Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İTALYA'NIN BÜYÜLEYİCİ KÖŞESİ PUGLİA
İTALYA'NIN BÜYÜLEYİCİ KÖŞESİ PUGLİA
İtalya'nın cennet noktası ilgi çeker ve huzurlu tatil noktası oldu.Puglia bölgesi Sadece deniz, kum, güneş,kültür tatili vaat etmiyor,tadına doyulmaz bir mutfağı da temsil ediyor.
6 Ocak 2016, 00:08

 

İtalya'da tatil kavramı her zaman Milano,Roma, Venedik ya da Floransa gibi dünya çapında popüleritesi ,tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü şehirlerle birlikte anılır . Bu şehirler popüler turist rotaları arasında yer aldıkları için her zaman çok kalabalıktır.

image

Geçtiğimiz yıl  İtalya'nın cennet noktası  ilgi çeker ve huzurlu tatil noktası oldu.  Bari sehrine bağlı  Puglia bölgesi  Avrupa'nın gizli kalmış cenneti idi ,artık vitrine çıkıyor.

Justin Timbarlake ile Jessica Biel’in düğünlerini Puglia daki Borgo Egnazia isimli otelde yaptılar ,dünya sosyetesi bu bölgeyi merak etti ,Her ne kadar Türk turistler için İtalya’nın en az bilinen bölgesi olsa da Hollywood bile Puglia’nın cazibesine kapılmış durumda.   

image

Bu cennet köşenin adı Puglia , turkuaz rengi denizi, küçük kasabaları ve bembeyaz evler

İddia ediyoruz birkaç yıla tam bir turizm patlama olacak. 500 kilometrelik sahil şeridi ve sonsuzluğa uzanan turkuaz rengi deniziyle henüz yeni keşfedildiği için pek kalabalık değil bu sakinlik ve doğallık huzur ve büyüleyici bir atmosfer vaad ediyor. Zeytin agaçları, beyaz binalar, sebze meyve tarlaları, turkuaz bir deniz ve dokusunu kaybetmemiş tarihi küçük kasaba ve köyler. İşte Puglia nın görüntüsünün özeti.

image

Güney İtalya’da bulunan Puglia; Bari, Polignano A Mare, Alberobello ve Lecce gibi sahil kasabalarından oluşuyor.    

Birbirinden güzel plajlara kolayca ulaşabiliyorsunuz. Biz en ünlülerinden biri olan Borgo Egnazia .

image Dev bir kale görüntüsü veren bu otel mimari olarak otantikliğini korusa da içinde son derece modern ve yaratıcı bir dekorasyon tercih edilmiş. Odaları, villaları, plajları ile son derece etkileyici bir otel. Justin Timbarlake ile Jessica Biel’in düğünleri için burayı tercih etmiş.

image

ALBEROBELLO

Bölge  UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Alberobello Kasabası ''Trulli '' adı verilen evleriyle ünlü

Kasaba'daki .‘Trulli’ adı verilen bu evlerin kökeni, 16. yy.’a dayanıyor ve kralın koyduğu ağır vergilerden kaçmak amacıyla bu ilginç şekilde yapılmışlar.

Evlerin en büyük özelliği koni şeklindeki çatıları. Bölgeden çıkan taşlarla yapılan evlerin çatılarının bu şekilde olmasının sebebi, vakti zamanında Napoli kralına vergi vermemek içinmiş. Napoli Kralı, yeni her binadan ağır vergiler alıyormuş. Ama bu trulliler yapılırken harç kullanılmadığı için, vergi denetçileri gelmeden halk çatıları yıkıyor ve "Bunlar ev değil, hayvan barınağı" diyorlarmış. 

image

Sonradan bu mimari geleneksel hale gelmiş.

Kasabaya gittiğinizde örnek evlerin içlerini de gezme imkanı buluyorsunuz. Restaronları, barları ve hediyelik eşya satan dükkanları ile son derece ilginç bir sevimli bir minik kasaba. Bin 500 ‘trullo’nun bulunduğu Alberobello’da dolaşırken kendinizi bir çizgi masalı içinde hissediyorsunuz.

image

POLİGNANO A MARE

Bari'ye yarım saat uzaklıktaki Polignano, etkileyici bir sahil kasabası. Geçimini turizm, tarım ve balıkçılıkla sağlayan bu kasabaya sahil kenarındaki teraslardan baktığınız zaman epik bir filmden sahneler izliyormuş hissine kapılıyorsunuz.

İki katlı bembeyaz evlerle çevrili dar sokaklarında ilerlerken birdenbire kendinizi uçurumun kenarında buluyorsunuz. Dalgaların altını oyduğu görkemli kayaların üzerine kurulu kasabadaki şiir ve çiçeklerle bezeli şirin sokaklara bayılacaksınız. Kayalara kazınmış bir cümle dikkat çekiyor. İtalyanca "Denizden daha destansı bir şey yoktur" .

 image

LECCE

Barok mimarisiyle Ferzan Özpetek filmlerinin favori seti. Sanat eserlerinin çokluğu nedeniyle, ‘Güneyin Floransa’sı’ olarak anılıyor.

Puglia ile adını anmamız gereken bir kişi var oda ünlü sinema  yönetmeni, Ferzan Özpetek .. O bölgeyi ve yakınındaki Lecce şehrini ‘Serseri Mayınlar’ ve ‘Kemerlerinizi Bağlayın’ filmleriyle tüm sinemaseverlere merak ettirdi,filmi izleyen onbinlerce kişi bu doğa harikası kasabayı ziyarete koştu. İtalyanlar kendisine büyük sevgi, saygı ve minnet duyuyor.

image

Puglia, Salento yarımadasında yer alan bir Güney İtalya bölgesidir, çizme şeklindeki İtalya haritasının topuk kısmı diyebiliriz.

Puglia Bölgesi’nin başkenti ve en büyük şehri. Hristiyan alemi için özel bir yer.Bizde Noel Baba, dünyada Santa Klaus olarak bilinen Aziz Nikola’nın kemikleri 4. yüzyılda Demre'de yaşadığına inanılan Aziz Nicholas'ın kemikleri, öldükten yüzyıllar sonra İtalyan korsanlar tarafından kaçırılıp buraya getirilmiş.

image

 Noel Baba'nın kemiklerinin bulunduğu St. Nicholas Kilisesi, Bari'nin en turistik noktası. Akdeniz'deki stratejik pozisyonu tarihi boyunca birçok kez istila edilmesine yol açmış. Bu yüzden şehirleri gezerken Yunanlar, Romalılar, Bizanslılar, Türkler ve İspanyollardan kalma izlere rastlıyorsunuz.

Kiliseler, Orta Çağ kaleleri, barok katedraller ve Puglia 2014'te Lonely Planet tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgeler arasında gösterildi.

image

“Denizi seven Puglia’yı da sever! ” diyor İtalyanlar.

 Deniz tutkunlarının aklını başından alabilecek sayısız ayrıntıya sahip olan Puglia bölgesi,  800 km. sahil şeridiyle çevrili;   doğusunda Adriyatik, batısında İyon Denizi var.

image

Farklı lezzetleriyle kalbinizi çalacak bir yer. Zeytinyağlıları ve sebze yemekleriyle meşhur…

Puglia bölgesi Sadece deniz, kum, güneş,kültür tatili vaat etmiyor,tadına doyulmaz bir mutfağı da temsil ediyor..İtalya’nın yemek konusunda en favori bölgelerinden biri ,özellikle vejetaryenler için ideal. 

image

Tarih boyunca zaman zaman yoksullukla karşı karşıya kalan bölge halkı et bulamadığı için sebze kullanımında yaratıcılığını geliştirmiş. Sebze ve meyveler mevsiminde sunuluyor, tazeliği ve lezzeti ile dikkat çekiyor. Birkaç masa ötede soyulan mandalinanın hoş kokusu masanıza kadar ulaşıyor. Bölge deniz ve süt ürünlerinde de iddialı,ekmekten peynire her şey çok lezzetli.

image

 Acımtırak ancak lezzetli zeytin yağları dillere destan

 Bu büyüleyici İtalyan kasabasında 17. yüzyıldan kalma yeraltı zeytin değirmenleri karşınıza çıkıyor.  Zira İtalya'da zeytinyağı üretiminin de çok büyük bir bölümü Puglia'da gerçekleşiyor.

Ostuni şehrindeki Caffe Cavour, zamanında eşeklerin zeytinyağı üretiminde çalıştırıldıkları mağaralardan biri. Bölgenin en eski mağarası. En az bin yıllık. Şimdilerde kafe olarak hizmet veriyor.

image

Puglia’ya özel kulak memesi şekilli taze ev yapımı‘Orecchiette’ makarnasından almadan dönmeyin.Kilosu 5 euro’dan  alabilir, hatta yapımını izleyebilirsiniz.

image

Masseria adı verilen  hem restoran hem otel olarak kullanılan çiftlik evlerinde huzurun içinde kaybolurken avucunuzda bölgenin meşhur badem şekerlerinden de olsun birkaç tane alın .image

Mucci Giovanni 1894 yılından beri aynı yerde badem benzeri Confetto. şekeri üretip satıyor. Dükkana girdiğinizde rengarenk şekerleri arasında kayboluyorsunuz  Bizde badem ya da nikah şekeri olarak bilinen üzeri renkli şekerlemeyle kaplı bademlerin buradaki adı, Confetto. Dükkanın alt katında geçmişten günümüze badem şekeri yapımında kullanılan aletler sergileniyor.Puglia sakinleri her özel durumda farklı renklerde Confetto ikram ediyor veya hediye götürüyor,sizin içinde  iyi bir  hediye olacağını tavsiye  ederiz.

image

 İtalya’nın en bakir bölgesinde sizi bekliyor.

Dogal ve sempatik halkı, gerçek anlamda organik yemekleri, lezzetli şarapları, tarihi kasabaları, şahane kumsal ve denizi ile şöhretlenip şımarmadan, şu anki naif dogal halini yitirmeden biran evvel gidin görün Muhteşem bir deniz manzarası ile dev dalgaların kıyıya, üzerinde evlerin yükseldiği kayalara vuruşunu izlerken büyüleneceksiniz.

image

THY’nin İstanbul - Bari direkt uçuşları ile haftada dört seferi var.

Bangır bangır diskotek müzi sesi duymayacağınınız,hafif müzik çalan küçük  şaraphaneler  olan keyif yeri.Ne dersiniz okuduklarınız  İtalya’da yeni keşiflere çıkma zamanı olabilir mi?

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR