Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BODRUM'UN EFSANE MARKASI KEPENK KAPATTI
BODRUM'UN EFSANE MARKASI KEPENK KAPATTI
Bodrum’un simgesi haline gelen Halikarnas Disco sevenlerini üzecek haber geldi.Genç yaşlı fark etmeden her kuşaktan insanın kendinden bir anı bulabileceği, yolunun muhakkak kesiştiği gece kulübü eğlence hayatına veda ediyor.
11 Mayıs 2017, 19:50

Bodrum’un simgesi haline gelen Halikarnas Disco sevenlerini üzecek haber geldi.Genç yaşlı fark etmeden her kuşaktan insanın kendinden bir anı bulabileceği, yolunun muhakkak kesiştiği gece kulübü eğlence hayatına veda ediyor.

Dünyaca ünlü bir turizm markası '' Halikarnas Disko ''image

Bodrum’un Kumbahçe Mahallesi’nde Cumhuriyet Caddesi’nde 1979 yılından bu yana turizmci Süleyman Demir tarafından işletilen 5 bin kişi kapasiteli dünyaca ünlü Halikarnas Disko bir süredir mülk sahipleri tarafından satışa çıkarılmıştı.

Dünyaca ünlü bir turizm markası '' Halikarnas Disko '' Bodrum defterini kapattı.
Genç yaşlı fark etmeden her kuşaktan insanın kendinden bir anı bulabileceği, yolunun muhakkak kesiştiği gece kulübü eğlence hayatına veda ediyor.Mülk sahipleri ve işletmeci Süleyman Demir'in ortak bir noktada buluşamamaları efsane mekanın kapanma haberini netleştirdi.
 
Açıldığı günden bugüne kapısında kuyruklar olan ve Bodrum’un simgesi haline gelen Halikarnas The Club’dan sevenlerini üzecek haber geldi.
38 yıldır Türk Turizmine hizmet veren yerli ve yabancı misafirleri için eğlencenin çekim noktası olan Halikarnas The Club Bodrum, müdavimlerine göre sadece bir gece kulübü değildi.
Halikarnas Disko özellikle 80 ve 90 lı yıllara damgasını vurmuş,Bodrum'un bir dünya markası olmasının en büyük aslan payı  bu efsane mekanınındır.
 
image
 
Birçok özel konser ve eventlerde izdihamlar olmuş, kapıdaki kuyruk yüzlerce metreyi bulmuştu.Kurulduğu yıllardaki adı ile Halikarnas Disco , 38 yılda Bodrum’un ve Türkiye’nin tanıtımında, önemli katkılar sağladı.
 
Halikarnas'ı Bodrum'a kolej tatillerinde (1960-1970) geldiğinde hayal eden Diyarbakır'ın köklü bir ailesinden olan Süleyman Demir yarattı.
Bodrum'un tutkunu olan İngilizlerin dünyaca ünlü top modeli Naomi Campbell, Halikarnas Disko'nun müdavimi oldu.Tatil yaptığı bir haftalık sürede üç kez Halikarnas diskoya gelen Naomi'ye,  Süleyman Demir eşlik etti. Ünlü manken için özel şov ve gösteriler düzenlendi.
Naomi Campbell, Madonna’nın doğum gününü kutlamak için Halikarnas’ın lazeri ile Bodrum kalesinin duvarına büyük harflerle “Happy Birthday Madonna, Love Naomi” yazdırıp karşılıklı mesajlaşarak Madonna’nın doğum gününü kutlamıştı.
 
image
    Süleyman Demir      Naomi Campbell           Kenan Doğulu     
 
Halikarnas; Mick Jagger,Dustin Hoffman,Princess Caroline,Princess Margaret,Sting, Kelis, Michael Caine, Oscar de la Renta,  Rotschilds, Rockefeller, Valentino, Lady Sarah, Blues Brothers, Richard Branson, John Franco Ferre, Ronald McDonald, Armstrong, Phil Collins, David Koch ,Jade Jagger gibi dünyaca ünlülerin uğrak yeri olma özelliğini açıldığı günden bugüne kadar sürdürdü.
 
image
     Mick Jagger     Süleyman Demir      Kid Rock ve Pamela Anderson
 
Kid Rock ve Pamela Anderson yıllarca Halikarnas’ın müdavimi oldular. Milyonların sevgilisi Amerikalı şarkıcı Kid Rock DJ kabinine girerek Türkiye tişörtüyle müzik yaptı. Ve bir başka gelişinde sahneye çıkarak Halikarnas’ta mini bir konser verdi.
 
