Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ÖLÜMLE DANS EDEN TAŞARON İŞÇİSİ Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/14303/olumle-dans-eden-tasaron-iscisi

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
ÖLÜMLE DANS EDEN TAŞARON İŞÇİSİ
15 Ağustos 2012, 20:01

 

Türkiye’de her yıl iş güvenliği ihmalinden dolayı ölüyor ,sakat kalıyor. Bu rakamlar gelişmiş ülke standartlarının çok üzerindedir .

Peki ülkemizde işçilerin çalışma koşulları neden insanı değerlere göre ciddi olarak bir denetlemeye tabi değil ?

Yakın zamana kadar Tuzla tersanesi başta olmak üzere bir çok ölümlü iş kazası yaşandı .

OSTİM patlamasında ölen 20 işçi, HES inşaatında çalışankeni derivasyon kapağının patlaması sonucu ölen 11 işçi,, Esenyurt'ta ECE Türkiye’nin yaptığı AVM şantiyesinde kaldıkları çadırda diri diri yanan 11 işçi, Davutpaşa havai fişek atölyesi patlaması sonuco ölen 21 işci,İstanbul İkitelli’de sel'de  penceresiz servis aracında Metropol’ün göbeğinde boğulan işçiler,taşaronların işlettiği madenler’de yitirdiklerimiz hep ihmallerden iş güvenliğinden dolayı ölen hep işçilerdi.

Bunlar kamuoyunda büyük infial yaratan haberler o yüzden bir çırpıda aklıma geldi.Oysa  araştırmalara göre her gün 180 cicarında iş kazası ve 3 ölüm iş güvenliği ihmallerinden kaynaklanıyor.

Özellikle ,basına yansımayan bir konuda ,Metropollerde yapılan büyük ve orta ölçekli İnşaatlar’daki iş kazaları .Maalesef şu ana kadar örtbas edilmekte bununla ilgili bir çok şikayetler var iş- işçi güvenliği dev inşaatlarda. Maalesef gayri sıhhı şartlarda ortaçağ standartlarındaki şantiyelerde üç beş lira için çalışanı korumuyor, buralarda çok iş kazası dramı yaşanıyor.Bununda dosyası mutlaka açılacaktır.

GÖZ GÖRE GÖRE İŞÇİ ÖLÜMLE DANS EDİYOR

image

Geçtiğimiz günlerde, Avcılar metrobüs hattı yol çalışması dahilinde üst geçit kaldırırken 2 yerine 1 vinç  kullanılması sonucunda dev üst yol çökmüş 1 işçi yaklaşık 250 tonluk beton blok altında kalarak feci şekilde can vermişti.Daha sonra olay yerine gelen İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kameraların önüne geçerek ,iş yaptırdıkları taşaronun ihmali olduğunu düzelteceklerini söylemişti.

TAŞERON İŞÇİSİ GÜVENCESİZ ‘’ÖLÜME YAKIN’’ÇALIŞIYOR image

Bu sabah Avcılar E-5’te çektiğimiz bu görüntüler hiç bir şeyin değişmediğini gösteriyor.

Karayollarına ait olduğunu düşündüğümüz yol levhası değişiyor 500 kg civarında saç levha yerden 25-30 metre yüksekte en küçük bir güvenlik önlemi olmadan bir işçi tarafından sökülmeye çalışılıyor.Altta trafik yoğun akıyor, baret yok ,emniyet kemeri yok ,denetleme yok yaradana sığınarak çalışıyor gariban.

Yaşadığı hayatın tabiki tadını hazzını bilmeden,tanımadan hayatı pahasına büyük tehlike ile işini yapıyordu ,düşse kurtulma ihtimali sıfır olduğu gibi ,trafikte işine gitmeye çalışan, sıradan insanların hayatınıda tehdit eden bir kaza olması işten bile değil.

Hele o tabela vinçe iyi bağlanamayıp aşşağı düşse tam bir felaket.Allah korusun bir anlık rüzgar yada denge kaybı 30 metreden bir aracın üstüne çakılma ile sonuçlanabilirdi.

image

Testi kırılınca ,yol gösteren sayın Topbaş gibi çok olur.

Tüm bu olayların ana unsuru tasaronuluk ucubesini çalışma hayatında kamu’nun içine kadar sokanlardır.

Taşaronluk sistemi işçiyi adeta köleden öte hoyratça kullanan bir sistemdir ve bunun önlemini almak kamu kuruluşlarına düşer.

Özel sektörü de denetlemesi gereken bu mekanizma maalesef kendi taşeronunu denetlemekten aciz.

Bu mübarek günlerde canları cok önemsenmeyen güvenliği ALLAH’a emanet işçi Emekçilerine ALLAH yar ve yardımcı olsun diyorum.

Ama bunu siyasetten değil içten diliyorum.

image

Mutlu Demirdelen

Şeffaf Gazete.com