Güzel ülkemiz için yazıyoruz - RADYASYON GARANTİLİ TURİZM BAŞLADI Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/haberler/turizm/34990/radyasyon-garantili-turizm-basladi

 

RADYASYON GARANTİLİ TURİZM BAŞLADI
RADYASYON GARANTİLİ TURİZM BAŞLADI
1986'da patlayan Çernobil nükleer santralinin bulunduğu bölge, turistik bir alan haline getiriliyor. Dünyanın en büyük nükleer felaketi olarak bilinen patlamadan yıllar sonra, dünyanın dört bir yanından turistlerin görmeye gittiği bölge için elektronik bilet satışı yapılacak ve yeni tesisler inşa edilerek turizme daha elverişli hale getirilecek.
2 Ekim 2019, 23:34
 
Nisan ayında seçilerek göreve başlayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, imzaladığı kararnameyle Çernobil bölgesine yürüme yolları ve cep telefonlarının çekim gücünü artıracak çalışmalar yapılmasını onayladı:
 
image
 
"Çernobil bugüne kadar Ukrayna markasına olumsuz etki yaptı. Artık bunu değiştirmenin zamanı geldi."
 
Sovyetler Birliği zamanında, Nisan 1986'da Çernobil nükleer santralindeki bir reaktor patlamış ve radyoaktif bulut tüm Avrupa'ya yayılmıştı. Türkiye'nin önemli bir bölümü de patlamadan etkilendi. Birleşmiş Milletler'e göre, radyoaktif maddeler yaklaşık 50 bin kilometre karelik bir alana yayıldı.
 
image
 
Patlama olduğunda en az 31 kişinin ölümüne yol açan Çernobil faciasının etkileri, bugün de tüm Avrupa'da hissediliyor.
 
Ukrayna nükleer felaket yaşayan Çernobil'i ziyarete açtı ve bölgenin turizm potansiyelini yükseltmek istiyor
 
Dünyanın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığı Çernobil turizme kazandırılıyor. Nükleer felaketi ve ardından yaşananları anlatan Çernobil dizisi sonrası binlerce turist bölgeyi ziyaret etmek istiyor. Bu talebi fırsata dönüştürmek isteyen Ukrayna hükümeti, radyasyonun normal seviyesinden 40 bin kat fazla olduğu 'komuta merkezini' dahi ziyarete açtı.
 
image
 
26 Nisan 1986'da, Çernobil Nükleer Santrali'nde insanlık tarihinin en büyük nükleer kazası yaşandı.
 
4 numaralı kontrol odasındaki soğutma pompalarının kapatılması, faciayı beraberinde getirdi.O odanın kapıları 33 yıl sonra ziyaretçilere açıldı.Sadece birkaç dakika kalınabiliyor
 
image
 
Odadan birçok teçhizat çıkarıldı, ancak pas tutmuş paneller hala duruyor.
 
Ziyaretçiler odaya radyasyona dayanıklı giysilerle girebiliyor. Ancak buna rağmen birkaç dakikadan fazla odada kalmaları yasak.
 
Çünkü odadaki kalıntılar, normalden 40 bin kat daha fazla radyasyon yayıyor.
 
Binadaki en büyük tehlike ise radyoaktif tozlar. Binanın içi, toz oluşmasına izin vermeyen yapışkan bir maddeyle kaplı.Ziyaretçilerin kazara bir yere dokunması bile radyasyona maruz kalması için yeterli.
 
image
 
Tesisin merkez üssü dışındaki bazı noktaları ise 2011'den bu yana ziyarete açık.
 
5 bölümlük Çernobil adlı dizinin ardından da, tesise ziyaretler arttı.Bu yıl 87 binden fazla kişi Çernobil Santrali'ni gezdi. Ancak bazılarına göre tesisin turizme açılması sakıncalı.
 
image
 
Çünkü ziyaretçiler buraya giderek, radyasyonun hem kurbanı hem de kaynağı haline gelebiliyor.