Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
UCUZ,MUHTEŞEM,VİZESİZ '' ARNAVUTLUK ''
UCUZ,MUHTEŞEM,VİZESİZ '' ARNAVUTLUK ''
Adriyatik’in güney ucunda, Otranto Boğazı’ndaki küçük tatil kasabası Dhermi’ye düştü yolumuz. “Bakir koylarında ruhumuzu dinlendirdik, doğayla bütünleştik” .Arnavutluk’un tıpkı Hırvatistan ve Karadağ sahilleri gibi Adriyatik’te kıyıları bulunuyor. Ama bu iki ülkeden farkı ise oralara nazaran oldukça ekonomik olması. Yani deniz aynı deniz ama bu kıyılar çok daha hesaplı.
25 Temmuz 2019, 19:44
 
2,9 milyon nüfusuyla Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan Arnavutluk, Balkanların en batısında yer alıp kendine has kültürüyle tanınan bölgemize yakın olan ekonomik tatil için ideal bir Avrupa ülkesidir.
 
Ucuz ve vizesiz Avrupa tatili için masalsı güzellikte doğası, mavinin tonlarına inanmayacağınız olağanüstü plajları ve samimi insanlarıyla Arnavutluk el değmemiş bir cennettir Arnavutluk sahilleri. 
 
image
 
Bir hafta sonunuzu eğlencenli ve bol bol deniz, kum ve güneş üçlüsü ile geçirmek istiyorsanız sizin için güzel bir rehber kıvamında haber.
 
Arnavutluk’un batısı, kuzeyden güneye kadar komple Adriyatik’e ve İyon Denizi’ne bakıyor. Kıyı böylesine uzun olunca doğal olarak bir uçtan öbürüne oldukça farklılık gösterebiliyor. Arnavutluk’un kuzeyinden ortalarına kadar uzanan kıyılar genellikle ince kum plajlardan oluşur. Bu yapı aslında Güney Karadağ sahillerinin devamı niteliğindedir ve güneye göre çok daha kalabalık olur. Güney sahilleri ise kuzeydeki sahilin aksine sert yamaçların eteklerinde bulunduğundan genellikle taşlık plajlardan oluşur. Bu durum tabii denizin rengine doğrudan etki ederek bu koy ve plajları oldukça çekici kılıyor.
 
image
 
Arnavutluk’ta otel, yeme içme ve alışveriş fiyatları çok uygun. Hatta Arnavutluk’ta yaşam çok ucuz çünkü para biriminin değeri düşük.
 
Tiran 500 bin nufuslu küçük bir şehir. Tiran’da Osmanlı’dan bugüne hüküm sürmüş birçok siyasi rejimin izi var. Bu durum doğal olarak ülkenin karmaşık tarihini ve dolayısıyla Arnavut halkını daha iyi anlayabilmek için oldukça önemli.Bunun yanı sıra Tiran ülkedeki en hareketli ve kalabalık gece hayatına da sahip diyebiliriz. Zira şehir, ülkenin hem ekonomik hem kültürel hem de siyasi başkenti durumunda. Tiran’da yan yana bulunan cami ve kiliseler ise sadece Tiran’ın değil genel olarak ülkenin din konusundaki konumunu gösteren örneklerden biri.
 
image
 
Arnavutluk’un en iyi sahillerine buradan otobüs ve özel araçlarla ulaşabilirsin. Taşlıklı sahilleri seviyorsan kuzeye, kumsalları seviyorsan da güneye doğru ilerlemelisin.
 
Arnavutluk, tam bir butik tatil cenneti. Sahil kesimlerinde birçok insan, evlerini pansiyon gibi kullanıyor. Buralarda inanılmaz rakamlara kalabilir ve yerel içecek ile yiyecekleri deneyebilirsin.
 
Arnavutluk tatili Tiran'da başlar
 
Adriyatik ve İyonya Denizi’ne kıyısı bulunan Arnavutluk, güneyde Yunanistan, kuzeyde ise Karadağ ile komşu. Hâlâ keşfedilmeyen bu doğa harikası ülkeye ulaşmak için Arnavutluk’un başkenti Tiran’a uçmak gerekiyor.İstanbul’dan 1,5 saatlik bir uçuş mesafesinde bulunan Tiran’a her gün uçuş bulunuyor. 
 
     image
 
Tiran’a vardıktan sonra güneye doğru yol alarak sahilleri keşfetmeye başlıyorsunuz. Sahil kasabalarına otobüsler bulunsa da en rahat ulaşım yöntemi araba kiralamak olacaktır. Butik sahil cenneti Arnavutluk’ta konaklama için çok fazla sayıda uygun fiyatlı seçenek var. Otel ve pansiyonların yanı sıra sahil kasabalarındaki birçok insan evlerini kiraya veriyor. Keşfedilecek birçok plaj olduğu için bir şehirde kalmak yerine konaklamanızı birkaç farklı şehre bölmeniz faydalı olacaktır. 
 
image
 
Arnavutluk Rivierası’nda gezilecek yerlere bakalım.
 
Ucuz bir Avrupa tatili için el değmemiş doğası, olağanüstü plajları ve samimi insanlarıyla Arnavutluk  Adriyatik  İyonya Denizi’ni keşfet!
 
Yumuşacık kumlar ayağının altından kayarken güneş ışınlarıyla parıldayan masmavi denize doğru koştuğunu hayal et. Hava sıcaklıkları yirmili dereceleri geçmiş ve sen dört tarafı kapalı bir yerde bulunuyorsan bunu yapman çok kolay… Deniz tarafından gelen ılık rüzgar, plaj havlularının kenarlarını hafifçe havaya doğru kaldırırken serinlemek için denize doğru ilerliyorsun .
 
       image
 
Durres
 
Arnavutluk’un ikinci büyük şehri olan Durres Tiran’a 33 kilometre uzaklıkta. Adriyatik Denizi kıyısında yer alan şehrin uzun sahil şeridinde birçok plaj bulunuyor. Konumundan dolayı yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Şehir sınırlarında yer alan Fatih Cami, Tarihi Ortodoks Kilisesi, Eski Kale, Amfitiyatro, Kral Zog Villası, İskender Bey Heykeli, Dıraç Arkeoloji Müzesi gibi turistik yerleri de gezmeyi ihmal etmeyin.
Gece hayatı ve yemeklerine gelince: “Çeşitli bar ve kulüplerde farklı eğlence seçenekleri var. Keyifli şekilde, taşkınlıktan uzak ve lezzetli içecekler eşliğinde eğlenebilirsiniz. Restoran mönülerinde deniz ürünleri ağırlıkta. Adriyatik Denizi’nin taze balıkları, ıstakoz ve karides seçenekleri bulabilirsiniz. Daha sakin plajlar için güneye doğru devam edelim.
 
image
 
Vlore
 
İkinci liman kenti olan Vlore’de sahil kenarında çok fazla sayıda otel bulunuyor. İtalya’daki Bari Limanı’na en yakın bölge. Çevredeki tarihi yerleri gezmek için de güzel bir konaklama noktası.Burası ülkenin en çok turist çeken bölgelerinden biri. Yani tatil sezonlarında burası kalabalık oluyor. Vlore şehrine gitmek için Tiran’dan kalkan minibüsleri kullanabilirsin. Fiyatlar ortalama 5 euro’dan başlıyor.
 
image
 
Vlore, daha çok bir aile kenti.
Buranın geceleri sessiz ve sakin, sabahları ise neşeli ebeveyn ve çocuklarla dolu. Vlore’de kalacak yer olarak ucuz pansiyonlar bulabilirsin. Daha yüksek standartlara sahipsen burada 4,5 yıldızlı oteller de var ama tabii ki tatil bütçende kalacak yerin oranını yükseltmen gerekecek.
Vlore, yemek konusunda çok gelişmiş bir yer değil. Şehirde fast food ürünleri bulabileceğin kafeler ve yerel lezzetleri keşfedebileceğin aile işletmeleri var.
 
image
 
Orikum
 
Orikum veya Osmanlı dönemindeki adı ile  Paşalimanı , Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Avlonya belediyesinde bulunan bir şehirdir.
Vlore kasabasından minibüs seferleriyle geçebileceğin Orikum, daha sakin ve daha sessiz bir yer. Sığ, berrak ve tertemiz bir denize sahip kıyı şeridiyle mükemmel bir yaz tatili geçirebileceğin Orikum; otel ve sahil restoranlarıyla mükemmel bir tatil rotası.
 
image
 
Dhermi
 
Dhërmi, Arnavutluk'un Avlonya iline bağlı Himare belediyesinde bulunan bir köydür.Bölgede yamaç paraşütü, jet ski, tüplü dalış yapılabiliyor.2000 metrelik dağlarla çevrelenmiş Dhermi bölgesi, Arnavutluk’un en el değmemiş doğasını ve denizini içinde barındıran bir yer. Dhermi’ye giderseniz çevredeki ormanlarda mutlaka yürüyüşe çıkın. Yanınıza su altında kullanabileceğiniz bir fotoğraf makinesi alın. Denizde hem yüzmenin hem de sualtında fotoğraf çekmenin tadını çıkarın.
Kalacak yer ve yemek seçenekleri sınır olsa da Dhermi, kampçılar için mükemmel bir rota,tertemiz denizin, doğanın ve sakinliğin tadını çıkarmak isteyenler için çok ideal bir yer.
 
image
 
Himare
 
Himarë, Arnavutluk Rivierası boyunca ve Vlorë ilçesinin bir parçası olan Güney Arnavutluk'ta iki dilli bir kasaba olması ile dikkat çekiyor. Ülkenin turizm rotasında artık çok pahalılaşan “butik tatil” konseptini burada çok daha ucuza yaşamak mümkün.
Himare Adriyatik ve İyonya Denizleri’nin muhteşem manzarasını sunuyor. Şirin plajları ve Yunan tavernalarıyla Arnavutluk rotasına eklenmesi gereken çok şirin bir kasaba.
 
image
 
 Ksamil-Saranda
 
Arnavutluk’un kuzeyine doğru ilerlersen Ksamil kasabasına varırsın. Arnavutluk’un en güneyinde, ülkenin en sakin sahillerine ve birbirinden güzel üç adaya sahip olması. Yaz boyunca sahil partilerine denk gelebileceğin Ksamil adaları, İyonya Denizi üzerinde. Burayı tarif etmek gerekirse Akdeniz’e konumlanmış bir Bahamalar düşün; ona yakın bir yer.  Ksamil’e Tiran’dan kalkan otobüslerle gidebilirsin.
 
Daha merkezi bir yer olan Saranda ise buraya 20 kilometre uzaklıkta çok özel bir sahil kasabası. Burada Avrupa’nın en iyi kıyılarındaki el değmemiş doğasında mükemmel bir tatil deneyimi yaşarsın.
Sahil şeridindeki en haraketli yer olan Saranda’da çok fazla sayıda otel, pansiyon ve yemek yeri bulunuyor. Etrafı gezmek için de çok ideal bir konaklama noktası. Yunanistan’ın Korfu Adası’nın tam karşısında bulunan Saranda’dan feribotlarla yarım saatte Korfu’ya geçilebiliyor. Saranda’nın berrak ve masmavi denizini görünce çok şaşıracaksınız.
 
image
 
Saranda’dan yarım saat uzaklıktaki Ksamil, beyaz kumu ve turkuaz rengi deniziyle Maldivler’e benzetiliyor. Gittiğinizde abartılmadığını anlayacaksınız. Çok sayıda plaj bulunmasına rağmen yaz aylarında çok kalabalık olabiliyor. Daha sakin zamanında gitmek isterseniz eylül ayı ideal.Bazı restoranlar sabah uygun fiyata açıkbüfe kahvaltı veriyor.Yunan adalarını andıran bu plajları Arnavutluk’ta gezilecekler listesine koymazsanız büyük bir keyiften yoksun kalırsınız.
 
Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR