Güzel ülkemiz için yazıyoruz - DÜNYADA HAYRANLIK UYANDIRAN MODACI Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/13325/dunyada-hayranlik-uyandiran-modaci

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
DÜNYADA HAYRANLIK UYANDIRAN MODACI
18 Haziran 2012, 09:04

 

Türkiye’de moda sektörünün bir numaralı tasarımcılarından Atıl Kutoğlu için dönem dönem haberler yaptık  özellikle İFW günlerinde haberlerini verdiğimiz başarılı modacının ünü yurt dışında bir başka..

 Bu yazıyı Atıl Kutoğlu için yazmak  istedim ,buna sebep   çok enteresan bir tesadüfün neticesinde  Türk modasının  bu önemli  isminin itibarını Türkiye’den çok uzakta  görmem oldu.

Geçtiğimiz ay  Almanya’nın Hassen eyaletine bağlı Frankfurt şehrinde idim .Gidiş sebebim internet medyası olarak Türkiye’den tek  davet edilen www.seffafgazete.com adına,dünyanın takip ettiği bir ödül töreni içindi.

İran’lı insan hakları savunucusu,hukukcu ,yazar  Şirin Ebadi’ye ,uzun yıllardır Almanya’da yaşayan Türk doktor Yaşar Bilgin’in başkanlığını yaptığı ‘’Türk - Alman  Doktorlar vakfı’’nın  verdiği ibn-i Sina ödül törenini izledim  ve Frankfurt izlenimlerimi yazdım .

Türkiye’den 4 önemli kalem ile gittiğim seyahatti ,bu konu ile ilgili haber ve makaleler Şeffaf Gazete.com ‘da yayınlanmıştı.Sütun altında diğer yazılarımdan bakılabilinir.

image

                                                       Mutlu Demirdelen                     Atıl Kutoğlu

TÜRK MODACISINA HAYRAN OLAN BAKAN

 Almanya’da yaşadığım  ilginç bir tesadüf,beni çok şaşırttı.Türk modasının önemli bir ismine duyulan saygı ve sevgiyi sizinle paylaşmak istedim.

Şirin Ebadi’ye ödülü Alman demokrasisinin mihenk taşlarından Frankfurt Paul kilisesinde verilecekti, 700 kişi civarında seçkin davetli tören yapılacak salondaydı,modernize edilen eski kilise konferans ve özel davetlere evsahipliği yapıyordu..

Törenin birçok özel konuğu vardı fakat bunlardan üç tanesi protokoldeki ilk üç ismiydi.

Ev sahibi Almanya Hessen eyalet başbakanı Volker Bouffier, Avusturya Kültür Bakanı Dr. Claudia Schmied ve Türkiye’yi temsilen TBMM Parlamento başkan yardımcısı Mehmet Sağlam’dı.

Konuşmalar yapıldı ,ödüller dağıtıldı tören öncesi dağıtılan basın bülteninde Avusturya Kültür Bakanı törende olacak yazıyor fakat ben  sima olarak tanımadığım için törende özel olarak takip etmedim..

Protokolde oldukça itibar gören bir kadın var, gözüm bi yerden ısırıyor sima çok tanıdık, fakat çok üzerinde durmadım fakat merak ettim kim diye Avusturya Kültür Bakanı olduğunu söylenince tamam sanırım bir haberde resimini görmüşümdür dedim.

Ödül töreni bitti  kokteyl alanına geçildi, bizdeki bakanlar gibi onlarca polisin ,özel korumanın kargaşa ve adeta güvenlik terörü yaratmadığı sakin ve kaliteli bir ortamdaydık.

Bir anda kafamda bir şimsek çaktı,ben bu kişiyi nerden anımsadığımı hatırladım.

İSTANBUL İFW ÇADIRI NERE , FRANKFURT  PAUL  SKIRCHE KİLİSESİ NEREimage

Bundan 3 ay evvel İstanbul Fashion Week’te,  Atıl Kutoğlu defilesindeyim, hemen podyum çıkışı ve 2.sırada idim. İlk sıra Atıl beyin özel misafirleri için ayrılmıştı, fakat cemiyet hayatındaki bazı insanlar bu protokol yazısını takmazlar, özellikle süper minileri veya tasarımcının imzasını taşıyan kıyafetini giyip gösterilme durumu olur.

İşte böyle bir ortamda üç şık bayan geldi ve  önümde  boş olan protokol yazan kağıtları arkaya  attıp oturdular..

Defilenin başlaması aşırı izdihamdan biraz sarktı,o an  4 kişilik yabancı olduğu belli olan konuk grubu davetlileri karşılayan görevli kişi refakatında geldi ,bayanlara '' burası  misafirlere ayrıldı '' dendi

Moda ikonu gibi giyinmiş gösterişli bayanlar '' bizde misafiriz '' diye diretip kalkmadılar,tartışma uzadı yabancı konuklar ne oluyor diye podymun kenarında  şaşkın,şaşkın  bakıyorlar.

Umursamaz haldeki koltuk işgalcisi  bayanlar,4 kişilik yere 3 kişi oturmanın rehavetinden bir an uzaklaşıp popolarını hafif toparladılar '' burada 2 boş yer var barı sıkışalım '' dediler.

Tam ışıklar söndü defile müziği başladı o anda üç bayana  başka yer  bulundu ve yabancı misafirler son saniyede defileyi izlemek için yerlerine oturdular.O gün defile sonrası yapılan koktelde de  Atıl bey  bayanla oldukça ilgilenmişti. .

