Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BU YIL UMUT YERLİ TURİST
BU YIL UMUT YERLİ TURİST
Muğla'nın turistik ilçeleri Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerindeki turistik tesisler ile plajlar ve işletmeler de yeni sezon hazırlıklarını tamamlamak üzere.
3 Nisan 2016, 11:33

 

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Muğla'da, turistik tesisler ile plaj ve işletmelerde hazırlıklar devam ederken, yerli ve yabancı turistlere hizmet vermek için hummalı bir çalışma yürütülüyor. İşletmeciler erken rezervasyon süresinin uzatıldığını söylerken, bu yıl yerli turistte artış beklediklerini ifade etti.

Muğla'nın turistik ilçeleri Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerindeki turistik tesisler ile plajlar ve işletmeler de yeni sezon hazırlıklarını tamamlamak üzere.

"ERKEN REZERVASYONLARIN SÜRESİ UZATILDI" 
Gümbet Mahallesi'nde butik otel sahibi ve Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Özyurt da terör olayları yüzünden yabancı piyasada bir miktar daralmanın olabileceğini anlattı. 

Yerli piyasada ise Bodrum'un her zaman olduğu gibi tercih konusu olacağına vurgulayan Özyurt, "Yabancılar konusunda sıkıntı yaşayacağımız için otelciler olarak tedbirli davranıyoruz. Onun için ön çalışma yaparak erken rezervasyonların süresini uzatıyoruz. İnşallah az zararla güzel bir sezon geçecek." dedi. 

Sezondan beklentilerinin büyük olduğuna işaret eden Özyurt, şöyle konuştu: 

"Şu anda bütün pazarlar ilçeye gelecek ama bu pay biraz küçülmüş durumda çünkü geçen yıllara oranla uçak sayılarında azalma oldu. Bu yaşanan olumsuzluklar yüzünden sezon başındaki uçaklar başka yerlere kaydırıldı. 

Bodrum'un belli bir fiyat politikası olduğu için çok da altına inemiyoruz ama Antalyabölgesi fiyat anlamında çok agresif davranıyor. Bodrum'da otelciler olarak elimizden geldiğince aynı portföyü getirmeye çalışıyoruz. Geçen yıla göre
bu yıl yüzde 5-10 arasında bir eksilme olacak yabancı piyasada. Umuyoruz daha az eksiyle sezonu kapatırız." 
image

Bitez Mahallesi'nde restoran işletmecisi Cüneyt Altaş da sezon hazırlıklarının büyük bir özveriyle devam ettiğini söyledi. 
İşletmeci olarak olumsuz düşünmediklerini, bunun da kimseye fayda getirmeyeceğini belirten Altaş, "Eğer yazın bir sıkıntı olmazsa bu cennet yere turistlerimiz gelirler. Yeter ki biz biraz daha çalışalım." dedi. 

Altaş, Antalya'ya Ruslar ve Almanların daha ağırlıklı geldiğini ancak Bodrum'a da daha çok İngiliz ve Hollandalıların geldiğini ifade ederek, bu yıl yine bu ülkelerden turist beklediklerini dile getirdi. 

"YERLİ TURİST BEKLENTİMİZ BÜYÜK" 
Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmeleri Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur da bu sezon gerek otel sektörü, gerekse acentelerin yerli turizme karşı ciddi avantajlar sağladığını kaydetti. 

Bölgelerinin özellikle kültür turizminde ön planda olduğunu vurgulayan Okutur, bu sezon yerli turist beklentilerinin büyük olduğuna işaret ederek, "Yerli turistler bu yıl tahmin edilemeyecek düzeyde avantajlarla tatil yapma olanağı bulacak. Bizde misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayacağız. Bölgemizdeki turistik tesisler de artık sonhazırlıklarını yapıyor." diye konuştu.



Bodrum'da 30 yıldır turizm sektöründe faaliyet gösteren otel ve gece kulübü sahibi Zeynel Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de turizmde bir kırılganlık olabileceğini ancak bu sorunun Bodrum'da yaşanmayacağını söyledi. 

"AVRUPA'DA YAŞANACAK DÜŞÜŞÜ DİĞER BÖLGELERLE KAPATACAĞIZ" 
Bodrum'un kendi başına bir marka olduğunu belirten Kılıç, "Bu markanın biz turizmciler için de ciddi bir getirisi var. Özellikle bunu çok daha canlı bir şekilde görebiliyoruz. Geçmişte Bodrum, İrlanda, İngiltere uyruklu turistlere daha çok hizmet ediyordu ancak bu sene o bölgelerde biraz düşüş beklentisi var ama onun yerine Romanya, Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İran'dan gelecek turistlerden bir artış gözüküyor. Avrupa'da yaşanacak bu düşüşü bu bölgelerle kapatacağız." dedi. 

Diğer oteller gibi hazırlık çalışmalarına başladıklarına işaret eden Kılıç, nisan ayında turist girişlerinin başlayacağını, bu sürede tüm işletmelerin hazır hale geleceğini dile getirdi. 

Kılıç, Rus turistte herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüklerini de belirterek, "Rus turistte sıkıntı olacak' deniyordu ama son gelişmelerle bu sıkıntının ortadan kalktığını düşünüyorum. Rus acenteler, Türkiye'ye seyahat düzenleyecekler. Bu, Bodrum için olmasa da Antalya için hayati bir önem taşıyor." diye konuştu. 

Bodrum'da 5 yıldızlı bir otelin genel müdürü Naki Bozdağ ise 2016 turizm sezonunu 21 Nisan itibarıyla açmaya karar verdiklerini söyledi. 

Çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bozdağ, "Otelde gerekli çalışmalarımızı tamamladık. 2016 turizm sezonu ile ilgili kötü senaryolara katılmıyorum. Karamsar olmaya gerek yok. Biz mevcut duruma göre yüzde 10 geride gidiyoruz. Mevcut potansiyel misafir çeşitliliğinde ise ülke bazında çok ciddi bir değişikliğimiz yok." diye konuştu.




Avrupa uyruklu turistlerde bir miktar düşüşün gözlendiğini ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti: 

"Çok ciddi bir kaybımız yok. Bununla ilgili çok büyük fiyat aksiyonları yapmadık. Misafirlerin bizi tercih etmesinden dolayı bir rahatlığımız var. 2016 yılında asgari ücretin artması ve yiyecek içecek tüketimlerine göre bu ürünlerde en az yüzde 30 bir zam olmuş olması, bizi çok ciddi anlamda bir maliyet yükünün altına sokmuştu. Burada bu saatten sonra yapılacak indirimler tamamen işletmelerin zararına ve bu durumda kalitenin düşmesine sebep olur. Bundan dolayı fiyatlarımızı düşürmeden biraz daha dik durmakta fayda görüyorum." 

 

MARMARİS'TEKİ HAZIRLIKLAR 
Güney Ege'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris'te ise oteller, turistik işletmeler ve sahiller sezona hazırlanıyor. 
Kumsal temizliğinin yanı sıra büyük taşları ayıklayan işletmeler özel kumlarla da yerli ve yabancı turistler için hazırlık yapıyor. 

5 yıldızlı tesislerde kumsallarını hazır hale getirmek için çalışmalarını hızlandırdı. Tesislerin operasyon asistanları sahillerde kumsalların temizliği ve bakımları için mesai harcıyor. 

Marmaris Belediyesi temizlik ekipleri ise halk plajı ve sahil yollarında aralıksız temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR