Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
MERKEZLERDEN KAÇIŞ BAŞLADI- Volkan Akı
31 Ekim 2020, 21:06

 

''Pandeminin ardından "merkezden" kaçış başladı'' 

Suya atılan taştan yayılan dalgalar gibi, pandeminin ardından "merkezden" kaçış başladı. Taşın düştüğü yer pandemi'nin en yoğun yaşadığı büyük şehirler ve merkezleri. Şehirlerde yaşayan insanlar kendilerine yeni bir yaşam modeli aramaya çalışıyor. Bu beklenti aslında karşılıklı çünkü şirketlerde pandeminin yarattı.
"sosyal mesafe" ortamı içinde yeniden bir çalışma modeli oluşturmaya çalışıyor

Kimse tekrar şirket merkezlerine dönmek istemedigi gibi kabalık arasında olmak istemiyor.

İşte bu dalga yeni bir trende dönüşecek gibi görünüyor. Şimdiden örneğin ABD'de Silicon Valley'de şirketler, yüksek maliyetli çalışanlarının yerine ya küçük yerlerde yaşayanlara yöneliyor ya da bu bölgelere elemanlarını gönderiyor.

Çünkü zaten başta yazılımcılar olmak üzere kadrolari uzaktan çalışıyor. Durum böyleyken hiç bir şirket pahalı semtlerde yaşayan çalışanlar için bu kadar yüksek bir maliyete katlanmak istemiyor. Çalışanlarını daha ucuz ve tabii kalabalıklardan uzak bölgelerde yaşamaya teşvik ediyor.

Çalışanlardaki eğilim de güçlenecek 

Madalyonun diğer yüzünde ise kalabalıklardan kaçmak isteyen çalışanlar, şehir dışındaki semtlere,çevredeki daha küçük şehirlere hatta kasabalara yöneliyor. Ve bu çalışanlar şirketlerini yeni bir modele zorluyor. Tabii bu dalga pek çok şeyi değiştirecek gibi görünüyor...

Merkezden kaçış dalgasının etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Şehrin çevresindeki semtler şimdiden etkilemiş görünüyor. Emlak sektörü ve konut projelerini bu kapsamda değiştirecek.
  • Sadece şehirlerin dışına değil, şehirden tamamen kaçış da söz konusu, başka şehirler kasabalar oluşmaya başlıyor. Farklı"entelektüel" merkezler oluşacak.
  • Tüm bu kaçışların olduğu yerlerde artan bir alt yapı talebi ile internet, mobil network alt yapılarının güçlendirilmesi gerekecek.
  • Bu çalışanların gittiği bölgelerde,yeme içme sektöründe servis sektörüne onların taleplerine göre artışlar ve farklılaşmalar oluşacak.
  • Büyükşehirlerin çevresindeki semtlerin yanı sıra ulaşımı kolay şehirlerin yıldızı da parlayacak.·Kentlerde bu çalışanlar için oluşturulan alt yapılar değişime uğrayacak. Örneğin, servis yemek hizmetleri gibi pek çok hizmette değişim yaşanacak.
  • Şirketlerin yönetim yapıları, çalışma modelleri de değişecek. Uzaktan çalışmanın yanı sıra birlikte sinerjiyi yaratmanin, yaratıcılığın yeni yolları aranacak.

Tabii ofisler, ofis stoklarında artışlar ve yapılarda değişimler etkisini gösterecek

Volkan Akı / DÜNYA

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR