Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
ÜÇÜZLERİ NE ZAMAN YIKACAKSINIZ ?
2 Eylül 2014, 18:26

 

İstanbul ile özdeş hale gelen tarihi silüetin orta yerine hançer gibi saplandı Zeytinburnu sahilindeki o üç gökdelen.

Ecdadın emanetine ne kadar bigâne kaldığımızı, 16:9 ismini taşıyan üçüzler Sultan Ahmet Camii’nin minarelerinin arasında sonradan görmelere has mağrur bir eda ile arz-ı endam eylediğinde fark edebildik. Sokaktaki insanın mesuliyeti bir yere kadar. Genel yayın editörlerimizden Ali Akkuş ağabeyin dozer teorisinden mülhem aktaralım: Kendi mazisi, hatıraları dozerlerle sökülüp atılırken olup biteni büyük bir keyifle seyreden yığınlardan aktivizm beklemek ne derece gerçekçi. Bundan daha vahim ise; Fatih Sultan Mehmet’in şehri, modern zamanların Moğol istilasını andıran tarih ve çevre yağması altında inlerken onu korumakla mükellef idarecilerin vazifelerini ihmal etmesidir. Kaçak binadan bahsetmediğimize göre izinli tarih katliamına en hafif tabirle göz yumulmuştur. Hatta bazı zevatın her safhası şaibeli projede milyon dolarlık dairelerden koleksiyon yapma yarışına girdiği anlaşılıyor ki ehli vicdan hiç kimse ‘afiyette olsunlar’ deyip geçemez.

Neyse ki İstanbul ve Ankara’da hâkimler var da makul tenkitleri bile vatana ihanet perspektifinden ele alanlara söz yetiştirme derdinden kurtulduk. Danıştay’ın 20 Ağustos’ta verdiği karar, İstanbul’u idare edenlere vahim hatadan geç de olsa dönme fırsatı sunuyor. Zira başka İstanbul yok. Yargı, sahip çıkamadığımız milli mirasa sahip çıkarak milletin hissiyatına tercüman oldu. 4. İdare Mahkemesi’nin 28 Mayıs 2014’te verdiği yıkım kararına İstanbul Büyükşehir ile Zeytinburnu belediyelerinin itirazı Danıştay tarafından reddedildi.

Danıştay kararı ne manaya gelir? Mahkeme safahatı tükendi. Türkiye hukuk devleti ise belediyenin bir an evvel yıkım kararı alması gerekiyor. Davacı Avukat Cihat Gökdemir’in şu sözleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a açık çağrı niteliğinde: “Danıştay’ın verdiği bu onama kararından sonra artık belediyenin yetkili birimlerinin mutlaka bu karara uyarak yıkım kararını vermeleri ve yıkım için ihaleye çıkmaları lazım.” Danıştay’ın verdiği karar bağlayıcıdır ve 30 gün içinde uygulanmalıdır.

image

Mahkemeler son sözü söylediğine göre Sayın Topbaş ve mesai arkadaşlarının kararı kaale almaması mümkün değil. Birkaç yıldır yargı kararlarını umursamayan tarz-ı siyasetin bir anda kötü alışkanlığı bırakıp Zeytinburnu’nda hukuka hürmete rücu edeceğine dair emare yok. Mamafih bizler bıkmadan, usanmadan hukuk vurgusu yapmalıyız.  

İstanbul Büyükşehir’in Danıştay’ın onayladığı yıkım kararını tatbik etmesi için 17 günü var. Bu süre zarfında silüeti bozan 3 binaya dokunulmazsa belediye başkanları ve imza yetkisi bulunan öteki memurlar ağır bir suç işlemiş sayılacak. Halihazırda İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın adli tahkikata müsaade etmeyeceğine itimat edenler, devir değiştiğinde aynı suçlardan sigaya çekileceklerini unutmamalı. Üstelik belediye reisleri, kararı tatbik etmezse son dönemdeki bina yahut duvar yıkma performansları ile ciddi ölçüde çelişmiş olacaktır(!) Eğitim hizmeti veren okulların, yurtların kapısına gece yarısı dayanan, çocukların oyun oynadığı, spor yaptığı alanlardan yol geçiren, okul binasının bulunduğu araziyi ‘paşa keyfim bilir’ diyerek yeşil alana çeviren belediye reisleri, gökdelenlere gelince yandı bitti kül oldu masalını anlatamaz. Devlet okullarında, Bilal Erdoğan’ın TÜRGEV’ine ait okul ve yurtlarda da aynı denetimleri gerçekleştirmezseniz vergilerimizle adaletsizlik yaptığınız tescillenecek.

Sayın Topbaş, Türkiye hukuk devletidir. Danıştay kararı net. Geri sayım sürüyor. Silüeti bozan gökdelenler hakkında 17 gün içinde gereğini yapın. Gökdelen vak’ası, yeni Türkiye’den neyin kastedildiğini anlamak adına çok öğretici olacak.

Turhan Bozkurt 

ZAMAN

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR