Güzel ülkemiz için yazıyoruz - BEYOĞLU ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/13453/beyoglu-eski-gunlerine-donecek

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
BEYOĞLU ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK
26 Haziran 2012, 11:17

 

İstanbul dünyanın marka şehri olmaya hızla devam ediyor . İstanbul’u İstanbul yapan özelliklerden biri boğaz ise biri de tarihi ile bugünkü eğlence ve sosyal hayatı ile Eski Pera Beyoğlu'dur .

 Beyoğlu’na İstiklal caddesi Taksim meydanı'na yolunuz   düştüğünde adeta bir demokrasi soluğunu içinize çekersiniz.

Her gün  STK ( Sivil Toplum Örgütleri) ların bir toplantısı, prostestosu çeşitli marka etkinlikleri gibi bir çok eğlenceli yada stresli etkinliğin adresi Beyoğlu’dur.

İstanbul’a gelen yabancıların ilk görmek istedikleri yerlerden biri de artık burasıdır.

Bir nevi İstanbul bir bedense kalbi Beyoğlu’dur.

image

BÜYÜK YANKI İÇİN HEP BEYOĞLU

Geçtiğimiz günlerde Beyoğlu yine çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İstanbul’u alışverişin dünyada tanınan merkezi yapmak adına başlanan İstanbul Shopping Fest bugünlerde tüm hızıyla devam ederken bu önemli etkinliğe yine Beyoğlu ev sahipliği yaptı.Yine dememizin nedeni İstiklal caddesi artık hertürlü tanıtım projesinin ilk adımı oldu.

Beyoğlu’nun eski kültürel yapısına dönüşümü için büyük emek sarfeden Sayın Ahmet Misbah Demircan  bir çok kültür , sanat, moda etkinliğinde olduğu gibi yine Shopping Fest’in en önemli noktalarından birini Beyoğlu olarak duyurdu.

Bu güzel günde Sayın Başkan’ı çok önemli konuklarının yanından bir an uzaklaştırarak biraz Beyoğlu’nu konuştum Öncelikle Sayın Başkana kısa sordum uzun dinlemek istedim fakat misafirleri TİM Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi ve KİP ykb. Sayın hüseyin Doğan’ı fazla bekletmemek adına The Marmara terasında cıvıl cıvıl Taksim’i gözleri ışıl ışıl izlerken konuştuk.

image

Öncelikle Beyoğlu’ndaki bu dinamizmi Başkana sordum,  İstanbul’un hatta Türkiye’nin kalbi neden Beyoğlu?

Beyoğlu bize emanet edilen bir dünya mirasıdır ve İstanbul’un göz bebeğidir. Biz bu bilinç ile bu tarihi mirasa değer katmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Beyoğlu malesef bir dönem çok yanlış yönetimlerle çok geri plana atıldı ve bir dönem üvey evlat muamelesi gördü. Biz yönetime geldikten sonra Beyoğlu'na tarihi kimliğini kazandırırken ona bir de misyon yükledik.Beyoğlu kültürün sanatın modanın İstabul’daki adresi, imajı olmalıydı bu doğrultuda çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.

Beyoğlu Türkiye’nin şu anda en fazla turist çeken ilçesidir. Hergün yeni oteller açılıyor yatak kapasitesi artıyor. İyi bir yönetiminiz olmazsa cazibe merkezi olamazsınız. Beyoğlu bugünkü yönetimiyle yaptığı doğru işlerle sadece turistlerin değil yatırımcılarında cazibe merkezidir. İşimiz bitmedi çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor biz daha yolun başındayız.

Sayın başkan Demircan Beyoğlu Şişhane’de bulunan belediyenin tarihi binasının boşaltılması ve yapılan spekülasyonlara da açıklık getirdi.image

 Şişhane’deki binamızı restore ediyoruz. Buradan başka bir binaya taşınma gibi bir faliyet yok binamızı çok işlevli yapıp bina içinde mesai saatinden sonra dinletiler, kültür ve sanat aktivitelerinin yapılabileceği özel davetlerin olabileceği bir mekan haline getireceğiz. Yoksa bu binayı işlevinin dışında daha farklı bir şekilde gözden çıkarmamız mümkün değildir.

Sayın başkan ya Tarlabaşı

image

 Tarlabaşı projesi Türkiyedeki gerçek anlamda bizce ilk kentsel dönüşüm projesidir. Bu konuda Beyoğlu bir öncülük yapmıştır. Takdir edersiniz ki Tarlabaşı gibi tarihi dokusu olan bir semtte böyle bir proje yapmak hiç de kolay değildi , çok itirazlar geldi önümüze çok fazla engel koymaya kalktılar fakat hükümetimizin aldığı dirayetli ve önemli kararlar ile bunu aştık. Aslında bu proje 2005’de Başbakanımızın önerisi le başladı yine onun talimatıyla afet dönüşümü ile bu projeye start verdik

 Tarlabaşı örnek bir proje olarak sorunsuz devam ediyor. İnşallah iki sene sonra ilk mahallemizde yaşam başlayacak inancındayız. Bu ilk mahallenin bitmesiyle beraber bölge kendi ekosistemini yaratarak , değerini bulacaktır.

Biz Tarlabaşı projesinde aslında bu projenin ilk adımını atarak bir tetikleme yaptıkı, bundan sonrasının artık Tarlabaşı için çok kolay olduğunu hep beraber göreceğiz , bu bölgenin İstanbul’un en özel projelerinden biri olduğunu takip edip hepberaber yaşayacağız.dedi

Amacımız hedefimiz ,Tarlabaşı’ndan bir şekilde gitmiş insanların çocukları ve torunlarını hak sahibi olanları kendi semtlerine tekrar gelip oturmasını sağlamaktır, gönlümüzden geçen budur

Bir yandan sorulacak konuşulacak çok önemli konular var fakat misafirler başkanı bekliyor ben sözü biraz daha uzatarak aflarına sığındım ve yakın zamanda Almanya’da yaşadığım bir olayı aktardım.

Avusturya Kültür Bakanı Claudia Schmied : Beyoğlu’na hayran kaldım

image

Başkana  yakın dönemde Frankfurt’da gittiğim bir ödül töreninde görüştüğüm Avusturya kültür bakanı Claudia Schmied’in Beyoğlu hayranlığını ve Başkana mesajını aktardım. ,

Bayan Scimied Tepebaşı’nda yapılan ‘’İstanbul Fasion Week By Atıl Kutoğlu’’ defilesini izlemeye geldiğinde   Beyoğlu’na hayran kaldığını söyledi fakat  İstiklal caddesi civarı sokakları istediği halde gezemediğini, çünkü kendisine refakat eden kişilerin ara sokakların güvenlik problemi olabilir telkini ile karşılaştığını söylemişti.Bizde bunu Sayın Başkana bunu sordum.

Beyoğlu sokaklarını keyfe göre dizayn ettirmeyizimage

Başkan Demircan bu konuda bir algı problemi olduğunu ve bunu kırmamız gerektiğini söyledi. Özellikle tartışılan bu masa konusu da bununla ilgili olduğunu ,aslında Beyoğlu’nun ara ve arka sokaklarını herkes kendi özelinde dizayn etme çabasında sorun burdan çıkıyor, bu bir kaos ve güvenlik problemi yaratıyor.

Buralar modern ve medeni şekilde kullanılır haline gelmeden Beyoğlu’nu üzerindeki bu korku algısını kıramayız diyerek ,Beyoğlu'nun ara sokaklarını keyflerine göre kullanan, neredeyse sokaklarda bir insanın geçeceği kadar yer bırakmayan ,yaşadığı çevreyi ve kent bilincini değil ,sadece kendi cebini düşünenlerede bir gönderme yapmış oldu.

image

Taksim Beyoğlu gençlerin en çok tercih ettiği Bölge

Ben Beyoğlu için varım

Beyoğlu eski Beyoğlu olacak bu trenin artık duruşu yok bu treni kimse durduramaz.

Partim bana güvendiği ,vatandaşlarımız  teveccüh gösterdiği sürece ben tüm gücümle Beyoğlu'nu İstanbul’da yüklendiği özel misyonu doğrultusunda çalışmalarıma devam edeceğim, diyerek sözlerini tamamladı.

Artık yemek vakti, bende çocukluğu Beyoğlu'nda geçen bir İstanbul’lu olarak başkana başarılar diliyorum

image

Mehmet Büyükekşi (TİM Başkamı)  Mutlu Demirdelen ( Şeffaf Gazete ) Ahmet Misbah Demircan Beyoğlu Bld.Başkanı

Benimde Tüm çocukluğu Beyoğlu'nda geçen bir İstanbul'lu olarak başkanın yapmasını arzuladığım dileklerim ve önerilerim olacak.

1) Ara sokaklarda batakhaneye dönüşen işletmeler kapatılsın ,adeta turist’e tuzak kurarak soymak için yapılmış bu mekanlar bitmeli.Bunların çoğu azınlık vakıflarının yada vakıflar genel müdürlüğünün mülkleri yada  işgal altında veya yıllardır üç paraya kiralanmış neredeyse elden ele yüzüncü kez devredilen mekanlar bunlar.Kimin olursa olsun Beyoğlu'nun en büyük güvenlik sorunu budur,bu çözülmeli.Mal benim istediğimi yaparınm düzeni bitti sanıyorum.

2) Polis değil bunları belediye tespit etmeli, Levent mahallesinde olduğu gibi orda bir çok sokağı gece klübünden ayırmalı ,temizlemeli mühürü vurmalı.( Bu ideolojist ve partizanca olmamalı)

Sadece saat 24 e kadar cafe-pub ruhsatı verilmeli ve denetlemeli.Biz biliyoruzki bu binaların zaten bir çoğu ruhsat alma ehliyetine sahip değil ,dökülüyorlar.

3) Şu an Demirören AVM. binasının tam arkasında bulunan Transeksüellerin genelev olarak kullandığı sokak Beyoğlu'na yakışmıyor, bu temizlenmez ise o sokakta tüneyen  seks  mafyası Beyoğlu'na huzur vermez.Her gün kaç aile ara sokakları gezerken o bataklığın içinden geçiyor tahmin edersiniz.

4 )Masalar Beyoğlu’nun gerçekten hem sembolü ,hem çilesi oldu ,inanıyorum sayın başkan bu olayı kaliteli bir düzene sokacaktır.

Beyoğlu sokaklarında bir insanın geçemeyeceği yoğunlukta masa sandalye koyan,canının istediğinide oturtmayan ,kendilerini sokakların Ali kıran başkeseni sananlar, sanırım şu an sokakların kimin olduğunu artık anlamışlardır.

Beyoğlunda  açıkhavada oturup  o tarihi soluyacak bir yaşam düzeni istiyoruz ,masa sandalyeler olmalı ,ama medenice ve işletmeler artık bu işin bokunu çıkarmadan işini yapmalı.

5)Emek sineması için herkes konuşuyor bu konuda umarım Beyoğlu , sanatseverler ve kültürümüz adına kazançlı çıkar .

6) İstiklal’de bulunan  ‘’İnci Profiterol ‘ a dikkat çekmek isterim , Profiterol deyince herkesin aklına ilk gelen isim İnci Pastanesi`dir.  100 yıla yakın tarihiyle İstanbul`un eski pastanelerinden biridir ve İstiklalin caddesinin tarihi yaşayan simgelerinden biridir, aynı Saray muhallebicisi gibi .Bina yıkılsada,restore olsada  tahliye kararı çıksada İnci İstiklal'de  kalmalı, orada o kadar çok insanın anısı vardırki . Beyoğluna ait yaşayan 5 simge anketi yaptırın sonucu göreceksiniz

image

6)İstanbul Büyükşehir belediyesi'nin İstiklal caddesinde senelerce süren çalışmaları  bir türlü iyi sonuç vermedi hala  cadde köstebek yuvası gibi Dünya'da marka olan bu caddenin amatör inşaat taşeronlarının elinden alınıp uluslararası bir platformda kent tasarımı ile dizayn edecek bir yarışma ile dokusu bozulmadan zemini tarihi olmayan kapı eşikleri hatta tabelalara kadar düzenlenmeli. İstiklal caddesi kalitesiz  Çin yapımı yer taşlarından kurtarılmalı,gerçekten yakışmıyor.

 

image

Taksim meydanı Türkiyenin en önemli meydanı olma özeliğini koruyor

Mutlu Demirdelen / Şeffaf Gazete.com