Kafamda o an bir flash back çaktı Evet bu bayanlardan biri emindim ki  İstanbul Fashion Week  çadırında gördüğüm kişi idi.O an Avusturya Kültür Bakanının Atıl Kutoğlunun davetinde olduğunu  anladım.Kimse tanımıyordu ve haber dahi olmamıştı.

O an hemen yanına gittim İngilizce merhaba dedikten sonra gülerek  elimi sıktı,Türkiye'de  bir bakanın yanına bu kadar rahat gitsen korumalar yaka paça alır aşşağı.

image

                                                               Claudia Schmied                                                          Mutlu Demirdelen

TÜRKİYE DÜNYA MODACISI  ATIL KUTOĞLU İLE GURUR DUYMALI

'' Ben Türkiye’den geliyorum,sizinle sanırım Türkiye’de karşılaştık '' dedim, anlamsız bakarak '' bilmem'' dedi,bende '' İstanbul'daki  Atıl Kutoğlu’nun defilesine geldinizmi '' dedim,bir anda şaşırdı . Bakan Schmied sesini yükselterek ''Evet sizdemi ordaydınız '' deyince ,'' evet tam arkanızdaydım, hatta bir ara yerimi size verecektim ayakta kalmıştınız '' diyince kahkaha attı ve lafa girdi.

Defile salonundaki kalabalığı görünce bayanların ordan kalkmak istememesi normaldi fakat o defileyi ayakta dahi olsa izlerdim bu ona değerdi dedi.

O an ayaküstü İstanbul'a dair küçük bir sohbetimiz oldu ve o an yanımızdan geçen servis yapan garsondan şarap aldı ve konuyu direk tekrar Atıl Kutoğlu'na getirdi ve ilk sözü ''Atıl Kutoğlu Dünya’nın en iyi modacılarından biridir,Türkiye bu moda dâhisi ile gurur duymalı '' derken o an  hayranlığını ifadelerinden anlamak hiç zor olmadı benim için.

image

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan bundan 3 yıl önce İstanbul Fashion Week  ile ilgili bir yemekte Atıl Kutoğlu ve Ayşe Ege '' Dice Kayek''yi kürsüde yanına çağırarak  '' Türk modası için sizler çok önemlisiniz bu proje sizlerle değer kazanacak '' dediğini anımsıyorum.

Bakan Schmied konuşurken bir yandan Atıl Kutoğlu ile ilgili bu sahne gözümün önüne geldi.

Bende başarılarının dışında Kutoğlu'nu çok mütevazi biri olarak tanırım, moda dünyasındaki ağırlığını biliyorum fakat Avusturya Kültür bakanının  verdiği olağanüstü tepki beni bir Türk olarak çok mutlu etti kokteyl boyunca yanındaydım .

Kutoğlu hakkında konuşurken gözleri ışıl ışıl olan bakan Claudia Schmied çok özel bir kişi olduğundan tutun onun modacı olarak Viyana'daki başarılarından bahsetti ve İstanbul ve Beyoğlu’nu fazla gezememenin bir eksik olduğunu  bahsetti.  Beyoğlu belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın adını o an anımsamadan '' Yakışıklı Başkan '' demesi ve  Atıl ve sayın Başkan ile Pera’yı gezmeye geleceğim diyerek gönderme yapması bir samimiyet ifadesi idi.

Teşekürler sayın Kutoğlu bir Türk insanı olarak ülkemizi sevdirdiğiniz ve Türk insanının imajına başarılarınız ile dünyada değer kattığınız için

En taze anlık haberleri Twitter'den takip için linki tıklayın

https://twitter.com/#!/SEFFAFGAZETE

Atıl Kutoğlu kimdir ?image

İstanbul doğumlu Atıl Kutoğlu, Üniversite öğrenimini Avusturya'da tamamladı.

Viyana'da ilk defilesini Belediye Başkanı Helmut Zilk'in desteğiyle gerçekleştirdi. Kutoğlu daha sonra ilk atölyesini de Viyana’da açtı ve Avrupa aristokrasisinin önemli isimlerini giydirmeye başladı.

90'lı yıllarda Avusturya ve Almanya'da defalarca “Yılın Modacısı” ödülüne layık görülen Atıl Kutoğlu, 1999 senesinden itibaren koleksiyonlarını düzenli olarak New York Moda Haftası'nda tanıtıyor.


Bugün ABD, Avusturya ve Almanya'da temsilcilikleri bulunan ve dünyanın birçok ülkesinde lüks mağazalarda satılan Kutoğlu kreasyonlarını tercih eden ünlüler arasında Catherine Zeta-Jones, Molly Sims, Heidi Klum, Naomi Campbell, Prenses Michael of Kent, Prenses Francesca von Habsburg, Viktor Lazlo ve Avusturya Başbakanının eşi Martina Faymann yer alıyor.

image

Son yıllarda İstanbul Nişantaşı’ndaki butiğinde  seçkin müşterilerini giydiren Kutoğlu İstanbul Fashion Week 2012-13 kolleksiyonunu sunduğu defilede Jermaine Jackson ve Elizabeth Jagger’ ı podyuma çıkararak büyük  büyük yankı yapmıştı.

Mutlu Demirdelen / Şeffaf Gazete.com