağış, Tuvana Büyükçınar, Özlem Kaya, Özgür Masur ve Zeynep Tosun olduğu MTD aldı.

Bu yönetim geçen yıldan bu yana IFW’yi kendi kanatları ile uçurma projelerine start verdi ve önce global bir moda organizasyon şirketi olan ve Türkiye’de Doğuş grubunca temsil edilen '' IMG '' ile anlaştı .

 IMG World , IFW projesini adını son yıllarda moda ile konumlandıran Mercedes Benz'e kabul ettirerek New York, Berlin ,Miami ,Sidney'den sonra İstanbul'u zincire dahil ettirdi. Geçtiğimiz hafta Mercedes Benz Fashion Week İstanbul ayağı olarak dünya vitrinine çıktı.

Yapmak değil satmak önemli tezi bir kez daha geçerli oldu

Bu proje daha önce Mercedes Benz'e önerilmiş fakat anlaşma sağlayamamışlar, farkına varmadığımız fakat bir global şirketin tak diye masaya parayı koyduğu bir IFW yaratmışız biz farkında değilmişiz.

Hem de ne para güvenlikçilerinin bile yurt dışından geldiği ,üç beş liraya kılını kıpırdatmayacak global bir şirket çok ciddi olarak bir sürü personeli ile işin başındaydı.

image

IMG Türkiye bir bilgilendirme basın toplantısı yaparsa bloggerler dışında basını da çağırırsa tabi ki soracağımız sorular olacak.

Açıkça basını çok da taktıklarını düşünmüyorum, beş gün boyunca defileleri takip edip bunu kamuoyuna duyurmaya çalışan basın mensupları hiçte misafirperverce karşılanmadı.Hatta birçokları mecburiyetten burada bulunmak zorunda kaldıklarını ancak protesto olarak sponsor isimlerine yer vermeyeceklerini açık açık söylediler.

Biz Şeffaf Gazete.com olarak defile ve sunumların tamamına yakınını 6 kişilik bir ekip ile takip ettik ve ben burada koleksiyonlara değinmeyeceğim fakat izlediğim koleksiyonlar içinde Nihan Buruk,Niyazi Erdoğan,NEJ,adL Cengiz Abazoğlu için çok çok iyiydi diyorum.

Moda tasarımıcılarımızın dünyada marka yaratması için sadece Mercedes Benz sponsorluğu yetmez.

image

Perakende markalarına yerilen TURQUALITY desteğinden  Dünya’ya açılmak ,marka yaratmak isteyen tasarımcılarımız da faydalanmalı.

Proje ismini satan IMG ,  organizasyon konusunda bir artı yaratmadı .Organizasyon önceki yıllarda daha derli topluydu,numaralandırma olayı kısmen başarılıydı.

Karma defilelerin kalkması bizce yanlış olmuş çünkü bugün çok önemli işlere imza atan tasarımcılarımızın birçoğu ilk önce kendilerini bu karma defileler ile göstermişlerdi.

image

Stüdyo denilen sunum olayı maalesef bize göre fiyasko idi.Tuğba Ergin,Ayşe Deniz Yeğin,Ayhan Yetgin ,Ece Gözen kolleksiyonları arada kaynadı yazık oldu,hepside gelecek vaad ediyor .

O havasız ortamda  insanlar sıkış tıkış 3 dakika duramadan kaçtılar.

Songül Cabacı sunumu yapılırken Uğurkan Erez’in sunum izleyen konuklar oradayken güya yaptığı koreograf ‘’hadi kardeşim yer değişin’’tarzı canlı mankenlere komut vermesi '' bu  ne ya '' dedirtti.

Ben genç tasarımcı arkadaşlarıma şunu önereyim; genç başarı arayan yetenekli koreograflara şans verin derim.

Şimdi son söz ,

Bize lazım olan; acaba IMG, Türk tasarımcıların arasından herhangi birkaçını  ,New York,Miami,Sidney,Berlin moda haftalarına götürecek mi ?

Daha önceki yıllarda olduğu gibi onlarca yabancı basın, önemli moda editörleri, Moda Haftasını takip etmeleri için getirilecekler mi?

Para  hep vardı ve bu organizasyon yıllardır yapılıyordu  .Tasarımcılarımız global bir şirket ile yürümeye başladı biraz hedef konuşalım…

Mutlu Demirdelen

Şeffaf Gazete.com