Kimler Geldi Kimler Geçti, Ne unutulmaz hatıralar yaşandı Halikarnas’ta;
Sting ve Dustin Hoffman Halikarnas tişörtleri ile Club’de hayranlarının sevgi çemberi oluşturduğu fotoğrafları ile dünya basınında yer aldılar.Dünyaca ünlü fotoğrafçı John Kelly yıllarca ünlü dergilerin moda çekimlerini Halikarnas’ta yaptı.
 
image
                Tarık Akan                                 Ahmet Ertegün ve arkadaşları
 
Led Zeppelin, Eric Clapton, Rolling Stones ve Ray Charles gibi efsaneleri müzik dünyasına kazandıran ABD de yaşayan prodüktör Ahmet Ertegün dünya yıldızlarını Bodrum'daki malikanesi ile Halikarnas Disco'da ağırladı.Ahmet Ertegün “Türkiye ilk defa dünyada bir şeyin en iyisini yaptı o da Halikarnas’tır.” demişti.
Bu cümleler sevenlerine sadece iyi müzik, iyi eğlence sunmanın yanı sıra birçok insanın tatillerinde vazgeçemediği evi haline gelen Halikarnas The Club Bodrum’u en iyi anlatan cümlelerden biriydi.
Ahmet ve Mica Ertegün 1950-1960 Model Antika Willys Jipler ile hemen her yıl dünyaca ünlü misafirlerini Halikarnas’a getirdi. Sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmişlerdi ve Bodrum eğlencesi haberleri dünya magazin haberlerinde o yıllarda yazılmaya başlandı.
 
image
 
1987 yılında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal “Türkiye’nin çağ atladığını görmek istiyorsanız Halikarnas’ı görün” demişti.
Gazeteci Emin Varol anlarında şöyle  anlatır,Eşi Semra Özal’a sarılır, yanında Kaya ve Sevil Erdem’le Halikarnas Disco tribünlerin en üstüne oturur müzik dinlerdi.Disco’ya girmek isteyen kızı Zeynep, babasıyla sokak ortasında herkesin gözü önünde tartışırdı , Rahmetli de yumuşak ifadelerle Zeynep’e, “kızım gel eve bir gidelim sonra Discoya gidersin” derdi , ama nafile o dönemin Halikarnas Disco'su her gençin mekanıydı,diye anılarındaki Halikarnas'tan bahseder. 
           image
                  Turgut Özal Muazzez Abacı'nın şarkılarına eşlik etti.
 
Halikarnas efsanesinin yaratıcısı Süleyman Demir, mekanında yaşanan ilginç olaylardan birini şöyle anlatıyor: "Bette Midler, 1996'da Atlantic Records'un kurucusu Ahmet Ertegün'ün Bodrum'daki malikanesinde ailesiyle birlikte tatil yapıyordu. Halikarnas'ta konser veren Muazzez Abacı, seyircilerin arasında Bette Midler'ı görüyor ve bir anda büyük bir şok yaşıyor. Abacı, Midler'ı ısrarla sahneye davet ediyor. Bette Midler, onu kırmamak için sahneye çıkıyor. Abacı, ünlü yıldızı iltifat yağmuruna tutuyor. Abacı, şarkılarını ezbere bildiği ve hayranı olduğu Midler'ın bir parçasını hiç provasız okuyuveriyor."
 
Bodrum'un adını dünya'ya duyuran bir turizm markası '' Halikarnas Disko ''
Dünyanın en ünlü moda fotoğrafçılarından Mert Alaş 80’li yıllarda sürekli geldiği Halikarnas’ta tanıtım filmlerinde rol almış, İngiliz animasyon ekibine katılarak Halikarnas Show grubunun nerdeyse bir parçası oldu.
 
image
 Zeki Müren ve Ali Şen Bodrum Halikarnas'ın ilk müdavimlerindendi
 
 Halikarnas Disko, kuruluşundan bu yana ünlü sanatçıların da favori mekanı oldu.
Evi Halikarnas Disco ile 50 metre mesafede aynı sokakta olan Zeki Müren'in de favorisiydi. Ünlü sanatçı, birçok albümünün demosunu ilk defa Halikarnas'ta hayranlarına dinletti. Müren'in bazı günler Halikarnas'a gidip muhteşem deniz manzarasına karşı oturarak şiirler yazdığı da biliniyor.Zeki Müren kendini en rahat hissettiği, en içten eğlendiği ve bu sebepten dolayı Halikarnas’tan hiç çıkmadığını her zaman dile getirdi. 
 
Ünlü yıldızların müdavimi olduğu Halikarnas, yeni yeteneklerin de doğduğu önemli bir mekandı
 
image
             Sezen Aksu                             İbrahim Tatlıses  
 
İbrahim Tatlıses ilk defa Halikarnas’ta sahne aldı!
Bu isimlerden biri olan İbrahim Tatlıses, henüz şöhret olmadığı yıllarda 'Ayağında Kundura' türküsünü ilk kez Halikarnas'ta söylemişti.Sezen Aksu tam bir Halikarnas tutkunuydu
 
image
 
Türkiye’nin efsane gruplarından biri olan Mazhar Fuat Özkan (MFÖ) unutulmaz konserlerinden birini tekrar biraraya gelerek 2014 yılında Halikarnas Disko'da verdi
 
 Halikarnas Disko'da konser veren ünlü Rumen şarkıcı İnna ile Avrupa magazin basınında  konuşuldu.. 'Be My Lover'  ve 'Sun is UP' ve 'Hot' adlı şarkıları ile Avrupa'nın gündeminde olan İnna Halikarnas'ta  konser veren yıldızlar kervanına katılmış oldu.
 
Halikarnas Disco onu meşhur etti
Ünlü sunucu ve belgeselci Savaş Karakaş 90'lı yılların başında bir efsane olan Bodrum Halikarnas Disco'da showman olarak çalışmaya başladım, o yıllarda televizyonlarda ne kadar eğlence programı varsa, zaten Halikarnas'tan canlı yapılıyordu. Kendimi bir anda televizyon stüdyolarında buldum,diyerek Billur Kalkavan ile bir dönem çalıştığı ünlü mekanın popülerliğini vurguluyordu..
 
image
   Kenan Işık       Halit Kıvanç                   Abdullah Acar       Müjde Ar
 
Her Türk ünlünün yolu mutlaka  Halikarnas Disco'ya düştü
Halikarnas, eskiden ses getiren güzellik yarışmalarına da ev sahipliği yapıyordu. 1979 yılında düzenlenen güzellik yarışmasında; Zeki Müren, Mehmet Barlas, Güzin Özipek ve Gülriz Sururi gibi isimlerin bulunduğu bir jüri görev yapmıştı. Jüri, oylama sonucu Hülya Yiğitalp'i birinci seçmişti.
 
O yıllarda Türkiye'de eşi benzeri olmayan kalitede bir mekan yaratıldı.
Bodrum Kalesi'ni her noktadan gören bir Halikarnas'ın dünya standartında restorantı ve her müşteri grubunun ihtiyaçlarına uygun ayrı konseptlerde bar tasarımları hazırlandı. Gelen yabancı konukların Ege Medeniyetleri'nin izlerini hissettiği sütunlar, mekan içindeki 7 ayrı bar büyük beğeni kazandı.
 
image
 
Animasyon, lazer şov gösterileri de alanında ilk özelliğini taşıyordu. 
Lazer ışığını İstanköy'e vurdurmasının sorun olup olmayacağını dönemin Başbakanı  Turgut Özal' soran Süleyman Demir, 'Sen ışığı vurdur sorun olursa ben çözerim' yanıtını alıyor. İstanköy'de 1 kilometrelik bir alana yansıyan yeşil, mavi ışıklar halk arasında paniğe, “Uzaylılar geldi” söylemlerine yol açıyordu.Yunanlı yetkililer, Bodrum'u arayınca bu kez lazer sahile vurdurulmuyor, yerleşim biriminin üstünden geçiriliyordu..
 
image
 
Son yıllarda dünya tatil beldelerinde gördüğümüz danscı ve show ekipleri ile kentte duyuru yapan '' Show Car '' , gösteriler eşliğinde gece kulüplerine müşteri çağıran araçların yaratıcısı Halikarnas'tı. 'Karnaval arabası' olarak da bilinen bu araçlar; 1979'dan beri o gece sahneye çıkacak sanatçı ve dansçılarla birlikte Bodrum sokaklarında dolaşıyordu.
 
image
                                   Süleyman Demir  -   Ali Poyrazoğlu
 
“Aslında bu bir veda değil başlangıç!”
1979 yılından bu yana yerli yabancı herkesi müzikle ve eşsiz eğlenceleriyle mutlu etmeye çalışan, Halikarnas markasının yaratıcısı Süleyman Demir “ülkeme ve sizlere Halikarnas ile mutluluk vermeye, sevgi dolu unutulmaz anılar yaşatmaya çalıştım. Bu bir veda değil yeni bir başlangıç” diyerek Bodrum’da yeni turizm projeleri geliştirmekte ayrıca yurtdışından Halikarnas markası için Dubai’den, Hindistan’dan ve Miami’den gelen teklifleri değerlendirmekte olduğunu söyledi.image
         Volkan Konak ve arkadaşları                                                                                  Ayşe Hatun Önal
 
Time,Der Spiegel, RTL ,The Guardian ve BBC gibi dünya medya devleri haber yaptı.
Halikarnas, üçüncü ve en önemli restorasyonunu 2012 yılında gerçekleştirdiğinde muhteşem açılış partisine dünyanın birçok yerinden gelen ünlüler ve medya mensupları katılmıştı. Buna ilişkin sadece o yaz dünyada 600’den fazla yazılı ve görsel basında övgü dolu yazı ve resimler yer aldı.
 
image
Cemil İpekçi Defilesi                                                             Fatih Ürek   Gülben Ergen ile sahnede
 
2011 yılında kriz ekonomik kriz yüzünden kapalı kaldı
2011 yılı efsane mekanın gerileme yılı oldu.Ekonomik kriz nedeniyle o sezon kapılarını açamadı,Türk turizminin en önemli markalarından olan bu işletmeye hernedense bir teşvik yada tanıtım turizm tanıtım fonlarından destek verilmemesi, belkide bugün kapanışını açıklayan efsane mekanın Bodrum'a ne kattığını bilmeyen kişilerin idaresinde olmasıdır.
 
Halikarnas Disko'da yaz sezonunu öncesi yapılan hazırlıklar sırasında ses yalıtım duvarlarında yangın çıkmış,yangında yaralanan olmazken, maddi hasar meydana gelmişdi.
Tüm olumsuzluklara birde Turizm krizi eklenince “Tek turist yok. Kendim eğlenecek değilim ya” diyen Süleyman Demir adeta benden bu kadar dedi.
 
image
 
Süleyman Demir ile mülk sahipleri arasındaki hukuki mücadele 17 yıldır sürüyordu
 Tahliye kararının 18 Kasım’da çıktığını belirten mülk sahiplerinden Kemal Kamil Aktaş süreci şöyle anlattı: “ Ailem burayı ev olarak almış, bir dönem pansiyon olarak işletmiş. Sonrasında 1979’da Süleyman Bey’e kiralanmış. Biz 2 kere 10 yıllık kira sözleşmesi yaptık. Sözleşme 1999’da bitti. Biz o dönemde bu yana mülkümüzün boşaltılması için mücadele ediyoruz.”tahliye sonrası satış planlanlıyoruz demişti.
 
Halikarnas Disco’nun TV 8 in sahibi olan  Acun Ilıcalı tarafından  satın alındığı iddia ediliyor.
image
 
2 bin 900 metrekare turizm imarlı bir alan içinde tarihi yapı var
Taşınmazın denize 195 metre, Cumhuriyet caddesi'ne 95 metre cephesi bulunmaktadır. İmar durumu: Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 21.12.2003 gün, 2971 sayılı kararı ile onanan 1/1000 ölçekli Bodrum koruma amaçlı revizyon imar planı kapsamında turizm yerleşme alanı sınırları içinde kalmakta olup, yapılaşma TAKS;0.20, KAKS:0.40 dır. - 
 
Şeffaf Gazete

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR